Rockstar Games'de neler oluyor? Grand Theft Auto 6'dan son haberler

Oyun dünyasının merakla beklediği yeni GTA oyunu ile ilgili dedikoduların ardı arkası kesilmiyordu. Rockstar Games, GTA 6 için ilk hazırlıklara başladı mı?
Rockstar Games'de neler oluyor? Grand Theft Auto 6'dan son haberler

Oyun dünyasının efsaneleri arasında yerini almış olan Grand Theft Auto, hem oyuncular tarafından sevilmesi hem de yapımcısına kazandırdığı paralarla inanılmaz bir seri. İlk iki oyunla izometrik bakış açısıyla oynadığımız GTA serisi üçüncü oyunla birlikte üç boyutlu olarak piyasaya çıkmış, hemen o oyunun ardından Vice City ile bir efsane haline gelmişti.

Geçmişi şimdilik bir kenara bırakalım ve günümüze bakalım. Serinin son oyunu Grand Theft Auto 5'in piyasaya çıkış tarihi 17 Eylül 2013. Ancak oyun geçen senelere rağmen hala sapasağlam ayakta, hala satılmaya ve oyuncular arasında büyük ilgi görmeye devam ediyor. Oyunun güçlü hikaye modunun yanı sıra bugün hala oynanmasının en büyük sebebi ise elbette GTA Online. Yani bugün çoklu oyuncu desteği, GTA 5'i hala ayakta tutan, yeni geliştirmeler ve ek görevler almasına en büyük etkenlerden. Bu noktaya ileride tekrar değinecek ve GTA 6'nın olası stratejisi üzerine tekrar konuşacağız.

GTA serisinin yapımcısı Rockstar Games. GTA sayesinde ihya olmuş bu şirketin tek oyunu elbette GTA değil. Firma, GTA 5 sınavını verdikten sonra Red Dead Redemption 2'nin geliştirilmesine ağırlık vermişti. Ancak öyle gözüküyor ki şu anda Rockstar Games stüdyolarında telaşlı bir süreç yaşanıyor. RDR 2 için çalışan ekibin şimdi de GTA 6 projesine kanalize olması bekleniyor. 

Şirket kültürü değişiyor

Grand Theft Auto 6 ile ilgili son sızan haberler, ünlü oyun sitesi Kotaku'dan geldi. Kotaku, Rockstar Games'in üst düzey yöneticisi Jennifer Kolbe'nin tüm Rockstar Games çalışanlarına attığı bir e-postaydı. Şirketin üst düzey yetkilisi, son birkaç aydır şirket içindeki kültürü geliştirmek adına çalışmalar yapıldığını, bunu çalışanların bir kısmına olumlu etki ettiğini ve yakın gelecekte tüm çalışanlara etki edeceğini aktardı. Maalesef Rockstar Games'in adı yakın geçmişte cinsel taciz haberleri ve fazla mesai gibi olumsuz konularla birlikte anılmıştı.

Kolbe, Rockstar Games'in hem California hem de İngiltere'deki stüdyolarını kapsayacak şekilde 2020 planlarını paylaştı. Şirket, çalışanlarına daha esnek çalışma şartları sunma, çalışanlarına yönetim ve liderlik eğitimleri, çalışanlardan geri bildirim toplamak için anonim anketler, şirketin gelecekteki oyunları ve planları hakkında daha şeffaf güncellemeler ve daha iyi iletişim sağlamayı vaat etti. Bunlar elbette hem çalışanlar hem de çalışan hakları için kulağa oldukça hoş gelen gelişmeler olarak gösterilebilir.

Kolbe özellikle şirketin başına dert olmuş fazla mesai konusuna değinmiş. Şirket burada fazla mesai ihtiyacını azalatmak adına oyun geliştirme yaklaşımlarını geliştirmek adına bilinçli adımlar attığını belirtiyor. Ancak yine de oldukça karmaşık ve büyük oyunlar ve DLC'ler üzerinde çalıştıklarını da not ediyor. Daha önce şirkette oyunları yetiştirmek adına haftada 100 saatlik çalışma temposunun yakalandığı açıklanıyordu. Önceki Grand Theft Auto serisi için ise çalışanların aylar boyunca haftada 55-60 saat aralığında çalıştığı biliniyor. (Bu noktada okuyucularımıza not: Batı'da genelde haftalık çalışma saati 40-45 olarak kabul görür.)

Dünyanın farklı yerlerinde bulunan stüdyolarında yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam eden Rockstar Games, bu sefer şirket içinde attığı adımlarla önce çalışan mutluluğunu hedeflemiş ve daha şimdiden çalışanlara olumlu bir hava yaratmışa benziyor. Bu durumun, gelecekte çıkacak oyunların kalitesine de yansıyacağını tahmin etmek çok güç değil. Bazı çalışanlarla yapılan ve alınan görüşlerde de gelişmelerin doğru bir yönde olduğu belirtiliyor. 

Covid-19 salgını sebebiyle evinden çalışmaya devam eden Rockstar Games personeli için üretken olmamanın bu dönemde normal olduğu ve şirketin şu anda çalışanların ve ailelerinin sağlığına odaklandığını da belirtiliyor. Bu da şirketin bu zor dönemde olgun bir tavır sergilediğinin bir başka kanıtı olarak gösteriliyor.

Yönetim kademelerinde köklü değişiklikler yapan Rockstar Games, bazı yarı zamanlı personelini de tam zamanlı çalışanlar haline getirmişti. Bundan daha önce yaşadığı krizleri atlatmak adına önemli adımlar attığını ve bir sonraki büyük oyunlarında (hiç şüphesiz GTA 6 kast ediliyor) belki de oyunları oynayan oyunculara yansımayan ama şirketin geleceği için önemli olan benzer sorunlarla karşılaşmamayı hedefliyorlar.

Grand Theft Auto 6 ile ilgili gelişmeler

Oyuncuların merakla beklediği oyunla ilgili detaylar henüz gelmeye başlamadı. Rockstar Games de henüz oyunu resim olarak duyurmuş değil. Ancak duyurunun 2020 yılında gelmesi bekleniyor. Bir diğer yandan oyunun hikayesi üzerine çalışmaların başladığı ve oyunun şu anda senaryo ekibinin ellerinde olduğu söyleniyor.

Oyunun nerede geçeceği de büyük bir merak konusu. Oyuncuların beklentisi, daha büyük bir açık dünya. GTA 6'da ayrıca iç mekanların da daha da geliştirilmiş olması oyuncuların en büyük beklentisi. Bazı dedikodular, oyunun GTA Vice City'nin de geçtiği Miami temalı şehirde geçeceği yönünde. Ancak belli ki biz bu detayla ilgili olarak oyun duyurulana kadar pek bir fikir sahibi olamayacağız. Yani şimdilik sadece güçlü bir dedikodu. Farklı bir diğer söylenti ise şu ana kadar oyunun geçtiği tüm şehirler arasında geçiş yapılabileceği yönünde. Mesela uçağa atlayıp Vice City'den Los Santos'a gitmek...

Grand Theft Auto VI'nın hikayesi kadar, artık oldukça popüler hale gelen çoklu oyuncu modu da büyük önem taşıyor. Yazının başında belirttiğim gibi, GTA 6'da daha çok öne çıkacak özelliğin çoklu oyuncu modu olması, GTA 6'nın buradan daha çok para kazanacak hamleler yapması bekleniyor. Fortnite ve diğer oyunlarda olan sezon mantığı, bazı eSpor öğeleri, kim bilir belki şu an oldukça popüler olan Battle Royale modlarının benzerini GTA 6'da görüp göremeyeceğimizi zaman gösterecek.

Bu yazının ana konusunu da kapsayan şey, Rockstar Games'de değişen şirket kültürü. Oyunla ile ilgili belirttiğimiz dedikodular ve beklentilerin sonucu ne olacak belli olmaz ancak kesinleşen bir konu, Grand Theft Auto 6'nın önce belli bir bölümünün çıkması ve sonrasında evrenin giderek büyütülmesi üzerine olacak. Oyunda sezon mantığı yerleşirse, her sezonun farklı bir şehirde geçmesi ya da hikayenin bu şekilde devam ettirilmesi mümkün kılınabilir.

Büyük bir aksilik ya da gecikme olmaması durumunda, 2020 yılının sonunda Xbox Series X ve PlayStation 5'in pazara sunulması bekleniyor. Grand Theft Auto 6 için olası piyasaya çıkış tarihi 2021 yılı olarak işaret edilebilir. GTA 6 çıktığında muhtemelen konsol satışlarına bile olumlu etkisi olacak büyük bir yapım olacağını tahmin edebiliyoruz. Ancak oyunun, Rockstar Games'in yaptığı şirket kültürü değişiklikleriyle mutlu bir ekibin elinden çıkacağını ummak da oldukça önemli.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.