Apple ve Google iş birliği ile geliştirilen COVID-19 izleme sistemi nasıl çalışıyor?

Bu haberimizde Apple ve Google iş birliği ile geliştirilen sistemin nasıl çalışacağına yakından bakıyoruz.
Apple ve Google iş birliği ile geliştirilen COVID-19 izleme sistemi nasıl çalışıyor?

Google ve Apple, devletlerin ve sağlık kuruluşlarının virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak için kullanıcı gizliliğini ve güvenliği işin merkezine alan Bluetooth teknolojisinin kullanımına olanak veren bir çalışmada birlikte çalışacaklarını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu.

Teknoloji dünyasının en büyük şirketlerinden olan Apple ve Google'ın Corona takip sistemi için iş birliğine gitmesinin en büyük nedeni ise virüs salgının ABD'de oldukça hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmesi. Bu haberimizde ise sistemin nasıl çalışacağına yakından bakacağız.

Öncellikle benzer bir sistemin Singapur'da başarılı bir şekilde kullanıldığını ekleyelim. Apple ve Google iş birliği ile birlikte otomatikleştirilmiş bir Corona takip sistemi sunulacak. Söz konusu takip sisteminin geleneksel yöntemlerden daha farklı ve daha kullanışlı olacağını da belirtelim.

Apple ve Google iş birliğinin en büyük avantajı ise ulaşabilecekleri cihaz sayısı olacak. Apple ve Google'ın sunduğu mobil işletim sistemleri toplamda 3 milyarı aşkın akıllı telefonda yüklü durumda. Bu sayıya başka bir izleme aracının ulaşması pek mümkün değil. O nedenle bu izleme aracının Apple ve Google iş birliği ile üretilmesi oldukça önemli.

Apple ve Google'ın şu an için bir uygulama geliştirmediklerini de ekleyelim. Söz konusu iş birliği ile bir yapı geliştiriliyor. 3. parti geliştiriciler ve sağlık kuruluşları ise bu yapı üzerinden gelecekte uygulamalar geliştirebilecekler. Geliştirilen yapının oldukça basit bir çalışma mantığına sahip olduğunu da belirtelim.

İzleme aracı sayesinde akıllı telefonunuz yakınında yer alan diğer akıllı telefonları anonim bir kod ile kayıt altına alacak. Akıllı telefonun yakınında yer alan diğer telefonlar ise bu kodu hatırlayacak ve hem gönderdikleri hem aldıkları anonim kodları kaydedecekler.

Test sonucu pozitif gelen bir kullanıcı isterse sisteme bu durumu bildirebiliyor. Bu bilgi ise merkezi veri tabanına gidiyor ve bir tarama yapılıyor. Tarama sonucunda ise yapılan log kayıtlarından test sonucu pozitif olan kişi ile temas kuran kişilere bir alarm gönderiliyor. Böylelikle herhangi bir lokasyon verisi almadan sadece anonim kodların kaydı yapılarak bir izleme sistemi oluşturulabiliyor.

Test sonucu pozitif olan hastaların sisteme bu durumu nasıl bildireceği ile ilgili ise henüz bir detay bulunmuyor. Paylaşılan bilgilere göre bu durumu bir sağlık çalışanının bildirmesi gerekiyor fakat sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili bir detay bulunmuyor.

Sistemin Bluetooth teknolojisi sayesinde anonim kodları gönderim alacağını da ekleyelim. Gönderilen kodların hangi mesafeye kadar gönderilebileceği konusunda ise net bir bilgi bulunmuyor. Sistemin kullanacağı Bluetooth Low Energy (BLE) teknolojisi 100 metreye kadar veri iletebiliyor. Fakat duvar veya benzeri bir engelde bu mesafenin azaldığını da ekleyelim.

Söz konusu projenin ilk kısmının Mayıs ayının ortasında tamamlanması bekleniyor. Sistem ilk etapta halk sağlığı uygulamalarında yer alacak. Bu uygulamalar sistem sayesinde arka planda Bluetooth Low Energy sinyallerini gönderebilecekler.

Söz konusu halk sağlığı uygulamalarının devlet düzeyindeki sağlık kuruluşları tarafından geliştirileceğini de ekleyelim. Oluşturulacak olan bu yapının gelecekte iOS ve Android işletim sistemlerinde yer alan standart bir özellik olması da bekleniyor.

Paylaşılan bilgilere göre söz konusu izleme sisteminin oldukça güvenli bir sistem olduğunu da ekleyelim. Sistem sizi şahsen tespit etmiyor veya herhangi bir lokasyon verisini kaydetmiyor. Son olarak Apple ve Google tarafından geliştirilen bu sistemi kullanmak zorunda olmadığınızı da belirtelim. Söz konusu sistem gönüllülük esası ile çalışıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.