Corona virüs salgını devam ederken birçok şirkette uzaktan çalışmalar başladı. Amazon, Apple, Starbucks, Instacart gibi şirketler çalışan politikalarında değişikliğe giderek ücretli izin kurallarını değiştirdi, ABD'de Çalışma Bakanlığı yönetmeliklerinde değişiklikler yaptı, Avrupa'da da birçok hükümet ücretli izin uygulamasına izin vermekte.
Çalışma koşulları değişirken işe alımların da farklılaşması söz konusu. Salgından önce de yapay zeka desteği ile işe alımların yapılması, yetenek yönetiminin yeniden tanımlanması, adaylarla iletişimin kolaylaşması gibi konulardan konuşulmaktaydı. Uzaktan çalışmanın geleceğin trendlerinden olduğu konuşulmaktaydı, COVID-19 önlemleri sonrasında belki 5 sene sonra göreceğimiz bu trend öne çekildi. Sadece uzaktan çalışma değil, diğer insan kaynakları uygulamalarında da yakın gelecekte beklenenler daha hızlı hayatımıza girebilir:
-
İş görüşmelerinin online araçlarla yapılmaya başlaması bir yana yapay zeka ile işe alım ve aday değerlendirme daha yaygınlaşacak - 2018'de Deloitte'un yaptığı bir araştırmaya göre şirketlerin %32'si yapay zekayı iş gücü için kullanacağını belirtmekteydi. Son dönemlerde bu oranın %40'lara çıktığı söylenmekte; uzaktan çalışmanın artışı gibi yapay zekanın aday değerlendirmesinde kullanılması bu sene içinde hızlı bir ivme kazanabilir. Şu anda L’Oréal ya da PepsiCo'da chatbot aracılığı ile başvuruda bulunabilir, pymetrics oyunlar ile Unilever ve JP Morgan Chase'de işe alım süreçlerine başlayabilir veya HireVue gibi videolu iş görüşmelerine katılmak mümkün. Bu tarz uygulamalar iş gücündeki yükü azaltmakla kalmıyor, aday bulma ve değerlendirme sürecinin de neredeyse %70 oranında daha kısa zamanda bitirilmesini sağlıyor. Bununla birlikte yapılan bazı araştırmalar yapay zekanın işe alıma dahil edilmesi ile daha kalifiye kişilerin yerleştirildiğini de söylemekte. Özellikle corona virüs önlemleri ile daha çok şeyi uzaktan yapmaya alışacağımız bu dönemde iş yapmaya devam etmek için bu gibi süreçleri uygulamak ve sonrasındaki kolaylık ile hayat normale döndükten sonra da işleyişin bir parçası haline gelecektir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap