Yılın ilk Webrazzi konferansı Webrazzi E-Ticaret 2020, Hilton İstanbul Maslak'ta son hızla devam ediyor. E-ticaret dikeyinde öne çıkan konuların, önemli konukların sunumları, yorumları ve anlatımlarıyla gündemimizde olduğu konferansımızda McKinsey & Company'nin Dijital Lider'i Sertan Eratay, "E-ticarette Müşteri Odaklı Olma Zamanı: Kahvenizi Nasıl Alırdınız?" sunumuyla sahnedeydi.
Eratay, e-ticarette kişiselleştirmenin arkasında yatan teknolojileri odağına aldığı sunumunda Türkiye'nin yüzde 5 ile büyüme potansiyeli büyük bir ülke olduğunu söylüyor. Ayrıca 2023'te yüzde 10 daha fazla büyümenin görüleceğini sözlerine ekliyor. Bu noktada farklı kategorilerin ve rekabet ortamının oluşacağını belirten Sertan Eratay, ülke olarak önümüzde önemli bir fırsat olduğunun altını çiziyor.
"Alışverişe gidiyorum" yerine "alışveriş yapıyorum"
E-ticaret kavramının "alışverişe gidiyorum" cümlesinden "alışveriş yapıyorum" cümlesine evrildiğini söyleyebiliriz. Çünkü alışveriş şu anda her an, her yerde yapılabiliyor ve mobil telefonların gücüyle e-ticarette daha kişisel bir devir başlıyor. Tüketicilerin yüzde 83'ü kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi istiyor, bu kişilerin sadece yüzde 23'ü tam anlamıyla gerçekleştiğini söylüyor. Perakendecilerin yüzde 95'i online alışverişte kişiselleştirmenin olması gerektiğini söylerken yüzde 15'i kişiselleştirmenin mevcut olduğunu belirtiyor.
Kullanıcılar kişisel öneriler istiyor
Alışveriş yapanların büyük bir kısmı kendilerine özel öneriler istiyor, satın aldıklarıyla bir daha reklam olarak karşılaşmak istemiyor. Hatırlatmalar da kullanıcı tarafından talep edilen bir özellik, ancak bunun sadece kendilerine özel olmasını değil, çevrelerine özel olmasını da istiyorlar. Kısacası tüketici tarafında beklentinin çok olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte perakendeci tarafındaki en büyük beklenti işin büyümesi. Gelirin artması ise yüzde 10 ila 30 arasında şeklinde bekleniyor.
Kişiselleştirme ile yatırımlar değerleniyor
Kişiselleştirme ile birlikte pazarlama yatırımlarının daha verimli hale geleceği düşünülüyor, boşa giden reklamların masraflarının azaltılacağı söyleniyor. Zira kişiselleştirme tüm sektörlerde 1,7 ila 3 trilyon dolar arasında ek gelir elde edilmesine imkan sağlayacak.
Kişiselleştirme nasıl gerçekleşir?
Kişiselleştirme nasıl gerçekleşir dendiği zaman 4 veri karşımıza çıkıyor; veri, karar verme, tasarım ve dağıtım. Perakekendeciler için çok fazla veri var, ancak bu veriler birbirleriyle entegre edilmediği için müşteri bakış açısını zorlaştırıyor. Bu veriler entegre edilmediği takdirde yatırımlar da boşa gidiyor. Bu noktada müşterinin statik verisinden ziyade canlı verisinin önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bunu gerçekleştirecek olan ise yapay zeka demek mümkün. Tasarlama ise sadece bir departmanın değil, tüm ekibin bir arada gerçekleştireceği bir iş.
McKinsey & Company, kişiselleştirme teknolojilerini Dynamic Yield ile birlikte gerçekleştiriyor. Bu iş birliğinin müşteri şirketlere yüzde 15 ila 20 arasında daha fazla gelir sağladığını söyleyebiliriz. Eratay, iş ortağı olarak Dymanic Yield'ı seçemelerinin nedenlerini ise hız, teknoloji, ölçek ve etki olarak açıklıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap