Corona virüs salgını, her geçen gün etkisini daha fazla göstermeye devam ediyor. Özellikle akciğer ve solunum hastalıkları olanlar için bu salgın, çok daha olumsuz bir hale gelebiliyor ve önlemini daha iyi bir şekilde almak gerekiyor. İstanbul Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinden oluşan ve FRC yarışmalarına katılan bir robotik takımı olan Integra 3646, COVID-19 vakalarında hayati öneme sahip solunum (ventilasyon) cihazlarının yetersizliği üzerine, ucuz ve seri şekilde üretilebilecek solunum cihazı prototipi hazırladı.
COVID-19 virüs salgınına karşı dünya genelinde verilen büyük çabanın önemli ihtiyaçlarından birinin sayısı oldukça yetersiz kalan ve hastanelerde kullanılan solunum cihazları olduğunu söyleyen Bahçeşehir Koleji öğrencileri, büyük ölçekte fark yaratabilecek bu cihazın üretiminin önemine dikkat çekmek istediklerini söylüyor. Prototipin nasıl çalıştığını aşağıdaki videoda görebilirsiniz.
https://twitter.com/FRC_Integra3646/status/1240254974287908865?s=20
Öğrenciler, geliştirdikleri prototipin sağlık standartları gereğince gerçek bir vakada kullanılamayacağın, ancak yıllar içinde yaptıkları robotik sistemlerden öğrendikleriyle ortaya çıkan bu prototip aracılığıyla konuyu büyüklerine ulaştırabileceklerine inandıklarını belirtiyor. Ayrıca üretim imkanı olan firmaların COVID-19 sürecinde hayati öneme sahip olan bu cihazı, henüz acil ihtiyaç dönemi başlamamışken, önlem amaçlı hızlı ve ucuz bir şekilde üretebileceklerinin de altını çiziyorlar.
Ülkemizde durum böyleyken, bir tıbbi cihaz şirketi 11 bin dolara sattığı solunum cihazları tükenip de talebi karşılayamayınca, solunum cihazlarını 3D yazıcıyla maliyeti 1 dolara üreten Cristian Fracassi and Alessandro Ramaioli adlı girişimcileri dava açmakla tehdit ediyor. Ancak ikili tehditlere rağmen üretimi durdurmayı reddediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap