Gülşah Ayhan, son bir ayda sesli kitabı ilgi göstermeye başlayanlardan... Dönemin getirdiği belirsizlikten herhangi bir şeye konsantre olmakta zorlandığını söyleyen Ayhan, "Evin içinde iş yaparken müzik dinlerdim. Ama artık bunu yapmak eskisi gibi iyi gelmiyor. Bu yüzden endişeli halden uzaklaşmak ve daha kaliteli vakit geçirmek adına kitapları sesli olarak dinlemeye başladım" diye konuşuyor. Corona virüs vakasının açıklanmasının ardından, 'zorunlu' olarak gündelik hayat baştan aşağıya değişiyor. Sosyal izolasyon nedeniyle evde kaliteli vakit geçirmek ve zamanı verimli kullanmak isteyen insanlar farklı aktivitelere yöneliyor. Kimi yoga yapıyor, kimi yeni tarifler deniyor, kimi film izliyor.
Bu süreçte özellikle kitabevine gidemeyen ya da herhangi bir şeye konsantre olmakta zorlanan kişiler sesli kitaplara ilgi gösteriyor. Bugün dijital dünyada hızla büyüyen sektörün temeli 2000'li yıllarda ortaya çıkan e-kitap formatına dayanıyor. 2018'de yayınlanan raporlara göre pazar büyüklüğü büyüklüğü 1 milyar doları aştı. Her yıl ortalama yüzde 40 büyüyen sektörde, aynı yıl 44 bin 685 sesli kitap yayınlandı. Türkiye'de ise sesli kitap işi ilk kez 2014'te piyasaya çıkan Seslenen Kitap uygulamasıyla başladı. Türkiye dışında da ünlenen uygulama, 2017'de İsveçli Storytel firması tarafından satın alındı. Bir yıl sonra Polonyalı sesli kitap platformu Audioteka Türkiye pazarına girdi.
Uygulamayı indiren kişi sayısı iki kattan fazla arttı
Yaklaşık 2.5 senedir de Türkiye’de faaliyet gösteren Audioteka'nın son bir ayda uygulama indirme oranları 2 kattan fazla arttı. Uygulama ve siteye giriş trafiği ise üç katına yükseldi. Türkiye Genel Müdürü Göktuğ Okan Oğuz'a göre bu artışta, corona virüs etkisiyle evde kalan insanların daha kaliteli vakit geçirmek isteğinin yanı sıra çocuklarının da güzel vakit geçirmesi için alternatifler aramasının da etkisi var. Bu yüzden çocuk kitaplarını corona virüs sebebiyle #evdekal çağrılarının başladığı tarihten itibaren Nisan ayı sonuna kadar ücretsiz... Audioteka’nın ücretsiz sunduğu çok sesli, efekt ve müzikler içeren, eskilerin radyo tiyatrosu olarak adlandırılan Superproduction sesli içeriklere ve diğer ücretli sesli kitaplara da ilgi olduğunu söyleyen Göktuğ Okan Oğuz sözlerine şöyle devam ediyor:
Özellikle dinleyicilerimizin yüzde 60’dan fazlası Audioteka Club adını verdiğimiz abonelik sistemine geçiş yapıyor ve bu sayede tüm içerikleri dinleyebiliyorlar. Yüzde 40’lık bir kısım ise kitaplara sahip olmak istiyor ve dolayısıyla dinlemek istediği zaman kitap satın alıyorlar.
En çok okunan yazarlar arasında Grange, Murakami, Bircan Yıldırım, Gülseren Budayıcıoğlu, Hakan Mengüç ve Murat Sevinç’in kitapları şu dönemde dinlenen kitaplarda ilk sırada yer alıyor. İlber Ortaylı’nın Türklerin Tarihi kitabı da sesli kitap olarak Hepsiburada’da kampanyada olduğu için şu sıralar çok satın alınan kitaplar başında geliyor ve dinleniyor.
Uygulama indirme sayısında artış yüzde 400
Can Yayınları tarafından yayınlanan hikaye uygulaması Trendeki Yabancı'nın indirilme sayısı toplamda yüzde 400 arttı. Yaşanılan bu olağanüstü süreçte okurların kitabevine gitme olanağı olmadığından Trendeki Yabancı'nın mevcut sayılarına ek olarak Can Klasik dizisinden ve Can Çağdaş dizisinden kitaplarının deneme süresine 30 güne çıkardılar. Şirket, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor:
Can Klasik ve Can Çağdaş dizisinden ücretsiz erişime açtığımız kitaplar okurlar tarafından çok iyi karşılandı ve spesifik olarak biri öne çıkmasa da hepsine yoğun bir ilgi var.
Şimdiye kadar yüklenen kitap ve yazarlar arasında Ertuğ Uçar- Gece Yolculuğu, Murat Yalçın- Şen Saat, Müge İplikçi- Çok Özel İsimler Sözlüğü, Hikmet Hükümenoğlu- Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri, Fyodor Dostoyevski- Yufka Yürek, Murat Gülsoy- Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul, Cemil Kavukçu- Yalnız Uyuyanlar İçin, Fadime Uslu- Yaz Korkuları, Ahmet Tulgar- Trajik Nüans, Başar Başarır- Bize Umut Gerek, Erdal Öz- Sular Ne Güzelse, Ayfer Tunç- Evvelotel Saklı, H.P. Lovecraft- Nyarlathotep, Yekta Kopan- Bir de Baktım Yoksun, Barbey D’Aurevilly- Şeytani Öyküler, Miguel de Unamuno- Yaman Adam, Robert Louis Stevenson- Dr. Jekyll ve Mr. Hyde Ve Diğer Fantastik Öyküler, Oscar Wilde- Mürver Ağacı, Sir Arthur Conan Doyle- Tekinsiz Hikâyeler bulunuyor.
Dinleme ve okuma oranlarında yüzde 200'ün üzerinde artış var
Geçen Ocak ayında sesli kitap işine giren Bir Yudum Kitap, hem aktif kullanıcı tarafında hem ücretli abonelik tarafında hem indirme tarafında Bir Yudum Kitap ise son bir ayda 6 bin 136 farklı kullanıcı tarafından 18 bin 172 kitap okuması ve 5 bin 826 kişiden 21 bin 082 kitap dinlemesi görüntülendi. Bir Yudum Kitap ortaklarından Alparslan Demir son bir aydaki yükselişle ilgili şöyle konuşuyor:
E-posta kutunuza her sabah 5 dakikada okuyabileceğiniz hikâye ve roman pasajlarını gönderen bülten servisi dinleme ve okuma etkinliğinde yüzde 122'lik bir artış var. Yeni kullanıcı ediniminde ise yüzde 103. Artıştaki büyüme ise yüzde 200'ün üzerinde. Yani Ocak 2020 sonunda çıkmış bir uygulama olarak, kampanya ve lansma dönemindeki kadar kullanıcıyı son bir ayda kazandık ve bunun için rutin bütçemizin dışında çıkmadık. İnanılmaz bir büyüme bizim için.
Portföyünde 406 yazar olan platform, öykü işinde iyi gidiyor. Franz Kafka, Sabahattin Ali, Milenko Yergoviç özetlerin de üstüne çıkıyor. Özetlerde ise İlber Ortaylı, Yuval Noah Harari, Ziya Gökalp, Mark Twain, İlkin Başar Özal, Grigory Petrov, Stephen Covey öne çıkıyor. Klasiklerde de Sun Tzu ve Platon kitaplarına ilgi var.
Ücretsiz deneme süresi 30 gün oldu
Geçen Şubat ayında sesli kitap girişimi Storytel'in 97 milyon dolar yatırım aldığını duyurmuştuk. Bu süreçte herkes için bu izolasyon sürecini daha keyifli hale getirebilmek amacıyla 14 gün olan ücretsiz deneme süremizi 30 güne çıkardı. Henüz son bir aylık verileri için net bir rakam açıklama yapmayan platformda öne çıkan kitap ve yazarlar şöyle sıralanıyor: Dostoyevski Suç ve Ceza, H.G. Wells Zaman Makinesi, Gülseren Budayıcıoğlu Camdaki Kız, Stefan Zweig Satranç, Gogol Palto, İlber Ortaylı ve Yenal Bilgici Bir Ömür Nasıl Yaşanır, Ahmet Ümit Aşkımız Eski Bir Roman ve Antoine de Saint-Exupéry Küçük Prens.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap