KONUK YAZAR

E-Devlet üzerindeki Ücretsiz Maske Başvurusu deneyimini neden yeniden tasarladık?

E-devlet üzerinden yayına giren Ücretsiz Maske Başvuru Formu misyonumuzda yer alan “sistem”lere belki de en güçlü ve kapsayıcı örnek olan Devlet’in, insanla etkileşimine çok iyi bir örnek teşkil ediyordu.

SHERPA, her zaman misyon odaklı bir deneyim tasarımı stüdyosu oldu. Misyonu insan sistem etkileşimi tasarımı alanında kurumlara ve bireylere rehberlik edebilmek ve ilham verebilmek. İşin felsefesi her ne kadar kağıt üzerinde çok güzel dursa da biliriz ki, aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz. Bugüne kadar 200’ün üzerinde yerli yabancı kurum için dijital ürün ve servisler tasarlamış olsak da Twitter’dan paylaştığımız mikro proje ile işimizin misyonumuza farklı bir açıdan ayna tutmasını istedik.

Geçtiğimiz hafta Elektronik Devletin Kapısı e-devlet üzerinden yayına giren Ücretsiz Maske Başvuru Formu misyonumuzda yer alan “sistem”lere belki de en güçlü ve kapsayıcı örnek olan Devlet’in, insanla etkileşimine çok iyi bir örnek teşkil ediyordu. Durum, içinde bulunduğumuz Covid-19 salgınının beraberinde getirdiği onlarca problemle bütünleştiğinde bize “Nasıl geçtiğimiz hafta çevrimiçi market ürünleri sipariş uygulaması banabi’ye teşekkür edebilmek için onların mobil deneyiminde daha iyi bir deneyim için kafa patlattıysak, bugün de benzerini e-Devlet için yapabilir, Ücretsiz Maske Başvuru Deneyimi’ndeki problemleri listeler, onlara çözümler bulursak ortadaki sosyal faydanın etkisini artırabiliriz.” dedirtti.

Daha iyi bir “3 katlı 5 adet cerrahi maske talebi” için 3 deneyim tasarımı uzmanı ile 5,5 saat

“İş, iş zamanı yapılır.” prensibine sıkı sıkıya bağlı kalmakla ünlü SHERPA ekibi mesailerini tamamladıktan sonra özel zamanlarından feragat etmek üzere Google Hangouts üzerinde bir araya geldiler.

Mevcut formdaki kullanıcı deneyimini salt arayüz tasarımı ve interaksiyon kurgusu analizine değil, deneyim stratejisi, iletişim dili ve tabii ki kullanılabilirlik eksenlerinde incelemek, daha iyi bir mobil deneyimi olabildiğince hızlı, seri ve senkronize bir çalışma metodolojisiyle ortaya çıkartmak amacıyla toplanan SHERPA Head of Strategy & MIS’i Alper Gökalp, UX Writer’ı Tuba Çakır ve UX Designer’ı Ersin Çelik, online collaboration SaaS’ı olarak Miro’yu tercih ederek, aşağıda detaylarını görebileceğiniz kanvasta, mevcut analizle ilgili bulgularını ekranlar üzerinde konumlandırdılar.

Form deneyimini, devletin kapsayıcı bir iletişim diliyle “konuştuğu”, bilişisel yükü minimuma çeken, mevcut halinden daha kolay anlaşılabilir, eğitici ve kullanılabilir şekilde yeniden tasarladılar. Bir e-ticaret terimi olan “sipariş”i, vatandaşın sosyal devletin sunduğu bir hakkı talep etmek için yaptığı “başvuru” ile değiştirdiler. (Kanvasın PDF formatlı çıktısı için tıklayınız.)

İyilik için tasarlamanın son koşulu olarak da Sketch üzerindeki kaynak dosyalarını kamuya açtılar. (İlgili kaynak dosyalarına ulaşmak için tıklayınız.)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.