BDDK'dan bugüne kadar lisans alabilen ödeme ve e-para kuruluşlarını 2016 yılında sizlere aktarmıştık. Bugün ise bu kuruluşlar arasında yer alan Payguru girişimine daha yakından bakacağız. 2015 yılında Işık Uman, Serkan Akkaya ve Sezer Özer tarafından kurulan Payguru'ya ilerleyen dönemlerde ise Onur Ergüney yönetim kurulu üyesi olarak katıldı Payguru, 2016 yılında ise BDDK tarafından verilen lisansla, Türkiye’de mobil ödeme alanında faaliyet göstermeye başladı.
Kurumlara operatörler aracılığı ile “mobil ödeme hizmeti” ve banka entegrasyonları ile “nakit ödeme ve banka transfer servisi” sağlayan yeni nesil ödeme platformu olarak hizmet veren Payguru, şu an için 19 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor.
Payguru'nun mobil ödeme hizmeti ile kullanıcılar kredi kartı yerine SIM kart ile ödeme yapabiliyor. Bu durumda da banka yerine Mobil Operator, POS cihazı yerine de Payguru geçmiş oluyor. Kısacası Payguru, çözümünü kullanan üye iş yerine üç operatörün abonelerinden ödeme kabul etme olanağı sağlamış oluyor. Son kullanıcı da aynı kredi kartı ödemelerinde olduğu gibi, ay sonunda operatörden kendisine gelen ödeme ekstresinin karşılığını ödemiş oluyor.
Payguru'nun bir diğer hizmeti ise nakit ödeme ve banka transferi. ATM’lerden banka müşterisi olmayan kullanıcılar da istediği hesaba para yatırabiliyor. Payguru'nun böylece internetten yapılan alışveriş işlemleri için son kullanıcıya nakit ödeme imkanı tanıyor ve bu ödemeleri de kayıt altına alıyor.
Payguru'nun şu an için 9 banka ile iş birliği içinde olduğunu ve bu 9 bankanın ATM’lerinden üye iş yerleri adına 7 gün 24 saat ödeme kabul edebildiğini de belirtelim. Payguru'nun sağladığı bir diğer hizmet ise mobil aidat hizmeti.
Payguru, derneklerden vakıflara, siyasi partilerden spor kulüplerine, kooperatiflerden apartman ve site yönetimlerine kadar çeşitli işletmelerin kullanabileceği mobil aidat hizmetiyle bugün 800’den fazla kuruma mobil aidat hizmeti sunuyor. Mobil aidat hizmetinin özellikle Corona virüs salgını nedeniyle sosyal mesafenin oldukça önemli olduğu bu günlerde oldukça kıymetli olduğunu da ekleyelim.
Bu hizmetle aidat toplama faaliyetleri pratik hale geliyor ve 120 TL’ye kadar olan aidat bedeli kısa mesaj aracılığıyla kolayca toplanıyor. Kullanıcılar sadece bir telefon numarası girerek abone olabiliyor ve her ay kullanıcıların talep ettikleri miktarda ücretlendiriliyor. Toplanan tahsilatlar ve üyeler tarafından yapılan ödemeler, Mobil Aidat sitesi üzerinden sunulan raporlarla takip edilebiliyor.
Şu an için mobil ödeme ve banka transferinde 1200'e yakın üye iş yerine hizmet veren Payguru, bu yıl içn de 360 ile 400 milyon TL civarında bir işlem hacmine ulaşmayı da hedefliyor. Türkiye'de BDDK'dan izin alan 52 farklı firma bulunuyor. Payguru temelde tüm bu firmalara rakip durumda.
Hızlı ve dinamik bir firma olarak üye iş yerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere esnek geliştirmeler de yapabilen Payguru, bu özellik sayesinde rakiplerinin önüne geçmeyi hedefliyor. İşlem hacmi üzerinden komisyon alarak gelir elde eden Payguru, hizmetlerini yurt dışında uygun olan ülkelere taşımak konusunda da çalışmalarına devam ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap