Corona virüs salgını, birçok sektörü global anlamda olumsuz olarak etkiledi. Ancak tüm olumsuzlukların yanı sıra bazı sektörlerin işleyişinde herhangi bir değişiklik olmadı, aksine bu sektörlerin birçoğu için 2020 yılı, önemli bir sıçrama tahtası haline geldi. Salgın döneminde kazanç sağlayan sektörlerden biri de online yemek teslimatı oldu. Aslında, global sağlık salgını, restoranların büyük çoğunluğunu gece boyunca dahi dijital olarak kullanılabilen yemek seçeneklerine dönüştürmeden önce, gıda dağıtım alanındaki rekabet ısınmaya başlamıştı.
GrubHub için işler değişiyor
2020'ye girdiğimiz anda, GrubHub'ın, diğer teslimat oyuncularıyla dolu bir alanda pazar payının aşındığını gördüğü için bir alıcı aradığı hakkında söylentiler dolaşmaya başladı. O sırada DoorDash, Uber Eats ve Postmates şirketi satın almak için önde gelen yarışmacılar olarak kabul edildi. Ancak GrubHub, bu söylentileri resmi olarak reddetti. GrubHub sözcüsü yaptığı açıklamada, şirketi satmak için açık bir süreç olmadığını söyledi. Değişmeyen potansiyel satın alma fırsatları da dahil olmak üzere çok çeşitli konularda danışmanlara her zaman danıştıklarını da belirtti. Şirket bu açıklamaları geçtiğimiz şubat ayının ortasında yaptı. Ancak o günden bugüne GrubHub için işler değişti.
Şirketi satmamaya bu denli kararlı olan GrubHub tarafından değişen ne?
Grubhub, yılın ilk kazanç raporuyla beklenenden daha fazla kayıp bildirdi. Restoran bazında yüzde 24 büyüyen GrubHub'ın kazancı ise yüzde 8 artıştan öteye geçemedi. Firma ayrıca, bu yılın mart ve nisan aylarında, geçen yılın ikinci yarısındakiyle aynı sayıda yeni ortak restoran eklediğini bildirdi. Yani COVID-19'a rağmen bu alanda kayda değer bir ekleme olmadığını söyleyebiliriz. Tüm bunlardan sonra ise yeni söylentiler başladı.
CNBC'nin "bilirkişi" kaynaklarından aldığı bilgilere göre Uber'in şirketi satın almak için bir teklifte bulunduğunu bildirildi. Grubun piyasa değeri geçen haftaki kazançlarından sonra fiyattaki sıçramasından bu yana, Uber'in sunduğu miktar ve anlaşmanın detayları hakkında çok şey bilinmiyor. Satın alma söylentilerinin yeniden canlanması ve raporların yayınlanmasının ardından bu fiyatı yaklaşık yüzde 40 oranında artırdı.
Satın almanın kazananı kim olur?
Piyasa değeri şu anda 58,7 milyar dolar olan Uber, COVID-19 salgını ile sürüş konusunda kayıplar yaşıyor. Ancak Uber Eats işinde hızlı bir büyüme görmesine rağmen, teslimat sektöründe de zorlanıyor. Her ne kadar bu büyüme, sürüş paylaşımı kayıplarını telafi etmek için yeterli olmasa da Uber'in odağının çoğunu genişleyen pazardaki payını genişletmeye yönlendirdiği söyleniyor. Bu yüzden GrubHub'ı satın almak için bir teklifte bulunması aslında kimseyi şaşırtmıyor.
Uber ve Grubhub potansiyel birleşme hakkında henüz resmi bir yorum sunmamış olsalar da her iki tarafın da olası birleşmeden faydalanabileceğine inanmak için birçok neden var. Uber, aktif olarak teslimat sürüşüne doğru ilerleyen iyi gelişmiş bir sürücü lejyonuna sahip çok daha büyük ölçekli bir platform ve Grubhub, halihazırda platformunda bulunan geniş bir restoran listesiyle yemek dağıtım oyununda deneyimli bir şirket. Olası bir birleşme, herhangi bir aksilik yaşanmadığı durumda iki şirket için de olumlu olacaktır.
Şu anda bu platformların her ikisinde bulunan restoranlardan kaçının COVID-19 salgınının sonuna kadar gideceği belli değil. Ancak yalnızca teslimat işletmelerinin bir tedarikine sahip olmak, bir gıda dağıtım hizmeti için rekabet avantajı gibi görünüyor. Fakat birleşmeler hakkında dikkate alınması gereken birçok niteleyici var. Öncelikle isimsiz kaynaklar her zaman doğru değildir. İkincisi ise teklifin ne olduğunu bilmeden GrubHub için ne kadar cazip olabileceğini bilmek zor. Ancak satın alma gerçekse bunun 2020'nin en önemli satın almalarından biri olacağını söyleyebiliriz.
Amazon'dan bir hamle gelir mi?
Uber ve GrubHub'ın yanı sıra bu yıl yemek teslimat sektöründe birleşmelerin yılı olabilir. Zira Amazon, bu sektörde söz sahibi olmayı gerçekten fazlasıyla istiyor. Geçtiğimiz yıl SoftBank'ten 600 milyon dolar yatırım alan ve değerlemesi 12 milyar doların üzerine çıkan DoorDash'in 2020'de global olarak daha fazla söz sahibi olacağı düşünülüyordu. Ancak yaşanan olaylar ve sektördeki rekabet, DoorDash'in globaldeki faaliyetlerini artırmasına engel olmakla kalmadı, kendi pazarında da yerini korumak için mücadele etmesine neden oldu. Eğer DoorDash'i satın alabilecek bir şirket varsa bu hiç şüphesiz Amazon olacaktır.
Amazon'un ve Uber'in gözünü diktiği bir başka şirket de Deliveroo. Deliveroo, hem Uber hem de Amazon tarafından satın alınmayı reddetti. Bunun yerine Amazon'dan ve diğer yatırımcılardan 575 milyon dolar yatırım aldı ve akabinde İskoç yazılım başlangıcı Cultivate'i satın aldı. Deliveroo, bir süre daha bağımsızlığını koruyacak güce sahip. Ancak Uber'in GrubHub'la çıkan dedikoduları ile Amazon'un şirketle ilgili yatırımdan daha fazla hedefi olup olmadığı da merak konusu.
Yemeksepeti'nin sahibi olan Delivery Hero da 2018 yılında, ana vatanı olan Almanya'daki işini 1,1 milyar dolar karşılığında Hollandalı rakibi Takeaway.com'a satmıştı. Aslında bu satın alma bile şirketler arasında dengelerin ne kadar çabuk değişebileceğini bizlere kanıtlıyor. Delivery Hero, bu yıl ise İsveç, Kıbrıs ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde faaliyet gösteren yemek teslimatı şirketlerinden bazılarını veya bunların operasyonlarını satın aldı. Kısacası şirketin önümüzdeki dönemde yavaşlaması pek mümkün görünmüyor.
Sonuç olarak yukarıda da bahsettiğim gibi, Uber ve GrubHub dedikoduları gerçek çıkarsa bu yılın en önemli satın alma haberlerinden biri bizi bekliyor. Eğer Amazon da bu alanda ekstra adımlar atmaya karar verirse 2020, online yemek teslimatı sektöründe satın almaların yılı olacak gibi görünüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap