Covid-19 döneminde içerik tüketimi ve Influencer etkileşimi odağında kullanıcı alışkanlıkları raporu

Unite.ad'in yeni raporu içerik tüketimi ve Influencer etkileşimi odağında kullanıcı alışkanlıklarını ele alıyor.
Covid-19 döneminde içerik tüketimi ve Influencer etkileşimi odağında kullanıcı alışkanlıkları raporu

Influencer marketing çözüm ortağı Unite.ad, COVİD-19 ile ilgili hazırladığı raporu yayınladı. Şirket, raporda kendi verilerinin yanı sıra Global Web Index gibi kaynaklardan aldığı verilere de yer veriyor. Salgın döneminde kullanıcı alışkanlıklarının değişimini inceleyen çalışma, markalara da öneriler sunuyor. Rapoda öne çıkan rakamlara birlikte göz atalım. 

Kullanım Oranları 

Raporda yer alan Global Web Index’in Mart ayında yaptığı araştırmaya göre, kadınlar, akıllı telefon ve tabletlerle daha fazla vakit geçirirken, erkeklerin oyun konsolları, laptoplar ve akıllı televizyon kullanımı yükseliyor.

Katılımcıların yüzde 70’i akıllı telefonlarıyla daha çok vakit geçirdiklerini belirtirken, bu oran Gen Z’ de yüzde 80’in üzerine ulaşıyor. Katılımcıların yüzde 40’ı konser ve spor etkinlikleri gibi canlı yayın içeriklerine gösterirken, Baby Boomers kategorisindeki katılımcıların yüzde 50’si canlı yayınlarla ilgilenmediğini belirtiyor. Gen Z'nin ise sadece yüzde 20'sinin canlı yayınlara ilgi göstermediğini belirtelim. 

Rapora göre 16-23 yaş aralığındaki katılımcılar yüzde 56 oranında laptop ile daha çok vakit geçirdiklerini söylüyor. Aynı metrik 38-56 yaş aralığındaki katılımcılarda yüzde 33 oranında seyrediyor. 16-23 yaş aralığındaki katılımcılar yüzde 58 oranında sosyal ağlarda daha çok vakit geçirdiklerini belirtirken, bu oran 57-64 yaş aralığında yüzde 22 seviyesinde. 16-23 yaş aralığındaki katılımcılar ise yüzde 23 oranında daha fazla video içerik üretmeye vakit ayırdığını ifade ediyor. 

Katılımcıların yüzde 50’den fazlası Netflix, Hulu, Amazon gibi dijital yayın platformlarında daha çok vakit geçirdiğini belirtirken, yüzde 45’ten fazlası, geçmişe oranla mesajlaşma uygulamalarını daha çok kullandıklarını söylüyor. Katılımcıların %45’inin önceki zamanlara kıyasla sosyal ağlarda daha çok vakit harcadıklarını da ekleyelim. 

16-23 yaş arası katılımcıların yüzde 54’ü internette caps içerikleri tüketirken, 24-37 yaş arasında bu rakam yüzde 41 olarak öne çıkıyor. 16-23 yaş arası katılımcıların yüzde 52’si internette komik videolar izlerken, 24-37 yaş arasında bu rakamın yüzde 44'e düştüğünü belirtelim.  24-37 yaş arası katılımcıların yüze 35’i ise yemek tarifleri arıyor. 16-23 yaş aralığındaki katılımcıların yemek tarifi arama oranın da yaş aralığıyla kıyaslandığında yüzde 21 ile beklentinin üstünde kaldığını söyleyebiliriz. 

Rapora göre, tüm jenerasyonların ortak özelliği olarak akıllı telefon kullanımında ise yüzde 70 artış görülüyor. 16-23 yaş aralığındakiler yüzde 47 oranında daha çok oyun oynadıklarını belirtirken, 16-23 yaş aralığındakiler yüzde 53 oranında daha çok müzik dinliyor. 

Öne Çıkan Influencer ve Ünlüler

Unite.ad'in mikro, makro ve mega kategorilerde, 235 influencer ve ünlü hesabı ile 10 bin 034 paylaşım üzerinde gerçekleştirdiği analize göre Mart ayı içeriklerinin etkileşimi Şubat ayına kıyasla daha yüksek. Raporda yer  alan verilere göre, Mart ayında paylaşılan içerikler, Şubat ayında paylaşılan içeriklere göre yüzde 4,5 daha fazla etkileşim yarattı. 

Influencer ve ünlülerin, #evdekal’manın etkisiyle, Şubat ayına göre, Mart ayında yüzde 12,4 daha fazla içerik ürettiğini ekleyelim. Şubat ayına kıyasla Mart'ta etkileşimi en çok artan ünlülüler arasında ilk üçte Burak Özçivit, Aras Bulut İyemli ve Hazal Kaya yer alıyor. Mart ayında etkileşimi en çok artan Influencerlar'da ise ilk üç sırada Orkun Işıtmaki Duygu Özaslan ve Reynmen dikkat çekiyor. 

Öne Çıkan İçerik Türleri

Raporda yer verilen GWI’nin araştırmasına göre her yaş grubunun canlı yayına olan talebi ortalamada yüzde 40 seviyesinde seyrediyor. Salgın döneminde kullanıcıların Instagram Live ve Youtube Live başta olmak üzere birçok canlı yayın servisi üzerinden içerik tüketiminde bulunduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte konserler, sohbet programları, dikey kategori uzmanları ve spor programlarının bu dönemde ilgil gördüğünü söylemek mümkün. 

Yayıncılığın da kolaylaşmasıyla birlikte, özellikle son aylarda tüm dünyada en hızlı yükselen trendlerden biri olan Podcast yayınları ise ciddi bir ilgiyle karşı karşıya. Son 1 ay içerisinde Milleniallar yüzde 26 oranında podcast tüketirken, erkeklerin podcast tüketimi ise yüzde 22'ye ulaştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.