Apple, yüz tanıma uygulaması Clearview AI'ın geliştirici üyeliğini kapattı

Clearview AI, Apple’ın Enterprise Developer Programıyla birlikte gelen ve App Store'u devre dışı bırakan yazılım dağıtım aracını; uygulamayı 2 bin 200 müşterisine dağıtmak için kullandı. Araç, genellikle şirket içi dağıtım için kullanılıyordu.
Apple, yüz tanıma uygulaması Clearview AI'ın geliştirici üyeliğini kapattı

Apple, Clearview AI'ın geliştirici sözleşmesi koşullarını ihlal ettiğini öne sürerek Clearview AI yüz tanıma uygulamasının iOS sürümüne geliştirici erişimini kapattı. Clearview AI, Apple'ın geliştiricilerin uygulamalarını App Store'u devre dışı bırakarak kendi şirketlerinde çalışanlarla paylaşmasını sağlayan yazılım dağıtım aracını kullanıyordu.

Ancak Clearview AI, Apple’ın Enterprise Developer Programıyla birlikte gelen bu aracı, uygulamayı sadece çalışanlarına değil, 2 bin 200 müşterisine dağıtmak için kullandı. Attığı bu adım ile geliştirici anlaşmasını ihlal eden Clearview AI, Apple tarafından programdan çıkarıldı. 

Clearview AI uygulaması, internette yüz arama motoru gibi çalışıyor. Bir mobil cihazın kamerasının yüz tanıma taramasından yararlanan Clearview, ardından web'den kazıdığı milyarlarca yüz resminden eşleşmeleri arıyor ve artık bu verileri sunucularında depoluyor.

18 Ocak'ta New York Times'tan Kashmir Hill tarafından kaleme alınan bir makalede, Peter Thiel tarafından finanse edilen Clearview AI hakkında detaylara yer verildi. Yazının yayınlanmasının akabinde yüz tanıma teknolojisinin nasıl kullanılması ve kullanılmaması gerektiği hakkında büyük bir tartışma başladı. 

Apple'ın Clearview AI'ın üyeliğini iptal etmesi sonucunda, girişim, bundan böyle uygulamanın iOS sürümünü dağıtamayacak. Yine de uygulamanın Android versiyonunun dağıtılmaya devam edeceğini söyleyelim. 

Clearview’in müşteri tabanının çoğunlukla ABD’deki ve yurtdışındaki kolluk kuvvetleri oluşturuyor. Bunun yanı sıra girişimin Macy’s ve Best Buy dahil olmak üzere birkaç şirkete de hizmet verdiğini ekleyelim. 

Clearview AI'ın zor günler yaşadığını söylemek mümkün. Apple'ın geliştirici üyeliğini iptal etmesinden önce şirket, hafta başında tüm müşteri listesinin hackerlar tarafından çalındığını açıklamıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.