Küresel yatırım rakamlarında negatif COVİD-19 etkisi görülüyor

2020'nin ilk çeyreğinde küresel yatırım miktarları düşüş göstermeye başladı. Kürsel yatırım hacmi, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 17 oranında azalırken, yıldan yıla yüzde 8 düşüş gösterdi.
Küresel yatırım rakamlarında negatif COVİD-19 etkisi görülüyor

Crunchbase verilerine göre, Covid-19 salgınıyla birlikte karantina kararlarının zamanlamalarına ve salgının yayılmasına bağlı olarak 2020'nin ilk çeyreğinde küresel yatırım miktarlarının düşüş göstermeye başladı.

Salgının başlangıç noktası Çin'de yatırımların yavaşlaması ivme kazanırken, Avrupa'da bu süreç daha yavaş bir düşüşle kendini gösterdi. ABD ve Kanada çeyrekten çeyreğe büyüme kaydederken, ikilinin 2019'a kıyasla, yıldan yıla büyümesi azaldı. ABD, Kanada ve Avrupa'daki yatırımların birçoğu ise karantina döneminin başladığı Mart ayının son haftalarında gerçekleşti. 

Düzenlenen yatırım turu sayısı 

Crunchbase verilerine göre, 2020'nin ilk çeyreğinde 7 bin 600 yatırım turu gerçekleştirildi. Bu rakam, geçtiğimiz çeyreğe kıyasla yüzde 5, yıldan yıla kıyasla yüzde 4 düşüş gösterdi. 2018'den bu yana çeyrek başına düşen yatırım sayısının 7 binin üzerinde olduğunu belirtelim. 2019'un ikinci çeyreğinde 8 bin 500 yatırım turu düzenlendiğini düşündüğümüzde, 7 bin 600 yatırım turu sayısı, son 5 çeyreğin en düşük rakamı olarak konumlanıyor. 

Küresel yatırım hacmi

Crunchbase verilerine göre, 2020'nin ilk çeyreğinde küresel olarak 63.8 milyar dolar yatırım yapıldı. Geçtiğimiz çeyrekten yüzde 17 oranında daha düşük olan bu metrik, yıldan yıla yüzde 8 düşüş gösterdi. Geçen 2 yıl ile kıyaslandığında ise yatırım miktarının en düşük seviyede seyrettiğini belirtelim. 2018'in yükseliş gösteren dördüncü çeyreğinde yatırım miktarı 83.6 milyar olarak öne çıkmıştı. 

Küresel yatırımlarda dolar hacmi 

Son çeyrekte yapılan yatırımların dolar hacmine bakıldığında, küresel olarak küçülme yaşanırken, ABD ve Kanada'nın büyüme gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu iki ülke, son 5 çeyrekte, yatırımlardaki dolar hacminin en büyük dilimini oluşturdu.

Tohum yatırımlarının hacmi

Crunchbase verilerine göre 2020'nin ilk çeyreğinde tohum aşamasındaki girişimlere, 4 bin 896 anlaşma ile yaklaşık 3.3 milyar dolar yatırım yapıldı. Tohum aşaması yatırımları kapsamında, melek yatırımlar dahil olmak üzere tohum öncesi, tohum ve alt yatırımların da yer aldığını belirtelim. Bu metrikte, geçtiğimiz iki yıla kıyasla tohum aşamasındaki yatırım turlarında elde edilen en düşük rakamla karşılaşıyoruz. Yatırım miktarında çeyrekten çeyreğe yüzde 27 düşüş dikkat çekiyor. 

Erken aşama yatırımlarının hacmi 

Raporda yer alan erken aşama yatırımlarında, belli bir rakamın altındaki henüz tamamlanmamış A serisi ve B serisi yatırım turları kıyaslanıyor. 2020'nin ilk çeyreğinde 2 bin 170 anlaşma ile 22.3 milyar dolar yatırım yapıldığını belirtelim. Toplam yatırım miktarı çeyrekten çeyreğe yüzde 27 düşüş gösterirken, bu miktar 2017'nin dördüncü çeyreğinden bu yana elde edilen en düşük rakam olarak öne çıkıyor. 

Geç aşama yatırımlarının hacmi

Raporda yer alan geç aşama yatırımları arasında Seri C + turlarının yanı sıra daha büyük tanımlanmamış girişim turlarının bir alt kümesi de yer alıyor. 2020'nin ilk çeyreğinde 502 anlaşma ile 36 milyar dolar geç aşama yatırım yapıldığını ekleyelim. Yatırım miktarında çeyrekten çeyreğe bir düşüş yaşansa da yıldan yola bir artış söz konusu. 

Satın alma ve halka arz verileri

2020'nin ilk çeyreğinde satın almalarda da bir düşüşten bahsetmek mümkün. Yatırım şirketleri tarafından desteklenen 325 şirket, toplamda 30.4 milyar dolara satıldı. Bu arada şirketlerin büyük bir kısmının satış rakamı açıklamadığını belirtelim. Bu nedenle aslında raporda yer verilen rakamın çok daha yüksek olması ihtimal dahilinde. 

Yine de 2019'un dördüncü çeyreğinde 253 anlaşma ile 59.4 milyar dolarlık satış yapıldığını düşünürsek, ciddi bir düşüş yaşandığını söyleyebiliriz. 

2020'nin ilk çeyreğinde yatırım şirketleri tarafından desteklenen 23 şirketin halka arzı gerçekleşti. Bu rakamın, çeyrekten çeyreğe ve yıldan yıla yüzde 50'den fazla düşüş gösterdiğini belirtmekte fayda var. Halka arzı gerçekleşen 23 şirketten 13'ünün bioteknoloji veya sağlık sektöründe faaliyet gösterdiğini de söyleyelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.