Birkaç ülkelerde salgın önlemleri azaltılmaya başladı, bazı sektörlerde işletmeler sosyal mesafe kurallarına uymak kaydıyla yeniden açılırken işlerin devamlılığı ve kaybedilen gelirin nasıl geri geleceği gibi sorular da akla gelmekte. Bu soru özellikle düşük kâr marjıyla çalışan restoran sektörü için daha çok sorulmakta. Aralıklı oturma planları ile daha az müşteriye hizmet edilebilmesi, mutfaktaki sosyal mesafe kurallarının nasıl korunacağı, tedarik edilen malzemelerin nasıl saklanacağı gibi konular sektörün önümüzdeki dönemlerde nasıl ayakta kalacağını düşündürüyor.
Gelir kaybeden zincir restoranlar, işten çıkartılan elemanlar ve kapanan şubelerle birlikte sektörün farklı yollar izleyeceği konuşulmakta. Şu ana kadar bazı zincirlerin aldığı kararlar baktığımızda da en azından bir süre için dışarıda yemek yeme alışkanlığının değişeceğini söyleyebiliriz:
-
Zincirlerin ilk etapta çalışma şekillerinin değiştiği ya da formatta farklılıkların olduğunu görüyoruz - Starbucks salgın sonrası döneme adapte olmak için bazı şubelerini sadece araçla teslimat, mobil sipariş ya da al-git modeline göre değiştirdi. Farklı pazarlardaki duruma ayak sağlamak için 300 mağazasında test yapan Starbucks eve teslimat, temassız servis gibi ek hizmetlerle de yeniliklere devam etmeyi planlamakta. McDonald's da Hollanda'da müşterilerin sosyal mesafesini korumak için yeni bir tasarım test ediyor. Sağlık kontrolleri, bariyerler, restoranların termometre ile donatılması gibi süreç değişiklikleri yapıldı. Yeni tasarımın müşterilerin %66'sına servis sağladığı belirtilmekte.