Alibaba, bulut servislerine 28 milyar dolar yatırım yapacak

Alibaba, Çin'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını nedeniyle bulut yazılımlara olan artan talep sonucunda, bulut servislerine 200 milyar yuan, yani yaklaşık 28 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.
Alibaba, bulut servislerine 28 milyar dolar yatırım yapacak

Alibaba, Çin'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını nedeniyle bulut yazılımlara olan artan talep sonucunda, bulut servislerine 200 milyar yuan, yani yaklaşık 28 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Şirket yaptığı açıklamada, fonları yarı iletken ve işletim sistemi geliştirme için harcayacağını ve veri merkezi altyapısı oluşturacağını söyledi.

Çin'deki beyaz yakalı çalışanların büyük bölümü şubat ayında evden çalışırken, yüzde 46 ile ülkenin bulut bilişim pazarındaki en büyük paya sahip şirketi olan Alibaba, başta işletme ve okullarda iletişim amaçlı olarak kullanılan DingTalk ve sosyal medya uygulaması Weibo olmak üzere yazılıma olan talebin arttığını belirtti. Ancak bir noktada, kullanıcılar yüksek etkinlik hacmi nedeniyle uygulamalardaki gecikmelerden şikayetçi olmaya başladı. Bu da şirketi böyle bir yatırım kararı almaya itti diyebiliriz.

Alibaba Cloud Intelligence Başkanı Jeff Zhang yaptığı açıklamada, COVID-19 salgınının sektörler arasındaki genel ekonomi üzerinde ek baskı yarattığını ve şirketin yatırımın işletmelerin iyileşme sürecini hızlandırmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi. Bu noktada Alibaba'nın bulut bölümünün en hızlı büyüyen işlerinden biri olduğunu belirtelim. Zira dördüncü çeyrek geliri yüzde 62 artarak 10,7 milyar yuan'a yükseldi ve ilk defa tek çeyrekte 10 milyar yuan'ı geçti.

Araştırma firması Canalys'e göre, dördüncü çeyrekte Çin bulut pazarının yüzde 46,4'ü Alibaba'nın elinde. Ürün artışına yönelik talep de gören Tencent Cloud ve Baidu Cloud ise pazarın sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 8,8'ine sahip olarak karşımıza çıkıyor. Yani Alibaba'nın bulut pazarında ciddi bir üstünlüğü bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.