Otomotiv sektörünün veri platformu Otonomo, 46 milyon dolarlık Seri C yatırımı aldı

Bağlı araçların (connected cars) oluşturduğu verileri takip eden ve anonimleştirerek kullanıma sunmayı amaçlayan Otonomo, 46 milyon dolarlık Seri C yatırımı aldığını duyurdu.
Otomotiv sektörünün veri platformu Otonomo, 46 milyon dolarlık Seri C yatırımı aldı

Günümüzde artık yeni nesil araçların hemen hemen hepsi internete bağlanabilir hale geliyor. Bu bağlı araç (connected cars) teknolojisi inanılmaz nimetler sunuyor. Olası kullanım alanlarının saymakla bitmeyeceği veriler, birer hazine niteliğinde. Ancak amaç bu verileri işleyecek ve anlamlandıracak bir aracı bulmak. İşte Otonomo böyle bir girişim ve bu noktada devreye giriyor.

Hali hazırda araç üreticilerinin bazıları internete bağlı araçlarını bir şekilde takip edebilir durumda. Bu alana bağımsız olarak giren, bulut tabanlı çalışan Otonomo ise araç verilerini yakalayarak ve tabii ki anonimleştirerek sunan bir yazılım olarak ortaya çıkıyor. Bu anonimleştirmenin sebebi ise elbette regülasyonlara ve gizlilik haklarına tam uyum sağlamak, platform GDPR, CCPA ve benzeri düzenlemelere sadık kalıyor.

Otonomo, 20 milyondan fazla araçtan günde 2.6 milyar adet veri topluyor. Otonomo otomobil üreticileri, araç ve filo kiralama şirketlerinin yanı sıra akıllı şehirler ve trafik yönetimi açısından da kritik öneme taşıyor. Kısacası sistem sayesinde hangi araçların hangi istikamette olduğu ve nasıl yol alacağı tahmin edilebiliyor. Yoğunluk yaşanan bölgeler tespit edilebiliyor. Hatta öyle ki, akıllı bir şehrin tüm araçlara hakim olduğu bir senaryo, şehrin trafik ışıklarının buna göre optimize edilmesiyle birlikte trafik yükünü inanılmaz bir şekilde hafifletebilir. Belki kulağa biraz ütopik gelse de, böyle bir şey tüm otomobillerin internete bağlı olduğu bir dünyada gerçekleşebilir bir senaryo.

Merkezi İsrail'de bulunan Otonomo'nun California ve Frankfurt'ta da ofisleri bulunuyor. Şu anda aralarında Daimler, BMW, Mitsubishi ve Avis - Budget Grubu'nun da bulunduğu girişim, 25'den fazla işbirliğine sahip. Ayrıca şirket henüz isim vermese de yedi yeni müşterinin daha bu ortaklıklar arasına katılacağını söylüyor. Otonomo, gittikçe daha güçlü işbirlikleri sağlarken, 2020 yılında da Kuzey Amerika ve Avrupa'da satılan araçların yüzde 70'inin bağlı araçlar kategorisinde olacağının tahminini paylaşıyor. Bu da yakın gelecekte ciddi sayıda internete bağlı otomobilin trafikte seyredeceği anlamına geliyor. Bu verilerin kullanabileceği pek çok alan olduğunu düşünürsek, Otonomo'nun geleceği hayli parlak bir girişim olduğunu söylememiz mümkün.

Şirkete gelen Seri C yatırımında, SK Holdings, Avis - Budget Grubu ve Alliance Ventures olduğunu da belirtelim. Ayrıca mevcut yatırımcı Bessemer Venture Partners da Seri C yatırımında tekrar yerini almış. Otonomo'nun bugüne kadar aldığı toplam yatırım miktarı ise 82 milyon dolar.

Gelen yatırımla birlikte Otonomo iş büyütme hedeflerini gerçekleştirmek istiyor. Bunun yanı sıra ürünlerin geliştirilmesine de harcanacak bu yeni tur yatırım bir de genişlemeye hizmet edecek. Otonomo, Güney Kore ve Japonya pazarına da açılmak istediğini gizlemiyor. Son Seri C yatırımında Güney Koreli SK Holdings'in (Türkiye'de n11.com ortaklığı ile tanıdığımız) yer alması zaten bunun gerçekleşeceğinin bir göstergesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.