Covid-19'la değişen alışkanlıklar online alışverişte de kalıcı

Salgınla ilgili önlemler gevşetilmeye başlarken birçok ülkede kapalı alanlara geri dönmek konusunda heyecan düşük görünüyor. E-ticarette daha çok zaman geçirenler için bu alışkanlık daha çok yer edineceğe benziyor.
Covid-19'la değişen alışkanlıklar online alışverişte de kalıcı

BKM'nin son verilerine göre salgın sırasında 5 milyon yeni kart kullanılmaya başlarken internetten ödemelerin payı %24'e çıktı. E-ticaretteki hareketlenme ile birlikte kredi kartı kullanımlarının artması da doğru orantılı olarak yükselmekte. Harcama kalemlerindeki değişmeler ve tutarların farklılaşması bazı sektörleri öne çıkarmış olsa da online alışverişe ve kredi kartı kullanımına alışmak için salgın süresinin güzel bir geçiş dönemi olduğu düşünülebilir.

Bununla birlikte harcama davranışının önlemler ortadan kalkmaya başladığında hemen eskisine dönmesini beklemek de biraz uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Salgın sırasında ekonomik sıkıntılar yaşayan, işini kaybeden ya da sorun yaşasın yaşamasın herkesin alışveriş davranışını değiştireceğini düşündüğümüz bir durumla karşı karşıyayız. Ekonomik olarak beklenti en son yaptığımız araştırmaya göre daha iyimser olsa da 2 ay geriden açıklanan istihdam oranında 1,7 puanlık bir düşüş olduğunu da göz önünde bulundurmak ve önümüzdeki dönemleri daha yakından izlemek gerekiyor. 

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.