Her gün kaç online toplantı yapıyorsunuz? Zoom, Skype, Hangouts, Microsoft Teams ve daha onlarca yazılım ile son dönemlerde yapılan online toplantıların sayısının kaç kat arttığını tahmin bile edemiyorum. Covid-19 öncesi ayda 2-3 online toplantı yaparken şu anda benim için bu rakam günlük 3-4'e ulaşmış durumda.
Her gün aynı yerden katıldığımız toplantılar tahmin edebileceğiniz gibi bir süre sonra sıkıcı hale gelebiliyor. Toplantının içeriği ne kadar farklı olsa da bir ekrana bakıp benzer yüzlerle konuşmak her zaman keyifli olmayabiliyor. Bunu keyifli hale getirmek için Snap Camera veya Zoom'un artırılmış gerçeklik özellikleriyle minik şakalar yaparak toplantıları keyifli hale getirebiliyorsunuz.
Ali Aliev isimli bir geliştirici tarafından açık kaynak kodlu olarak kullanıma sunulan Avatarify yazılımı ise bunu bir adım ileri taşıyarak Skype ve Zoom üzerinden Deepfake ile yüzünüzü değiştirmenize imkan sağlıyor. Üstelik gerçek zamanlı olarak yapılan bu yüz değişimi oldukça başarılı görünüyor.
Bu yılın başlarında arxiv üzerinde yayınlanan bir başka açık kaynak kodlu yazılım kullanılarak geliştirilen Avatarify, yüz değiştirmeye odaklandığı için gerçek zamanlı olarak bunu daha iyi bir şekilde yapabilmeyi başarmış durumda. İtalya'da Trento Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilmiş olan First Order Motion, daha önce bir makine öğrenmesi işlemi gerektirmeden bir video üzerindeki yüzün değiştirilmesini hedef alarak geliştirilmiş bir yazılım. Diğer deepfake yazılımları değiştirilecek yüze ait farklı fotoğraflar ve videolardan bir makine öğrenmesi süreci geçiriyordu. Bu yazılım bunu gerçek zamanlı yaparak farklılaşmayı başarmış durumda.
First Order Motion kodlarını temel alarak geliştirilen Avatarify kodlarını temel yazılım bilginiz varsa Github üzerinden indirip kurarak Zoom toplantısı sırasında arkadaşlarınızı şaşırtabilirsiniz. Tabi ki ilk bakışta büyük bir şaşkınlık yaratsanız da kusursuz bir deepfake olmadığı için şimdilik küçük şakalarla yetinmeniz gerekir. Yukarıdaki videoda Ali Aliev, arkadaşlarının toplantısına yanlışlıkla takılan Elon Musk rolüyle güzel bir şaka yapmış.
Bu uygulamayı kurup gerçek zamanlı olarak kullanmak için şu anda gerçekten güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim. Tabi bu kadar hızlı ilerleyen yazılım dünyasının bu teknolojiyi de standart bilgisayarlarımıza uyumlu hale getirmesi çok uzun zaman almayacaktır.
İlerleyen dönemlerde bu teknolojinin ilerlemesiyle beraber "deepfake yüzleri nasıl ayırt edebiliriz" konusu oldukça yoğun bir tartışma konusu olacak gibi görünüyor. Şimdiden deepfake yüz analizi alanında kendinizi geliştirmeye başlarsanız iyi olur.