Almanya, girişimleri 2 milyar Euro'luk fon ile destekleyecek

Covid-19 salgınından etkilenen girişimler için Almanya hükümeti 2 milyar Euro'luk bir fon ayırdığını açıkladı. Girişimler, Mayıs ayı içerisinde destek fonlarından yararlanmaya başlayacak.
Almanya, girişimleri 2 milyar Euro'luk fon ile destekleyecek

Almanya hükümeti ülkedeki girişimlere yeni fon desteği sağlayacağını açıkladı. Bu ayın başında konuyla ilgili çıkan haberler de kesinliğe kavuştu ve Alman hükümeti, girişimlere yapılacak yardımlara başlanacağını duyurdu. Hükümet bu ayın başında 2 milyar Euro'luk bir paket hazırlığı içinde olduğunun sinyallerini vermişti. İlgili tutarın Türk Lirası ile bugünün kuruyla 15 milyar TL'yi aştığını da belirtelim.

Tüm dünyada olduğu gibi, Almanya'da da Covid-19 salgınından pek çok girişim ciddi şekilde etkilendi. Almanya'da hem Ekonomi Bakanlığı hem de Maliye Bakanlığı ortak bir çalışma planı sunarak fonun hayata geçirilmesini sağladı. 2 milyar Euro'luk fonun öncelikli amacı, genç ve yenilikçi girişimlerin başarısızlık ve iflas risklerini ortadan kaldırmak olacak. Almanya açıkladığı fonda Covid-19 ile ilgili bir vurgu yapmasa da, bu fonun salgından etkilenen girişimler için oluşturulduğunu söylemek doğru olacaktır.

Finans Bakanı Olaf Scholz ve Ekonomi Bakanı Peter Altmaier'ın ortak çalışmasıyla ortaya çıkan fon, hükümet kaynaklarına göre Mayıs 2020 itibariyle dağıtılmaya başlanacak.Yani Mayıs ayı içerisinde bazı Alman girişimlerine yeni yatırımlar geleceğini tahmin etmek şimdiden mümkün.

Alman hükümeti aynı zamanda fonları ayırırken tüm riskleri kendi üzerine almak istemiyor. Bu yüzden bu aşamada risk sermayesi şirketleri yani VC'lerin de sahnede olmasını istiyor. Almanya hükümeti, VC'lerle birlikte hareket ederek girişimlere yapılacak bu girdiyi yüzde 50 - 50 bölüşerek girmek ve sermaye artırımını özel sermayedarlarla birlikte yapmayı istiyor. Böylece girişimler yardımları alarak sermaye artırımına giderken, girişimleri hem yaşamayı sürdürecek hem de hükümet paranın bu girişimlerde buharlaşma riskini en aza indirgemek isteyecek. 

Almanya hayata geçirdiği bu acil yardım niteliği taşıyan 2 milyar Euro'luk fonla birlikte, önümüzdeki yıllarda ülke yararına bir "gelecek fonu" da planlıyor. Almanya'da Future Fund olarak anılan bu fon, devlet kalkınma bankası KfW tarafından planlanıyor ve tutarın ise 10 milyar Euro civarında olması bekleniyor.

 
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.