Instagram'ın kurucusu Kevin Systrom, Covid-19'un yayılımını gösteren yeni girişimini duyurdu

Virüsün virüsün bulaştığı bir kişiden, enfekte olan ortalama kişi sayısı üzerinden Rt.live, eyalet ve bölge ölçeğinde haftalık ve günlük raporlar sunuyor. 
Instagram'ın kurucusu Kevin Systrom, Covid-19'un yayılımını gösteren yeni girişimini duyurdu

Instagram'ın kurucusu Kevin Systrom, dün paylaştığı bir tweet ile yeni girişimi Rt.live'i tanıttı. Covid-19'un yayılım hızını gösteren Rt.live, ABD'de virüsün kaç kişiye bulaştığını eyalet ve bölge ölçeğinde takip etmenizi sağlıyor. Virüsün bir kişiden diğerine ortalama bulaşma sayısını (Rt) temel alan Rt.live haftalık ve günlük raporlar sunuyor. 

Rt.live, virüsün bulaştığı bir kişiden, enfekte olan ortalama kişi sayısı üzerinden hareket ediyor. Ortalama bulaşma sayısı  1.0'ın üzerindeyse, virüs hızlıca yayılıyor. Ancak eğer Ortalama bulaşma sayısı 1.0'ın altında ise virüsün yayılımı duruyor. 

İki hafta öncesine baktığımızda ABD'deki hemen hemen tüm eyaletlerdeki ortalama bulaşma sayısının 1.0'ın üzerinde olduğunu görülüyor. Geçtiğimiz hafta ise Louisana, Idaho, New Jersey ve Washington dahil olmak üzere 5 eyaletteki yayılma hızının 1.0'ın altına düştüğünü görebiliyorsunuz. Ancak dünün verilerine göre Washington'da 1.2 ve Indiana'da 1.1 ile virüsün yayılma hızının arttığını söyleyelim.

Systrom'un yeni girişimi ABD'de virüsün yayılma hızını görmek isteyeler için oldukça basit ve kullanışlı bir araç olarak konumlanıyor. Karmaşık grafikler ve detaylı özellikler yerine tek bir amaca yönelik içerikle hareket ettiğini söyleyebiliriz. Tüm eyaletlerdeki ortalama bulaşma sayısını gördüğünüz grafikte, eyaletlerin üzerine tıklayarak her bir eyaletteki yayılma hızını da detaylı olarak inceleyebiliyorsunuz. 

Aynı zamanda grafiğin sol üst köşesindeki ayarlar üzerinden yayılımın en fazla olduğu 10 eyalet, Kuzeydoğu eyaletleri, Batı eyaletleri gibi ayrımlarda bulunabiliyorsunuz. Eğer arzu ederseniz, e-posta adresinizi bırakarak Rt.live verilerinin size e-posta ile gönderilmesini de sağlayabiliyorsunuz. 

Rt.live'deki veri analizlerinin Kevin Systrom tarafından yapıldığını belirtelim. Site ise Instagram'ın diğer kurucu ortağı Mike Krieger tarafından hayata geçirildi. Ekibin Rt hesaplamalarını nasıl yapığını öğrenmek isteseniz  Jupyter notebook'u indirerek inceleyebilirsiniz. Buna ek olarak Systrom, önümüzdeki dönemde Rt.live'in farklı ülkeler için de hesaplamalar sunacağını açıkladı.

Systrom ve Krieger'ın Instagramdan ayrıldıktan sonra kuracakları girişim herkes tarafından merakla bekleniyordu. İkilinin bu olağanüstü şartlarda, insanların virüs yayılımını takip etmesini sağlayan bir analiz aracıyla karşımıza çıkması sevindirici. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.