Ürün zekası girişimi Amplitude, ClearBrain'i satın aldı

Müşterilerine bir ürün zekası platformu sunan ve müşteri verileriyle birlikte şirketlerin ürünlerini geliştirme konusunda yardımda bulunan Amplitude, satın aldığı ClearBrain ile tahmin edilebilir veriler üzerine kendini geliştirecek.
Ürün zekası girişimi Amplitude, ClearBrain'i satın aldı

Müşterilerine ürün zekası ve davranışsal analiz yapma konusunda yardımcı olan bir girişim olan Amplitude, ilk satın almasını gerçekleştirdi. 2018 yılının sonunda 80 milyon dolarlık Seri D yatırımını Sequoia Capital'ın önderliğinde kapatan 8 yaşındaki girişim, ilk satın almasını ClearBrain'i satın alarak gerçekleştirdi.

190'dan fazla çalışanı bulunan Amplitude, ClearBrain'i satın almasının ardından satın aldığı girişimi kendi platformu üzerinde bir başka alternatif ürün olarak konumlandıracak. Amplitude, var olan rakamlarla birlikte davranışsal bir analiz yapan platformken, ClearBrain satın alması ile birlikte artık tahmin etme (predictive) özelliğine kavuşacak.

2016 yılında kurulan ClearBrain ise geçtiğimiz yıl 2 milyon dolarlık bir yatırım almıştı. Amplitude, ClearBrain'in 7 kişilik mühendis ekibinin tamamımını şirketin machine learning bölümüne ekleyecek. Bu anlamda satın alma bir yetenek satın alması özelliği de taşıyor. ClearBrain'in CEO'su ve kurucusu Bilal Mahmood yaptığı açıklamada, girişimlerinin Amplitude ekibine katılmasından dolayı heyecanını belirtiyor. Bunun sebebi ise patent bekleyen ve machine learning destekli tahmin etme özellikli ürünlerinin Amplitude'un oldukça geniş olan müşteri yelpazesine ulaşabilecek olması.

Amplitude hali hazırda aralarında Microsoft, Adidas, Square, Samsung, Atlassian, Capital One, Paypal, Dropbox ve pek çok devasa şirket ile çalışıyor. Bu firmalara, müşterilerinin davranışsal analizleri konusunda oldukça yardımcı olan girişim, ClearBrain sayesinde artık tahmin edilebilir davranışlarla ilgili müşterilerine yeni bir ürün sunmuş olacak. ClearBrain müşterileri örneğin kendileri için KPI'larını baz alarak platformdan tahmin edilebilir veriler çekebilecek. Tabii bunun için ciddi bir veri setinin analiz edilmesi ve örneklem binlerce davranışın analiz edilmesi gerektiğinin de altını çizmek gerekiyor. Kısa bir örnek vermek gerekirse, mesela bir banka örneğini ele alalım. Ürünü kullanan bankalar, mobil uygulamaları üzerinden kaç kredi başvuru alabileceklerinin tahmin edilir bir veri setini ClearBrain'i kullandıkları zaman alabiliyor hale gelecek.

Amplitude, henüz açıklanmayan bir bedelle ClearBrain'i satın aldı ve şirketi kendi içerisinde önemli bir ürün olarak pazarlayacak gibi gözüküyor. Amplitude'un San Francisco merkezli olmasına rağmen, New York, Londra, Paris, Amsterdam ve Singapur'da da ofisleri olduğunu belirtelim. Bu da machine learning temelli çalışan tahmin etme özellikli çok değerli bir ürünü pazarlanmaya hazır bir kitle müşteriyi elinde olduğunu gösteriyor.

Amplitude'un planlarına göre, ClearBrain'in sindirilmesi ve kendi içlerinde bir ürün olarak konumlanması biraz zaman alacak. Açıklanana göre, Sonbahar aylarında yapılacak olan yıllık konferanslarında Amplitude yeni ürünlerini entegre etmiş olacak. ClearBrain'in hali hazırdaki müşterilerine de Nisan ayının sonuna kadar Amplitude platformuna ücretsiz olarak taşınma şansı verilmiş. Dolayısıyla bir sonraki adımda ClearBrain markasının da yok olacağını tahmin etmemiz mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.