Sıla Küçükosmanoğlu, 25 yaşında stajyer avukat... Canlı yayınlanan oyunlar başladığından beri bunları yakından takip ediyor. Bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Bu oyunları oynuyorum. Çünkü yarışma heyecanını hissetmek, bilgimi ve kendimi denemek iyi geliyor. Her gün büyüyen bir şeyin parçası olmaktan hoşlanıyorum. Özellikle müzik, film ve edebiyat temalarında yarışmaktan keyif alıyorum. Ayrıca bu dönemde daha çok oynamaya başladım diyebilirim."
Her an bilgileri, entelektüel birikimleri ile para kazandıran bu platformlar, sosyal izolasyon döneminde neredeyse iki aydır evde olan birçok kişi tarafından oynanmaya başlandı. Bu durum, platformların kullanıcı ve oyuncu sayıları ortalama iki kat artırdı.
"Bilgi yarışması demode oldu"
Türkiye'nin ilk canlı mobil yarışması Hadi Bilgi Yarışması'nı "Türkiye’de bu işin markası" diye tanımlayan Emre Ulusoy, platformun 10 milyon abonesi olduğunu ve özellikle bu dönemde ilginin yoğun olduğunu söylüyor. Ama bir taraftan bilgi yarışmalarının artık doygunluğa ulaştığını kaydediyor ve hemen ardından ekliyor: "Bu yok olacak demek değildir, sabit seyirci sayısı ile devam edecek.Türkiye için bu rakam 50 bin kişiye denk düşüyor. Tüm medya ürünleri gibi bu oyun da doygunluğa ulaştı, eğer medya işindeyseniz sürekli aynı şeyi veremezsiniz, yeni yeni şovlar, yayınlar sunmalısınız.Bundan sonra Hadi sadece bir bilgi yarışması değil, medyanın dönüşümünde öncülük edecek interaktif, kaliteli, kısa video platformu olarak konumlandıracak."
İlk canlı mobil yarışması
Türkiye'nin ilk canlı mobil yarışması Hadi, ilk kez Haziran 2018'de ilk profesyonel yayınını gerçekleştirmişti. Bütün soruları doğru cevaplayan herkese para ödülü vadeden yarışma, Amerikalı Oscar ödüllü yapımcı ortak Nick Reed’in Ulusoy'u araması ve fikri anlatmasıyla başladı. Ulusoy o günleri şöyle hatırlıyor: "İlk gün bile fikri duyduğumuzda, eğer başarırsak medyanın dönüşümünde öncülük edecek bir işe sahip olacağımızı düşünüyorduk. Bu görüş ve vizyon hala değişmedi, Hadi bilgi yarışması, bugün yavaş yavaş Hadi TV’ye dönüşecek interaktif, kaliteli, kısa, eğlenceli video platformunun ilk programıydı."
İnsanlar trivia oyununa meraklı
İlk çıktığında aynı anda 5 bin kişiyi yarıştıran Hadi'nin Turkcell’in de desteği ile kısa sürede duyuldu. Yılbaşında 1,2 milyon cihazı aynı anda yarıştırdı. Ulusoy, başarının sebeplerini Hadi'nin iyi kurgulanmış bir oyun, ilk defa yaşanan bir deneyim ve kullanıcıların trivia oyununa meraklı olmasına bağlıyor.
Ağrı'dan Berlin'e...
Canlı yayının çok zor bir deneyim olduğunu söyleyen Emre Ulusoy sözlerine şöyle devam ediyor:
Tüm organizasyon mükemmel şekilde işlemeli ve hata olmamalı. Düşünün Ağrı’dan Berlin’e kadar hatasız ve aynı anda yarışma deneyimi sunuyorsunuz. Bunu 100 binlerce kişi için farklı cihaz, İnternet bağlantısı ve teknoloji için yapıyorsunuz.Canlı yarışmanın bir büyük zorluğu da o anda insanları gelip izlemeye ikna etmektir. Bütün dünya “istediğin zaman izle” tipi yayınlara geçerken Hadi “belli saatlerde izlemezsen bir daha izleyemezsin” demeyi başardı.
Hadi TV açıldı
2019 yılında dikey yarışmalara yönelerek seyirciyi segmente ettik, şimdi onlarca yeni show ve oyun yayınlamaya ,büyük isimlerle giriş yapmaya hazırlanıyorlar. Bu vizyon kapsamında Hadi TV'yi olarak 16 Mart'ta soft launch yaptılar. Ulusoy, "Şimdiden seyredilme, günlük gelirler gibi birçok metrikte yükselmeye başladık. Kısa dönemde pay per view VOD’lerin gelmesi, 10 ünlü isimin interaktif video içerikleri ve spordan meditasyona ve eğitime kadar birçok içerik ile hızımızı artırmayı planlıyoruz. Ve tabi bir de büyük canlı yeni yarışma projemiz var" diye konuşuyor.
Para kazandıran trivia oyun uygulaması
Türkiye'nin bir diğer canlı yayınlanan yarışma uygulaması Onedio tarafından Mart 2019'da lansmanı gerçekleştirilen "Oyna Kazan"... Bu oyunun diğer oyunlardan farklı olarak kendini interaktif TV olarak değil, kullanıcılara para kazandıran trivia oyun uygulaması olarak konumlandı.
Onedio CEO'su Kaan Kayabalı bu işe başlamalarının nedenini "Onedio olarak zaten çok güçlü bir kullanıcı kitlesine sahip olduğumuz için öncelikli amacımız, yeni bir uygulama ile farklı bir gelir kanalı yaratmaktı" diyerek anlatıyor. Bu yüzden uygulamanın bütün finansal modelini, sponsorlu yarışmalar olarak değil, son kullanıcının joker satın alımları üzerine kurguladılar.
Kullanıcılar istedikleri zaman oyunu oynuyor
Her gün belli saatlerde yapılan yarışmaların bir süre sonra rutine girip kullanıcı kaybetmeye başladığını söyleyen Kayabalı, "İnsanları sadece belli saatlerde oyun oynamaya zorlamaktansa, diledikleri zaman girip yarışabilecekleri bir modelin daha sağlıklı olacağını düşündük. Bunu hem global örneklerde gördük hem de kendimiz tecrübe ettik" diye konuşuyor.
Kayabalı, Ama bir yıllık süreçte yarışmanın kurgusu oldukça değiştiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
"Hala aynı anda birçok kişinin aynı anda oynayabileceği canlı bilgi yarışması konseptindeyiz ancak canlı sunucu yok. Günde 1-2 tane sunuculu yarışma yerine tüm güne yayılmış yaklaşık 200 mini-yarışma yapıyoruz."
Salgınla birlikte oyuncu sayısı iki kat arttı
Corona virüs salgını öncesi döneme göre oyuncu sayısı iki kattan fazla arttı. Bunun nedenini yarışmanın 24 saat boyunca devam etmesine bağlıyor. Oyna Kazan, mayıs ayından itibaren tüm dünyaya 24 saat boyunca bilgi yarışması oynatmayı ve başarılı oyunculara para dağıtmayı planlıyor. Dünyada da aynı şekilde insanlar vakitlerinin çoğunu artık evde geçirdiği için yoğun ilgi göreceğini düşünüyor.
Yüz binlerce kişinin oyun oynamasına ve sohbet etmesine aracılık
Sunucusu olmayan canlı oyun platformu Mynet ise diğerlerinden farklı. 2010 yılından beri Facebook, iOS ve Android platformlarında Çanak Okey ile, Türkiye'den ve dünyadan Okey oyuncularının canlı olarak oynamak için en çok tercih ettikleri oyunlardan birini yayınlıyor. Mynet CEO’su Bilgen Aldan şöyle konuşuyor:
Mynet olarak klasik Okey oyunu dışında her oyunda artan ödülleriyle daha büyük bir heyecanın yaşandığı Çanak Okey, son yılların en popüler oyunu 101 Çanak Okey ve geçtiğimiz yılın en çok indirilen 3. oyunu olan ve oyuncuların verdiği birbirinden eğlenceli cevaplarla sosyal medyada bir fenomene dönüşen Kelime Savaşı oyunlarını geliştiriyor ve yayınlıyoruz. Mynet oyunlarında her gün yüzbinlerce oyuncu gerçek rakiplerle canlı oyunlar oynuyor, diğer oyuncularla sohbet ediyor ve en iyi olmak için yarışıyor.
Oyunların indirilme oranları arttı
Canlı oyunlar, tek kişilik oyunlardan farklı olarak dünyanın farklı yerlerindeki oyuncuları tıpkı aynı odada, aynı masada oturur gibi birbirlerine karşı oynuyor ve birlikte sohbet etmesine olanak sağlıyor. Bu yüzden Covid-19 nedeniyle sosyal mesafeye uyanlar, arkadaşlarıyla aralarındaki mesafeyi oyunlarımızda kapatmayı tercih ettiler. Bu dönemde oyunların indirilme sayısı 2,5 kat büyürken günlük oynanan oyun yüzde 80 arttı. Özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde oyunda geçirdiği süreler buna paralel artışlara sahne oldu. Günlük aktif oyuncusu yüzde 65 artarken aynı anda canlı oyun oynayan oyuncu sayısı yüzde 70 oranında arttı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap