Veri merkezi kapasitesini artıran Amazon ve Microsoft ile sektörde geçen seneye göre daha fazla yatırım yapıldı

Yılın ilk aylarını yeni bitirirken veri merkezlerine yapılan yatırım 2019 senesindeki miktara ulaşmış durumda. Bulut servisi sağlayıcıları için salgın süresinde veri merkezleri daha da önemli hale geldi.
Veri merkezi kapasitesini artıran Amazon ve Microsoft ile sektörde geçen seneye göre daha fazla yatırım yapıldı

Bulut, dijital servisler ve online aktivitelerden gelir elde eden Amazon, Google, Microsoft gibi teknoloji şirketlerinin CAPEX harcamaları her sene milyar dolarları buluyor. Son dönemdeki COVID-19 salgını ile birlikte yatırım miktarı daha da artarak veri merkezi lokasyonlarının daha çoğalmasına ve geçen seneden devam eden planların hızlanmasına yaradı.

Streaming servisleri, bulut tabanlı oyunlar, evden çalışma uygulamaları gibi araçların gittikçe artan oranda kullanılması bu servislerin kullanılmasını sağlayan veri merkezi ve sunucular üzerinde de artan baskı oluşturuyor. Bu nedenle de  son dönemde Alibaba'nın 3 sene için 28.2 milyar $ ayırdığını, Amazon Web Services'in - AWS - veri merkezi lokasyon sayısını artırdığını ya da Google'ın geçen seneki yatırımlarına devam ederek istihdam da yaratacak planlarını daha sıklıkla duymaktayız. 

Facebook, Amazon ve Google sadece ABD'de değil farklı lokasyonlarda da veri merkezi yatırımı yapmakta. Sadece daha hızlı veri sağlamak, yeni jenerasyon sistemlere erişmek için değil istihdamı artırmak ve bölgeyi güçlendirmek için de veri merkezi yatırımları yapılan coğrafyaya - en son Amazon örneğinde gördüğümüz Güney Afrika gibi - katkı sağlıyor.

Bu sıralar sağlık ve bununla ilgili kuruluşlar, hükümetler, sürekliliğinin sağlanması gereken yerlerde önceliklendirilen altyapıların veri merkezi yatırımları ile kapsamını daha da güçlendirmesi bekleniyor. Yatırımlardaki birkaç öne çıkan noktaya baktığımızda ise:

  • Uzaktan çalışma ve bu nedenle kullanımı artan uygulamalar nedeniyle altyapıyı güçlendirmek de amaçlanıyor. IBM'in de yaptığı açıklamalara göre de uzaktan çalışma, otomasyon, yeni uygulamalar gibi araçlara yatırım yapan müşterilerinin sayısı artarken hibrit modelleri de denediklerini belirtti. Sadece Microsoft Teams, günlük kullanıcı sayısının 11 - 18 Mart arasında 32 milyondan 44 milyona çıktığını açıkladı. Teams servisini Office 365 ile bundle eden Microsoft'un kullanıcılarını desteklemek için farklı yatırımlara devam edeceği öngörülüyor. 

  • Google Cloud'un sağlık servisleri için geliştirdiği API'ı ya da benzer uygulamalar sağlık sektörünü geliştirmek, hasta güvenliğini sağlamak ve sağlık verilerini işlemek amacıyla kullanılmaya devam ediyor. Bu tarz uygulamaların kesintisiz çalışmasını sağlamak, coğrafi alanını genişletmek ve farklı şirketlerin erişimine açmak için de sağlam bir altyapı sağlanması gerekiyor. Google'ın servisi bir taraftan AWS'in bu alandaki öncülüğünü kırmak bir yandan da bulut tabanlı araçlar sağlayarak sağlık servislerinin elini güçlendirmek. 

  • Türkiye'de öncelikli olarak telekomünikasyon şirketlerinin veri merkezlerinden bahsetmek mümkün. 5G'nin süreci henüz netleşmemiş olmakla birlikte 5G sonrasında daha gelişeceğini öngördüğümüz veri merkezleri Güney Afrika örneğinde olduğu gibi bulunduğu lokasyonu güçlendirmek açısından da kritik. Sayıları henüz globaldeki örneklere yaklaşmamış olsa da özellikle Anadolu'da açılacak veri merkezleri istihdam yaratmak, farklı illerde yeni açılacak işletmelere yardımcı olmak ve mevcut iş yerlerini desteklemek gibi amaçlarla önceliklendirilebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.