Bahreyn, Covid-19 hastalarını elektronik bilekliklerle takip edecek

Bahreyn Krallığı, Covid-19 hastalığına yakalanmış kişileri takip etmek ve izolasyonlarından emin olmak adına yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Bahreyn artık hastaları akıllı bileklikler üzerinden takip edecek.
Bahreyn, Covid-19 hastalarını elektronik bilekliklerle takip edecek

Bahreyn, devreye aldığı yeni hizmetle birlikte corona virüs salgınından etkilenen hastaları elektronik bileklikler aracılığıyla takip edeceğini açıkladı. Bahreyn Sağlık Bakanlığı, geliştirdiği uygulama ile bağlantılı olarak çalışan elektronik bileklikleri kullanıma sundu.

Bahreyn, 31 Mart tarihinde "BeAware" adını verdiği ve Covid-19 odaklı olarak geliştirdiği mobil uygulamasını yayına almıştı. Information & eGovernment Authority (iGA) tarafından geliştirilen bu mobil uygulamanın kullanımı zorunlu ve kurallar dışına çıkarılan vatandaşları da oldukça caydırıcı para cezaları bekliyor. Aktif bir hasta ile teması bulunan ve karantina alınan herkes, kendisini izole etmek ve uygulamayı kullanmak zorunda. Böylece uygulama üzerinden hem hastaların takibi hem de risk taşıyan potansiyel hastaların kendisi izole etmesi sağlanıyor. Bu kullanıcılar dışında kendilerini izole etmek isteyen vatandaşlar da uygulamaya kayıt gerçekleştirebiliyor. 

Hastaların cep telefonlarıyla Bluetooth aracılığıyla iletişimde kalan elektronik bileklikler, hastanın telefonundan 15 metre uzaklaşması halinde alarm vermeye başlıyor. Kısacası ufak bir oda içerisinde hareketler bile akıllı bileklik sayesinde takip edilebiliyor. Burada önemli olan nokta hastaların izolasyonunu sağlamak ve dış dünya ile teması minimuma indirmek. Hastaların telefonlarıyla birlikte takip etmesi durumunda ise yine uygulama takip mekanizması sayesinde hastaların kuralları ihlal edip etmediğini anlaması mümkün oluyor. 

Bilindiği üzere daha önce İsrail vatandaşların konumlarını ve hareketlerini takip etmek amacıyla benzer bir uygulamayı devreye alacağı konuşulmuş, ancak bazı çevrelerce ciddi eleştirilere maruz kalmıştı. Buradaki sorun ise İsrail'in elindeki bu teknolojiyi, hastalık sebebiyle değil öncesinde vatandaşlarını takip edebilme amacıyla geliştirmesiydi.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da henüz birkaç gün önce, corona virüs hastalarının takibini sağlayacakları bir mobil uygulama geliştirdiklerini açıklamıştı. Ülkemizde kullanılacak uygulamanın da önümüzdeki birkaç günde uygulama marketlerinde yerini alacağını tahmin ediyoruz. O uygulama da çıkar çıkmaz Webrazzi'de nasıl özellikleri olduğunu hep beraber inceleyeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.