Sequoia Capital, corona virüs salgınına karşı şirketleri uyardı: "En kötüsü için hazırlanın"

Dünyanın önde gelen yatırım şirketlerinden Sequoia Capital, şu anda hemen hemen her ülkede en az bir vakanın görüldüğü corona virüs salgınına karşı şirketleri uyaran bir yazı yayınlandı.
Sequoia Capital, corona virüs salgınına karşı şirketleri uyardı:

Dün sizlerle corona virus salgınının teknoloji sektörü üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu anlatan uzun bir yazı yazmıştık. Büyük etkinlikleri iptal eden, şirketleri evden çalışmaya yönlendiren global salgın, şirketlerin ekonomilerinde de ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Durum böyle olunca girişimlere yatırım yapan yatırımcılar da dizginleri eline almak zorunda kalıyor. 

Dünyanın önde gelen yatırım şirketlerinden Sequoia Capital, şu anda hemen hemen her ülkede en az bir vakanın görüldüğü corona virüs salgınına karşı şirketleri uyaran bir yazı yayınlandı. Şirket, finansal krizden hemen önce yayınlanan ikonik bir bildirime dönüşen sembolizmle dolu notta, salgının Silikon Vadisi'ni nasıl yeniden şekillendirebileceğine dair karanlık bir portre çizdi. Corona virüs'ü "The Black Swan of 2020" olarak adlandıran Sequoia, küresel ekonominin virüs yüzünden bozulabileceğine işaret etti. Şirket, kuruculara ve CEO'lara hitap ederek yazdığı notta, girişimlere "İşinizle ilgili her varsayımı sorgulamanızı öneriyoruz" dedi.

"Krizlerde hayatta kalan şirketler değişime açık olanlardır"

Şirket, neredeyse elli yıldır her krizi atlattığında, önemli bir ders öğrendiğini; hiç kimsenin değişen koşullarda hızlı ve kararlı ayarlamalar yapmaktan pişman olmayacağını söyledi. Kriz dönemlerinde gelir ve nakit seviyelerinin her zaman giderlerden daha hızlı düştüğünü söyleyen Sequoia, iş dünyasını bazı açılardan biyolojiye benzetti. Hayatta kalanların “en güçlü ya da en zeki değil, değişime en uyarlanabilir olanlar" olacağını söyledi.

Sequoia Capital, şirketlerin maliyetleri düşürmeyi, satış tahminlerini revize etmeyi ve nakit tasarrufu yapmayı düşünmeleri gerektiğini söyledi. Sequoia Capital, şirketlerinin çoğunun aralık ve şubat ayları arasında büyüme oranlarının keskin bir şekilde düştüğünü bildirdiğini de kabul etti. Birkaç şirketin ilk çeyrek hedeflerini kaybetme riski altında olduğunu da söyledi.

1972 yılında kurulan ve GitHub, Google, LinkedIn, Nvidia, Oracle, Square, YouTube, Zoom ve DoorDash gibi köklü ve büyük teknoloji şirketlerinin destekçisi olan Sequoia, şimdi olduğu gibi 2008 yılında da "RIP Good Times" isimli bir yazıyı kaleme alıp girişimlere göndermişti. "The Black Swan of 2020" başlıklı notun 2008'deki not kadar detaylı olmadığını belirtelim. Ancak Sequoia'nın hedefe yönelik yazdığı not, girişimlerin bu virüs salgınından en az hasarı almasını odağına alıyor diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.