Videolar için seslendirme yapmak, ciddi manada para harcamayı gerektiriyor. Zira bu süreçte pahalı mikrofonlara, ses stüdyolarına ve seslendirme sanatçılarına ihtiyaç duyuluyor. Ancak gelişen teknoloji, seslendirme sektöründe de bazı değişikliklere gidilerek maliyetlerin düşürülmesine olanak sağlıyor.
11 dil ve 42 ses seçeneği
Metinlerin doğal, akıcı ve gerçekçi bir ses tonuyla seslendirilmesini sağlayan yapay zeka ses sentezleme platformu Voiser da bu kapsamda karşımıza çıkan girişimlerden biri. Toplamda 11 dil ve 42 ses seçeneğine sahip platform, bir süredir kitap seslendirme, web ve mobil uygulama seslendirme, anonslar, sesli yanıt sistemleri (IVR) gibi kurumsal alanlara hizmet veriyordu. Voiser, Nisan 2020’de SaaS modelli yeni websitesi voiser.net ile seslendirme hizmetlerini tüm kullanıcılara açtı. Site üzerinde bulunan Voiser Studio’nun sesleri ile YouTube videoları, sosyal paylaşım ve reklam içerikleri, eğitim ve sunum videoları, podcast yayınları gibi tüm alanlar için ses dosyaları oluşturabilmek mümkün.
Hafzullah Yıldırım ve Fatih Sönmez tarafından hayata geçirilen ve şu anda 6 kişilik ekibiyle hizmet veren Voiser, insan sesine çok yakın olan bu doğal sentezleme işlemini, yapay sinir ağları ile gerçekleştiriyor. 3 yıllık AR-GE çalışması sonrası hayata geçirilen girişim, her geçen gün yapılan iyileştirmeler, geliştirilen algoritmalar ve servisler ile seslendirmenin ihtiyacı olduğu her alanda yeni hizmet ve ürünler sunmaya devam ediyor.
Robotsu sesten uzak, insan sesine yakın dil seçenekleri
Şu anda Voiser’ın Türkçe dil seçenekleri olan Hakan, Aylin, Melis ve Berk, çatallaşma ve robotsu bir sesten uzak, insan sesinden ayırt edilemeyecek düzeyde doğal bir sentezin ürünü diyebiliriz. Platformda Türkçenin yanı sıra İngilizce, Arapça, Almanca, Çince, Fransızca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça dil seçenekleri de mevcut. Ayrıca stüdyo editöründe sunulan ses hızı ve ses perdesi ayarları ile yeni tarzda sesler oluşturma imkanı da sağlanıyor.
Platformda, ilk günden bugüne 300 bin adet her biri ortalama 20 saniyeden oluşan sentez oluşturuldu. Voiser.net ise açıldığı günden bugüne 2 haftada 33 kullanıcıya erişti. Abonelik ve satış modeliyle gelir elde eden platform, ilerleyen dönemde sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp hizmet verdiği tüm dillerdeki kullanıcı arayüzleri ile globalde genişlemeyi planlıyor.
Voiser Metin Seslendirme uygulaması kısa bir zaman sonra uygulama mağazalarında
Şu anda Sabancı Üniversitesi’nin websitesi içerisindeki tüm haber, makale içerikleri Türkçe ve İngilizce olarak Voiser’ın ilk versiyonu Engine 1.0 tarafından seslendiriyor. Ayrıca kitap analizi ve sonrasında uygun şekilde seslendirilmesi için özel olarak geliştirilen algoritma ile Hiperkitap Uygulaması için kitap seslendirme AR-GE çalışmaları devam ediyor. Ayrıca okumaya vakit bulamayan ve dinlemeyi seven kişiler için metinleri dinleyebilmelerine olanak sağlayan Voiser Metin Seslendirme mobil uygulamasının kısa bir zaman sonra Google Play ve Apple Store’da yerini alacağını belirtmiş olalım.
Voiser'a buradan göz atabilirsiniz.