Elektrikle çalışan jet motorlarının çağı geliyor

Hiç fosil yakıta ihtiyaç duymayan jet motorları üzerinde çalışmalar hızla ilerliyor. Şimdilik uçaklara takılacak elektrikli jet motorları için erken ancak prototipler hazır.
Elektrikle çalışan jet motorlarının çağı geliyor

Şu günlerde zor zamanlar geçiren havacılık dünyasında uçakların çok da bilinmeyen en büyük masraf kalemi aslında uçağın en hassas noktası olan uçak motorları. Hem en pahalı bileşen hem de bakıma muhtaç en önemli parça uçak motorları, özel jet yakıtları ile çalışıyor.

American Institute of Physics (AIP) sitesinde yayınlanan bir makalede ise, üzerinde çalışılan yeni bir sistem için prototip testlere başlandığı aktarılıyor. Sistem basitçe anlatmak gerekirse cihazın havayı sıkıştırması, mikrodalga ile iyonize edilen sıkışmış havanın ileri iten plazma oluşturması ile çalışıyor.

Prototip testleri şu anda iyi gidiyor. Ölçeklendiğinde ve matematiksel hesaplar yapıldığında ve prototip yeterince büyütüldüğünde bir uçağı uçurmaya yetebilecek güç alınabileceği de ortaya çıkıyor. Bu da yakın gelecekte fosil yakıt kullanan uçaklardan elektrikli motorlu uçaklara geçebileceğimizin bir göstergesi.

Son dönemde elektrikli otomobillerin benzeri batarya sistemi ile çalışan, küçük elektrikli uçak projelerine ve testlerine (mesela Airbus'ın E-Fan uçağı) zaten şahit oluyorduk. Ancak söz konusu büyük uçaklar olduğunda bu ölçeklendirmeyle ve ticari faaliyetlerde bunun mümkün olamayacağı biliniyordu. Ancak bu üzerinde yeni çalışılan teknolojilerle birlikte devasa uçak motorlarının sadece elektrikle çalışması mümkün olabilir.

Havacılık özellikle ticari uçuşlar söz konusu olduğunda elbette oldukça hassas. Yolcu taşımacılığı yaptığınızda can taşıdığınızda süreç farklı ilerleyişe sahip olacak. Bu yüzden belki çift motorlu uçaklarda yakında kademeli bir geçişe şahit olabiliriz. Mesela uçağın bir motoru elektrikli motor iken, diğeri ise günümüzde kullanılan motorlardan olabilir ve hibrit bir çalışma modeli hayata geçirilebilir. Ancak böyle bir dönem sonrasında ve pek de kısa vade olarak nitelendiremeyeceğimiz bir dönemde elektrikli jet motorlarıyla uçmamız mümkün olacak.

Elektrikli jet motorlarının bir diğer önemli özelliği de elbette çevreye olan katkısı. Zira günümüzde uçak motorlarının yarattığı karbon salınımı önemli boyutlarda. Bu motorların fosil yakıttan elektriğe geçişi en çok doğanın işine yarayacak. Bakalım elektrikli uçak motorlarını ne zaman daha gerçekçi testlerde görebileceğiz, bunu zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.