Facebook, Hindistan merkezli Jio Platforms'a 5,7 milyar dolar yatırım yaptı

Facebook, milyarder Mukesh Ambani tarafından işletilen Reliance Industries’in sahip olduğu Jio Platforms'a 5,7 milyar dolarlık bir yatırım yaptı.
Facebook, Hindistan merkezli Jio Platforms'a 5,7 milyar dolar yatırım yaptı

Facebook, milyarder Mukesh Ambani tarafından işletilen Reliance Industries’in sahip olduğu Jio Platforms'a 5,7 milyar dolarlık bir yatırım yaptı. Jio Platforms, rekabetçi fiyatlandırma sayesinde hızla büyüyen ve Hindistan’da gelir ve abone bazında bir numaralı mobil taşıyıcı olmaya aday Reliance Jio’nun da dahil olduğu bir dizi markaya sahip.

Yeni yatırım 65,95 milyar dolarlık değerleme ile Facebook’a Jio Platforms’ta yüzde 9,99 hisse veriyor. Hindistan için, ülkede 400 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan WhatsApp'ın anahtarı diyebiliriz. WhatsApp'ın sahibi de Facebook olunca Hindistan, özellikle dijital açıdan bakıldığında, Facebook için önemli bir pazar konumuna geliyor. Bu kapsamda Facebook, Jio Platforms ile birlikte çalışarak insanların ve işletmelerin büyüyen dijital ekonomide daha etkin bir şekilde faaliyet göstermeleri için yeni yollar oluşturmaya çalışacağını açıklıyor.

Bu yollar arasında Jio’nun küçük işletme girişimi JioMart ile insanları işletmelere ve mağazalara bağlamak için WhatsApp’ı bir araya getirme gibi bir özellik yer alabilir. Zira kısa bir zaman sonra Facebook, Hindistan’da WhatsApp için bir ödeme özelliği başlatmayı planlıyor. 

Ayrıca ticari faaliyetine 2016'nın ikinci yarısında başlayan Reliance Jio, altı ay boyunca ücretsiz 4G veri ve sesli çağrı sunarak yerel telekom pazarını yükseltti. Telco, yerel ağ sağlayıcıları Vodafone ve Airtel'i veri planlarını ve mobil tarifelerini revize etmeye zorlayan bir fiyat savaşı başlattı; ancak, ülkenin en iyi telekom operatörü olan Jio'nun teklifleri baskın çıktı. Bu da Facebook için bu yatırımın oldukça önemli bir hamle olduğunu kanıtlıyor.

Aslında Facebook, son birkaç yıldır Hindistan pazarında güçlü bir yer elde etmek için çeşitli yollar deniyor. Ancak bu zamana kadar her adımında ne yazık ki bir başarı elde edemedi. Örneğin; 2016′da Hintli düzenleyiciler, Wikipedia gibi popüler web hizmetlerine ücretsiz erişim vermek isteyen "Free Basics" adlı Facebook hizmetini engelledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.