Hindistanlı tarım girişimi DeHaat 12 milyon dolar yatırım aldı

Tarım odaklı girişimlerden biri olan Hindistan merkezli DeHaat, Sequoia Capital önderliğinde 12 milyon dolarlık Seri A yatırımını aldı.
Hindistanlı tarım girişimi DeHaat 12 milyon dolar yatırım aldı

Son dönemde tarım odaklı girişimlere yoğun bir ilgi var. Özellikle corona virüsün yayılmasının ardından, çiftçilerin toprak ekmesi ve ürünlerin alıcılara sonra da tüketicilere ulaşma mekanizması herkesi biraz endişelendiriyor. Çünkü bu döngünün eksiksiz devam etmesi hem ekonomik açıdan hem de beslenme açısından çok temel bir ihtiyaç. Bu döngüyü sağlayan en önemli faktör ise topraktan tohumdan çiftçiyle başlayan ve son olarak ürünün tüketicinin evine varana kadar geçirdiği sürecin kendisi.

DeHaat, sürece odaklanmış ve platform tedarik zincirini tamamen otomatikleştirmeye ve yeni tedarik zinciri verimliliğini artırmak için veri analizi yapan, bunun için teknolojiyi kullanan bir girişim. Son aldıkları yatırımı da bu süreci geliştirmek ve öncelikli olarak Hindistan'da yaymak için almışlar.

DeHaat, Seri A öncesi ilk yatırımı 4 milyon dolar olarak Mart 2019'da gelmiş. Şu anki yatırım ise Seri A ve burada girişim 12 milyon dolarlık bir kaynakla, tarım faaliyetlerinin otomasyonunu üstlenmeye ve yaymaya harcayacak. Seri A yatırımına öncülük eden yatırım firması hepimizin yakından bildiği Sequoia Capital. Hollanda'nın girişimcilik geliştirme bankası FMO ve girişimin önceki yatırımcıları Omnivore ve AgFunder da bu turda yer alan diğer yatırımcılar arasında.

Hindistan dilinde köy anlamına gelen DeHaat, öncelikle çiftçilerin üzerindeki yükü hafifleten cinsten bir girişim. Çiftçiler DeHaat ile çalışmaya başladıktan sonra, DeHaat çiftçilerin sahip olduğu toprağı test ediyor ve toprağın bir profili çıkıyor. Böylece bulunduğu bölge itibariyle toprak neyin üretimine uygun, toprağın durumu nasıl, her şeyin test edilmesi sağlanıyor. Bu aynı zamanda çiftçiye kredi verecek kurumdan tutun, çiftçiye her türlü teçhizat ya da tohum sağlayacak diğer kurumları da yakından ilgilendiriyor. Çünkü mahsülün çıkışı ve çiftçinin kazandığı para, aynı zamanda bu diğer kuruluşların da girdisi ve güvenliğini tahsis edecek bir nitelik.

DeHaat bu noktada tüm süreci ve süreç içerisindeki ekosistemi birbirine bağlayarak şeffaf şekilde sunuyor. Alıcılar da aynı şekilde ürünlerin kalitesi konusunda bir soru işareti olmadan, iyi fiyatla kendine uygun ürünü sistem üzerinden buluyor. An itibariyle 170 bine yakın çiftçiye ulaşan DeHaat platformu, 250'den fazla kurumsal alıcıyla çalışıyor. Aynı zamanda DeHaat bazı şehirlerde merkezler kurmuş. Bu merkezler aracılığıyla çiftçilere eğitim, stok teslimatı ve iş geliştirme gibi konularda hizmet ve eğitimler sağlıyor. Son sözü söylemek gerekirse, Hindistan'daki bu özel girişim kalkınma adına önemli bir rolü üstleniyor ve teknoloji kullanımıyla da geleceği parlak bir girişim olarak değerlendirilebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.