Yıldan yıla artan "spam çağrı" sorunu nasıl çözülür?

Truecaller'in Aralık 2019 raporuna göre, spam çağrılarından en çok etkilenen 10 ülkede, çağrı sıklığı yıldan yıla arttı.
Yıldan yıla artan

Truecaller'in Aralık 2019 raporuna göre, spam çağrılarından en çok etkilenen 10 ülkede, çağrı sıklığı yıldan yıla arttı. FCC, ağ operatörleri ve akıllı telefon işletim sistemi üreticilerinin sorunu çözmek için 2019'da çözüm bulmaya çalıştığı halde ABD'de bile spam çağrılar, 2018'de kullanıcı başına ortalama 16,9'dan ilk 10'a göre 18,2'ye yükseldi.

Türkiye'de yüzde 18'lik düşüş

Truecaller'e göre, bu artış kısmen 2018'de ABD'de spam çağrılarının yüzde 7'sini ve 2019'da yüzde 35'ini oluşturan robocall'ların çoğalmasından kaynaklandı. Google'a göre ise sesli IP, dolandırıcıların internet üzerinden, genellikle hedefin alan koduyla aynı alan koduna sahip olan başka bir telefon numarasını taklit eden aramalar yapmasına izin veriyor ve bu da durumu daha da kötüleştiriyor. Bununla birlikte Türkiye'de yüzde 18 oranında bir düşüş görüldüğünü hatırlatalım. Ancak 10 ülkede hala ciddi bir artış söz konusu. Aşağıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi 2018 ve 2019 kıyaslamalarına baktığımızda bir düşüş olmadığını, istikrarlı bir artışın devam ettiğini görüyoruz. 

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.