Fransa'dan sonra Avustralya da Google ve Facebook'un haber içerikleri için ödeme yapmasını istiyor

Google ve Facebook’tan kullandıkları haber içerikleri için ödeme yapmasını isteyen Avustralya hükümeti, iki şirketle de anlaşma yapılacağını düşünüyor.
Fransa'dan sonra Avustralya da Google ve Facebook'un haber içerikleri için ödeme yapmasını istiyor

Bu ayın başlarında Fransa, Google’ın içeriklerini kullanabilmek için Fransız haber ajansları ve yayıncılık kuruluşlarına ödeme yapmak zorunda olduğuna karar vermişti. Google’ın haber içeriklerini ve fotoğrafları alıp arama listesinde gösterdiği için insanların haber sitelerine girme ihtiyacının kalmadığı ve bu yüzden basın kuruluşlarının yılda 300 milyon euro kadar gelir kaybı yaşadığı belirtilmişti. Fransa'nınkine benzer bir tutum şimdi de Avustralya'dan geldi. Avustralya, Facebook ve Google’dan içeriğini kullandıkları haberler için ödeme yapmasını isteyeceğini açıkladı.

ABC News'ün haberine göre, Avustralya federal hükümeti rekabet komisyonuna teknoloji şirketleri ve haber kuruluşları arasındaki iş anlaşmalarının gözetimi için zorunlu bir davranış kodu hazırlama talimatı verdi. Bu kod, içeriklerinin Google ve Facebook gibi platformlarda kullanılmasıyla ilgili haber kaynakları ödemeye ilişkin kuralları da içerecek.

Geçen yıl da Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), teknoloji devleri ve medya şirketleri arasında eşit bir alan oluşturmak için gönüllü bir kod oluşturma sürecindeydi. Ancak ACCC daha sonra hükümete, gönüllü bir kodun teknoloji şirketlerini içerik için ödeme yapmaya ikna etmeyebileceğini söylemişti. Şimdiyse bu kod zorunlu kılınmaya çalışılıyor.

Avustralya'nın bu konuda hızlı adım atma çabasının corona virüs salgını süreciyle birlikte geldiğini söyleyebiliriz. Zira bu dönemde haber paylaşımları ciddi anlamda artış gösterdi ve herkes bu artıştan kendine pay çıkarmaya çalışıyor. Google ve Facebook’tan kullandıkları haber içerikleri için ödeme yapmasını isteyen Avustralya hükümeti, iki şirketle de anlaşma yapılacağını düşünüyor.

Uygulamanın ne zaman başlayacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.