Sosyal ağ kullanıcılarının bir çoğunun kendini içerik üreticisi olarak konumlandırmaya başladığı günümüzde, video ve fotoğraf düzenleme araçlarının da kullanımı artıyor. Lightroom gibi mobil araçlarıyla öne çıkan Adobe, Photoshop ve Premiere'i de kendini bu yeni kullanıcı kitlesine göre şekillendirmeye devam ettiklerini belirtiyor.
Vergecast'e konuk olan Adobe Ürün Amiri Scott Belsky, sosyal ağ odağındaki bu yeni kullanıcı kitlesine karşı nasıl bir strateji izlediklerini paylaştı. Ortaya koydukları ürünlerin herkesin yaratıcı işler üretebilmesi için tasarlandığını belirten Belsky, profesyoneller için güçlü ancak herkes için erişebilir ürünler sunduklarını dile getirdi.
Yine de After Effects veya Premiere Pro gibi ürünlerin herkes için erişilebilir olmasını tercih etmediklerini belirten Belsky bu anlamda ürünleri geliştirirken profesyonellerini iş akışlarına saygı duyduklarını da sözlerine ekledi.
Ayrıca Belsky, After Effects gibi ürünler kullanarak video ve hareketli işler üretmek isteyen insanlara, bu imkanı yeni ürünler sunarak sağladıklarını ifade etti. Bu konuda Photoshop Camera ürününü örnek gösteren Belsky, hala test aşamasında olan ürünün Photoshop kullanacak yeteneği ya da bu yeteneği geliştirecek zamanı olmayan insanlar için üretildiğini belirtti.
Photoshop Express aylık 20 milyon aktif kullanıcıya ulaştı
Buna benzer bir başka ürün olan Photoshop Express'in aylık 20 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını söyleyen Belsky, bunun ürün gamındaki sadece tek bir mobil uygulama olduğunu da hatırlattı. Adobe'un bu alanda Photoshop Camera, Premiere Rush ve Lightroom CC mobil uygulamalara sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
Ürünlerden YouTube içerik üreticileri için tasarlanan Premiere Rush'ın da ilgi gördüğünü belirten Belsky, çok tanınmış ve güçlü ekiplere sahip olan YouTuberlar'ın Premiere Pro'yu tercih ettiğini vurguladı. Ancak işe yeni başlayan ancak kaliteli içerikler sunmak isteyen YouTuberlar'ın Premiere Rush kullandığını söyleyen Belsky, içerik üreticilerin Rush üzerinden profesyonel kalitede film jeneriği ve efektler kullanabildiğini belirtti. Belsky aynı zamanda YouTube'un iş yeni başlayan YouTuberlara ulaşmalarına yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.
Rush ve TikTok işbirliği
Belsky, YouTube'un desteğinin yanı sıra TikTok entegrasyonundan da bahsetti. Hali hazırda detaylı bir içerik düzenleme aracı sunan TikTok'ta kullanıcıların neden Rush entegrasyonunu tercih ettiğine açıklık getirdi. Genel kullanıcı kitlesinin Instagram, Snapchat ve TikTok gibi sosyal uygulamalarda bulunan görsel düzenleme araçlarını ve filtreleri yeterli bulduğunu dile getiren Belsky, belli bir kesimin de farklı ve özgün içeriler üretmeye odaklandığını belirtti.
Bu kesimin, herkesin yaptığını yapmaktan kaçındığını söyleyen Belsky, "bu fragmanda kullanmak için şablonlarda sunulmayan bir font türü de olabilir, Snapchat'İn sunduğu AR deneyimin dışına çıkarak Snapchat'e üretilen başka bir AR ürününü koymak ya da Aero'da ürettikleri kendi ürünlerini yerleştirmek olabilir" dedi.
Her sektörde farklılaşmak ve yaratıcı şeyler yapmak isteyen insanlar olduğunu söyleyen Belsky, sosyal medya kullanıcıları arasında yer alan bu kitlenin de yanında olmak istediğini açıkladı.
Sosyal ağlardaki içerik üretimi Adobe'un kullanıcı tabanı genişletiyor
Sosyal ağlara yönelik görsel içerik üreten bu yeni kitlenin varlığı Adobe'un da kullanıcı tabanını genişletmesini sağlıyor. Şirketin esas hedef kitlesi hala yaratıcı profesyoneller olsa da; sosyal ağlardaki bu yeni kullanıcı kitlesi şirketin yeni nesil ürünlerini kullanarak hem hedef kitle tanımının hem de kullanıcı tabanın genişlemesine katkıda bulunuyor.
Belsky'nin aktardığına göre sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 90'ı yalnızca içerik tüketiminde bulunmayı ya da gönderilerindeki fotoğrafları filtre dahi kullanmadan ya da tek bir filtre kullanarak paylaşmayı tercih ediyor. Sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 1'nin ise Adobe Profesyonelleri arasında yer aldığını söyleyen Belsky, yaratıcı içerikleriyle dikkat çekmek isteyen üreticilerin ise sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 9'unu oluşturduğunu belirtiyor.
Bu grubun öne çıkmak için yeni yetenekler geliştirdiğini de söyleyen Belsky, saatlerce süren eğitim videoları izlemek istemediklerini ancak farklı üretimlerde bulunmak istediklerini ifade ediyor.
Bu noktada TikTok gibi bir platformun üçüncü parti uygulamalara açılması, Adobe açısından bir fırsata dönüşürken, TikTok da yüzde 9'luk grubun içeriklerini platformda tutmaya devam ediyor. Ne de olsa platformdaki sosyal medya kullanıcılarının yüzde 90'ı içerik üretiminden çok tüketime odaklanmış durumda ve kaliteli içerikler, tüketicileri platformda tutan en önemli değer olarak öne çıkıyor.
Adobe sosyal ağlardaki görsel düzenleme araçlarına ilham veriyor
Günümüzde Instagram filtrelerinin hemen hemen herkes tarafından kolayca üretilebilmesi ve üreitlen filtrelerin her bir kullanıcının kamerasına eklenebilmesi, tasarım konusunda sosyal ağların da ciddi adımlar attığını gösteriyor.
Adobe'un kullanıcı tabanının genişleten sosyal ağlar, aynı zamanda uzun vadede üretecekleri ürünler ile şirketten rol çalabilir. Ancak Belsky, konuyu çok daha farklı bir noktadan ele alıyor.
VSCO ve Instagram'ın yaratıcı görsel düzenleme için tasarladıkları kullanıcı deneyimi odaklı arayüzlerini Adobe'dan kopyaladığını dile getiren Belsky, kullanıcı kitlelerinin büyük çoğunluğunu yaratıcı profesyonellerin oluşturduğunu hatırlatıyor.
Sosyal ağların Adobe ürünlerini kopyalamasının profesyoneller için oluşturulan arayüzleri ve teknolojiyi demokratize ettiğini söyleyen Belsky, sadece profesyoneller için üretilen özelliklerin nasıl herkesin kullanımına yönelik düzenlenebildiğini gördüklerini belirtti.
Böylece Adobe Profesyonel tarafta yapacağı yenilikleri devam ettirirken, genel kullanıcı kitlesine sunulan ürünlerde de çıtayı yukarı taşıyabiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap