Finansal dünyanın corona virüs salgını için aldığı önlemler

Bankaların corona virüs salgını kapsamında aldığı önlemleri derledik.
Finansal dünyanın corona virüs salgını için aldığı önlemler

Corona virüs salgını tüm olumsuzluklarıyla dünyayı etkilemeye devam ediyor. Bugünkü verilere baktığımızda 200 bine yakın enfekte vaka ve 8 bine yakın ölüm olduğunu görüyoruz. Salgın kapsamında hem Türkiye'de hem de globalde alınan önlemleri daha önce sizlerle paylaşmıştık. Her ne kadar evden çalışma ve online toplantılar kurumsal şirketlerin aldığı kayda değer önlemler olsa da bazı iş kolları her zamanki rutinlerine devam etmek zorunda. Banka şubelerinde çalışanlar da bu dönemde işe gitmek zorunda kalan kesim içerisinde yer alıyor. Şubeler ise her gün birçok müşteriye ev sahipliği yapıyor. Durum böyle olunca bankalar tarafından alınan önlemlerin artırılması zorunluluk haline geliyor.

Bankalararası Kart Merkezi, temassız kartlarda şifresiz işlem limitini bugün itibarıyla 250 TL'ye yükseltiyor. Tüm dünyada yayılan corona virüs salgını karşısında Türkiye'de alınan önlemlere eklenen bu yeni uygulama, kişiler arası temasın azalmasına katkıda bulunabilir. Güvenli olmasının yanı sıra hijyenik bir ödeme deneyimi sunan temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin 18 Mart tarihinden itibaren 250 TL'ye çıkartılmasıyla, kartlar ve mobil cihazlarla yapılan temassız ödemeler şifresiz girmeye gerek kalmadan gerçekleştirilebilecek. 250 TL üzerindeki işlemler ise şifreli olarak yapılmaya başlanacak.

Finansal dünyanın corona virüs salgını kapsamında aldığı önlemleri harf sırasıyla derledik.

Akbank:

Banka bünyesinde oluşturulan ekiplerle müşterilere her zaman olduğu gibi kesintisiz hizmet vermeye devam edeceğini söyleyen Akbank, müşterilerinin bankacılık işlemlerini her zamanki gibi tüm hizmet kanalları üzerinden yapmaya devam edebileceğini belirtiyor. Operasyonel süreçlerin eksiksiz devamlılığı için ekiplerin bölünerek ayrı lokasyonlarda çalışmasına yönelik aksiyonların alınmaya başlandığını; bu aksiyonlara hazine yedekleme sistemlerinin de dahil edildiğini belirtiyor.

Uzaktan çalışma ve sürekli erişilebilir olma konusunda gerekli altyapı ve test çalışmalarının yapıldığını ve çevrimiçi kapasitesinin beklenmeyen problemleri de önleyecek yeterliliğe sahip olduğunu söylüyor. Çalışanların iş seyahat ve eğitim planları durduran Akbank, müşteri ve çalışanlarıyla halihazırda planlanan etkinliklerin ileri bir tarihe ertelendiğini söylüyor. Akbank, şubelerinde bilgilendirme, farkındalık, hijyen, koruyucu tedbirler ve hizmet sürekliliği başlıkları altında önlem aldığını söylüyor.

Garanti BBVA: 

Garanti BBVA, aldığı önemleri müşterilerini ve çalışanları korumak olarak ikiye ayırıyor. Müşteriler odağında tüm nakit dışı işlemleri için Garanti BBVA Mobil ve internet bankacılığınının kullanılması öneriliyor. Finansal işlemleri daha hızlı ve kolay yapabilmek için, yeni bir değerlendirmeye kadar ATM’lerden günlük minimum para çekme limitini 5 bin TL'ye çıkaran Garanti BBVA, diğer banka ATM’lerinden para çekme işlemini de ücretsiz hale getirdi. Müşterilerinin şubelerde fiziksel olarak birbirinden daha uzak olmasını sağlamak amacıyla, şube içinde aynı anda hizmet alan müşteri sayısını kontrollü olarak belirleyeceğini belirleyen şirket, bu konuda güvenlik görevlilerin gerekli yönlendirmeleri yapacağını ve yoğunluk olan şubelerde müşterilerin belirli bir sırayla içeriye alınacağını söylüyor.

Çalışanları içinse Genel Müdürlük, bölge müdürlüğü veya şube gibi lokasyonlarda hizmet veren ve Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan risk grubunda bulunan tüm çalışanlarına idari izin kullandırıyor. Çalışanlarının büyük bir kısmı mesailerini uzaktan erişim modeliyle evlerinden sürdürüyor. Çalışanları için temel sağlık malzemelerini eksiksiz olarak temin eden Garanti BBVA, tüm müşteri ziyaretleri, toplantı ve etkinlik katılımlarını, sürecin gelişimine bağlı olarak yeniden düzenlenecek şekilde durdurdu. Okulların tatil edilmesiyle birlikte, anaokulu ve ilköğretimde okuyan çocukları olan çalışanlarından dileyenlerin bu dönemde izin kullanımlarında kolaylık sağlıyor.

Kuveyt Türk Katılım Bankası:

Mobil ve internet şubeden yapılan havale ve EFT’ler bu süreçte de ücretsiz olmaya devam edecek. ATM’lerdeki günlük para çekme limiti 5 bin TL’ye yükseltildi. PTT ve diğer tüm Banka ATM’lerinden hiçbir komisyon ödemeden 2 bin TL'ye kadar ücretsiz para çekmek mümkün hale getirildi. Kuveyt Türk ATM’lerini kullanırken QR Kod ile Para Çekme ve QR Kod ile Para Yatırma yöntemlerinin kullanılması öneriliyor. Şubelerde aynı anda hizmet alan müşteri sayısını azaltarak olası risklerden uzak durmayı hedefliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan risk grubunda bulunan tüm çalışanlara idari izin verildi. Müşteri ziyaretleri, şirket içi ve dışı toplantılar ve etkinlikler ertelendi.

Genel müdürlük ve şubelerdeki hijyen önlemleri artırıldı. Antiviral dezenfektanlar başta olmak üzere temel sağlık malzemeleri eksiksiz olarak temin edildi ve şubeler dahil olmak üzere tüm mekanlarda periyodik olarak kullanılmaya başlandı. Genel Müdürlük birimlerinde ve şubelerde görev alan çalışanların bir bölümü mesailerini uzaktan erişim yöntemiyle evlerinden sürdürmeye başladı.

TEB:

TEB, müşterilerine gönderdiği mesajda kişilerin CEPTETEB Mobil Bankacılık, İnternet Şubesi ve ATM'leri tercih edebileceklerini; ATM'lerin düzenli olarak dezenfekte edilmekte olup günlük para çekme limitinin geçici olarak 3 bin TL'ye yükseltildiğini belirtiyor. 

Türkiye İş Bankası:

Tüm Genel Müdürlük ve şube hizmet binalarını sıklıkla temizliyor ve dezenfekte ediyor. Aynı şekilde bankamatiklerini de düzenli olarak dezenfekte ediyor. Türkiye İş Bankası, kendileri veya aileleri yurt dışına seyahatte bulunmuş çalışanlarının 14 gün boyunca işyerlerine giriş yapmamaları sağlıyor. Corona virüs açısından daha riskli grupta bulunan çalışanlarına evden çalışma imkanı sağlayan Türkiye İş Bankası, çalışanlarına maske ve eldiven dağıtımı yapıyor. Parayla temas eden çalışanlarına eldiven kullanımı zorunlu hale getiren şirket, tüm yurt dışı iş seyahatleri, toplantı, eğitim, seminer, konferans vb. etkinliklere katılımları da durdurdu.

Virüsten korunma yöntemlerine dair çalışanlarını sürekli olarak bilgilendiriyor. Kalabalık ortamların müşterileriminin ve çalışanlarının sağlığı üzerinde yaratabileceği riskleri dikkate alarak, şube içinde aynı anda sınırlı sayıda müşteriye hizmet veren Türkiye İş Bankası, yoğunluk yaşanabilecek şubelerinde müşterilerini şubelerine belirli bir sırayla alacağını söylüyor. 

QNB Finansbank:

Çalışanlarını hastalıktan korunma yolları, hijyen çalışmaları konusunda bilgilendirme metinleri ile düzenli olarak bilgilendiren QNB Finansbank, Genel Müdürlük, bölge, şubelerini ve tüm hizmet binalarını sürekli olarak dezenfekte ediyor. Hastane, havalimanı, otogar ve yoğun kullanılan lokasyonlardaki ATM’lerin temizlik sıklığını artıran şirket, etkinlik, eğitim gibi toplu faaliyetleri de iptal etti. Hamile ve kronik rahatsızlığı olan çalışanlarına idari izin veren QNB Finansbank, çocuğu olan ve bakacak kimse olmadığı için izin isteyen çalışanlarına taleplerine göre iş akışı bağlantılı izin veriyor. Teknolojik altyapı ve uygulamaları devreye alan şirket, şubelerinin lobi alanına kontrollü sayıda müşteri alarak işlemlerini gerçekleştiriyor. Bu süreçte müşterilerini ATM’ye yönlendirme ve alternatif kanalar olan Cep Şubesi, İnternet Şubesi ve Çağrı Merkezlerini kullanma konusunda teşvik ediyor. Ayrıca ATM’lerden kartla ve karekod ile günlük para çekme limitlerini müşterilerin işlem kolaylığı için geçici olarak 5 bin TL’ye yükseltti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.