Corona virüs, tasarım anlayışını nasıl değiştirecek?

Karantina döneminde ön plana çıkan kullanıcı deneyimi, birçok şirketin gündemini meşgul ediyor.
Corona virüs, tasarım anlayışını nasıl değiştirecek?

Corona virüs salgınından önce "Acaba ATM'ye benden önce kim dokundu" diye düşünüyordu ya da iş çıkışı kalabalık duraklarda beklerken öksürenlere kaç kişi dikkat kesiliyordu? Belki de birçok kişi bu durumları görmezden geliyor belki de önemsemiyordu bile... Ta ki Türkiye'de ilk virüs vakası açıklanana kadar...

Güncel rakamlara göre Türkiye'de toplam test sayısı 125 bin 556, toplam vaka sayısı 18 bin 135, toplam ölü sayısı 356, toplam yoğun bakım hasta sayısı bin 101, toplam entübe hasta sayısı 783, toplam iyileşen hasta sayısı 415 oldu. Artan rakamlar karşısında, tüketiciler her alanda ihtiyaçlarını, motivasyonlarını, davranış kalıplarını, alışkanlıklarını, beklentileri değiştirmeye başladı. Özellikle uzaktan çalışan ve sosyal mesafelenmeyi tercih eden bu kitleyi hedefleyen şirketlerin gündemini kullanıcı deneyimi konusu oldukça meşgul ediyor. Dijital tasarım stüdyosu Sherpa Kurucusu Yakup Bayrak, bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Corona virüs salgınının sonrasında deneyim tasarımının ne kadar gerekli olduğunu anladığımız bir geleceğe adım atacağız."

Minimum teması şart koşan ürünler ön planda olacak

Türkiye'de bu kavramın 2009'dan beri konuşulmaya başlandığını bu konuda çeşitli yatırımlar olsa da bu sürecin yine de oldukça yavaş ilerlediğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Hayatımızda deneyim tasarımı önem arz edecek. Dolayısıyla şirketlerin ilk olarak artan ihtiyaca çok daha hızlı yanıt verecek şekilde kendi tasarım metodolojini geliştirmesi gerekecek. Bu da bizim gibi şirketlere çok daha fazla talep getireceği için eskisi kadar zaman konusunda özgür olamayacağız. Daha çabuk çözümler bulup, uygulamamız gerekecek. Test süreçlerine hızlı geçebileceğimiz yeni yöntemler geliştitreceğiz. Hijyen faktörünü ele alan, minimum teması şart koşan ürünler ön plana çıkacak." 

Dijital dönüşüm önemsenecek

Bir taraftan gün içinde İnternet'te ve dijital araçlarla geçirilien sürelerin 18 Mart'tan bu yana yüzde 30 arttığını söyleyen Bayrak, "Bu araçlarla etkileşime geçtikçe bu sistemlerin akışkan, risksiz, kullanıcı odaklı olmasını bekler hale geldik. Bu karantina bittiğinde dijital ürünlerle bu kadar fazla ilişkili olmayacağız. Ama ama önceki hayatımızda daha fazla kullanıyor ve daha fazla şey bekleyeceğiz. Dolayısıyla bir anda dijital değişimi önemser hale geleceğiz" diye konuşuyor.  

"Bankalardan gelen talepler arttı"

"Türkiye'nin makro ekonomik koşulları düşünüldüğünde şirketlerin birçoğu dijital kanallarında kullanıcı deneyimi ekseninde yatırım yapmayı ertelemişlerdi" diye konuşan Bayrak, bu dönem itibarıyla ibrenin tersine döndüğünü ve bu konuya ilişkin şirketlerine gelen taleplerin de arttığını söylüyor. Ama yine de şirketler dijital süreçlerini yeniden kurgulamak yerine, elindekini kullanıcı dostu haline getirmek istediklerini belirtiyor.

Sherpa'ya sektöründen bağımsız birçok şirketten talep gelse de ağırlık finans sektöründe... Yakup Bayrak, "Şubelerini salgın nedeniyle kapatan bankaların bu alanda yatırımları olsa da belirsiz olan bu dönemde dijital süreçleri daha da iyileştirmek için bize danışıyorlar" diye konuşuyor. Şu an için hala "hijyen parametresini işin işine nasıl sokarız" diye gelen bir taleple gelen bir şirket olmadığını belirtiyor ve sözlerini şöyle bitiryor: "şirketlerin öncelikli olarak krizi yönetmeye çalışmak..." 

2013'ün Mayıs ayında kurulan Sherpa, dijital ürün ve servisler için kullanıcı deneyimi tasarımı ve optimizasyonu sunuyor. Müşteri memnuniyetini artırmak için web siteleri, mobil uygulamalar hatta akıllı cihazlar, beyaz eşyalar ve ATM makineleri gibi günlük hayatın parçası haline gelmiş olan dijital ürünlerin kullanım kolaylığı ve işlevselliğini artırmak için çalışıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.