Covid-19 pandemi tüm dünya sağlığını etkilediği gibi, iş hayatını ve tedarik zincirini de ciddi biçimde etkiliyor. Bazı şirketler bu krizi fırsata çevirirken, bazı şirketlerin ise çalışma modellerini tamamen değiştirdiğine şahit oluyoruz. İşte Pepper da bu girişimlerden bir tanesi.
Üreticilerden gelen ürünün restoranlara satılmasında aracılık eden ve tamamen B2B bir iş modeline sahip olan Pepper, yaşanan corona virüs salgını sonrasında ciddi olarak etkilendi. Çünkü tedarikçilerden gelen onlarca ton ürün, ABD'deki restoranların kapanmasıyla birlikte alıcı bulamaz hale gelmişti. Restoranların kapatılması, tedarik zinciri orta yerinden çatlaması anlamına geliyordu.
Bu noktada Pepper girişimi, B2B iş modelini hızlıca B2C'ye çevirdi, yani üreticiden direkt olarak tüketiciye prensibiyle hareket etmeye başladı. Yaşanan salgın nedeniyle insanların talepleri de farklılık göstermeye zaten başlamıştı. Çünkü insanların online olarak siparişe yatkınlığı arttı ve eskisine göre daha stokçu davranması, kullanıcıların daha toplu ve büyük sepet tutarlı sipariş vermelerine sebep oluyordu. Pepper bu anlamda kendisine anlamlı bir iş edinmiş oldu.
Pepper, tedarikçileri üzerinden et, balık, meyve, sebze, süt, yumurta ve yanı sıra mutfakta ihtiyaç olabilecek malzemeleri direkt olarak son tüketiciye de göndermeye başladı. Elbette bazı tedarikçilerde hala minimum sipariş bedelleri bulunuyor, kimisi 60 kimisi de 150 dolar civarında. Ancak yaşadığımız olağan üstü bu dönem de insanları yemek stoğu yapmaya ittiği için, artık son dönemde bireysel tüketicilerin de toplu alımlar yaptığına şahit olabiliyoruz. Aynı durumun ülkemiz için de geçerli olduğunu, geçtiğimiz haftalarda yükselen sokağa çıkma yasağı dedikodularının bile bazı marketlerin raflarını boşaltmaya yettiğini yakından biliyoruz.
Pepper'ın hizmet verdiği bölgeler, New York ve Boston bölgesi ile sınırlı. Pepper Pantry adın verdikleri bu B2C servisi şimdilik denediklerini ve bir beta olarak ortaya çıkardıklarını söyleyen girişim kendisini bir şekilde corona virüs sebebiyle pivot etmiş oldu. Pepper, önceki çalışma modeliyle restoranların ürün tedariği konusuna akılıcı çözümler getiriyor, elle sipariş verme gibi süreçleri ortadan kaldırarak tekrarlanan siparişleri restoranlara otomatik olarak ulaştırmasını sağlıyordu. Böylece restoranlar birden fazla tedarikçi ile tek tek uğraşmak yerine, sadece Pepper üzerinden farklı kategorideki tüm tedarikçilerini yönetebilir hale geliyordu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap