Kişiler arası takas platformu: Bartme

Bartme, başta kitap olmak üzere bütün 2. el ürünlerin yaşam ömrünü uzatmayı hedefliyor ve girişim, geleneksel takastaki, ürünlerin değerleme ve el değiştirme sorununu sistem içi sanal kur modeli ile çözüyor.
Kişiler arası takas platformu: Bartme

Kişiler arası kitap takas platformu olarak hizmet veren Bartme, adeta dijital takas platformu. Platform şu anda özellikle kitaplar odağında ilerliyor, ancak ilerleyen dönemde farklı eşyaların da Bartme bünyesinde takas edilebileceğini hatırlatalım. Bartme, başta kitap olmak üzere bütün 2. el ürünlerin yaşam ömrünü uzatmayı hedefliyor ve girişim, geleneksel takastaki, ürünlerin değerleme ve el değiştirme sorununu sistem içi sanal kur modeli ile çözüyor.

Bartme nedir?

Kitapların ve olası diğer ürünlerin kullanım ömürlerini uzatmayı hedefleyen Bartme, geleneksel takas yönteminde mevcut olan eşyanın değerinin düşmesi sorununu Barty isimli sanal paracık ile çözüyor. Platform, kullanıcının Bartme’ye yüklediği her ürünün anlık olarak kaç Barty edeceğini kendi veritabanı ve algoritmalarıyla söylüyor. Böylelikle görece değerleme sağlanıyor. Kullanıcı, ürünlerini başkalarına göndererek Barty kazanıyor. Kazandığı bu Barty’lerle de ürün havuzundan dilediğini alabiliyor. Bu yapının "havuza takas" olarak tanımlandığının altını çizelim.

Bartme'yi kullanmak da gerçekten oldukça basit. iOS ya da Android marketlerinden uygulamayı cihazınıza indirdikten sonra ister Facebook hesabınızla isterseniz e-posta adresinizi kullanarak üyelik oluşturabiliyorsunuz. Bu işlemden sonra tek yapmanız gereken e-posta adresinize gelen doğrulama linkine tıklamak oluyor. Akabinde üyeliğiniz oluşuyor ve dilediğiniz gibi kitap takas edebiliyorsunuz.

800'den fazla kullanıcı, 550'den fazla kitap

2019'un nisan ayında, Semih Kılıçgedik tarafından kurulan Bartme'nin kurucu takımı 9 kişiden oluşuyor. Ürün ekibi 4 yazılımcı ve bir UI/UX olarak 5, pazarlama takımı Pazarlama ve Dijital Pazarlama olarak 2 ve veri bilimi 1 kişiden oluşuyor. Bartme'de Head of Marketing görevinde Öykü Sorgun, Head of Digital Marketing görevinde Barış İskender, Developer görevlerinde Can Gökçeaslan, Barış Yıldırım ve Alican Çelik, Data Science görevinde ise Özcan Gündeş bulunuyor. Platform, iOS uygulamasını 10 Kasım 2019 itibarıyla duyurmaya başladı. Android uygulaması ise 25 Ocak 2020’de yayına alındı. Neredeyse hiç pazarlama bütçesi harcamadan 800'den fazla kayıtlı kullanıcı ve 550'den fazla kitaba ulaşan Bartme, şu ana kadar Türkiye’de 20 il arasında 140'dan fazla kitap takasına aracılık etti.

Rakiplerinden gelir modeli yönüyle ayrılıyor

Bartme'nin ikinci el pazarında rakipleri olsa da direkt olarak takasa odaklı iki rakibi bulunuyor; ABD'de Listia ve Kanada'da Bunz. Bartme, bu girişimlerden en büyük farkını makine öğrenmesi temelli değerleme algoritması olarak tanımlıyor. Sisteme yüklenen her ürünün görece değerlemesini anlık olarak yapabilen Bartme, bu sayede kullanıcının, takasa koyduğu ürünle havuzdan neleri alabileceğini daha tutarlı görebilmelerine imkan sağlıyor. Listia ve Bunz, uygulama üzerinden reklam vererek para kazanıyor, Bartme ise sanal paracık satışı ile gelir modelini oluşturuyor.

Barty nasıl alınır?

Bartme'de kullanıcı, Barty puanları kendi kredi kartı ile satın alıyor. Neden Barty satın alınmasına ihtiyaç duyulduğundan da bir örnekle bahselim. Diyelim ki havuzdan satın almak istediğiniz kitabın Barty'si 400, ancak elinizde 350 Barty mevcut. Kalan 50 Barty'yi tamamlamak için kredi kartı ile satın alma yapmanız gerekiyor. 1 Barty'nin değeri 0,05 TL. 100 Barty için ödediğiniz para 5 TL, 250 Barty için 12,5 TL ve 500 Barty için 25 TL. Dilerseniz sadece ihtiyacınız olan Barty miktarını da satın alabilmeniz mümkün. Ayrıca şunun da altını çizmeden geçmeyelim; platformda takası gerçekleştirilen kitapların gönderimi PTT Kargo ile 3,5 TL karşılığında gerçekleştiriliyor.

Daha önce ön tohum yatırım alan ve bu yatırımla projeyi şu anda bulunduğu aşamaya getiren Bartme'nin tohum yatırım arayışı içinde olduğunu hatırlatalım. Platform ilerleyen dönemde, ML algoritmasını keskinleştirmek, yeni ürün kategorileri eklemek, birinci yılda 200 binden fazla, ikinci yılda ise 1 milyon kullanıcıya ulaşmak, ayrıca Seri-A ile oturmuş modelini en uygun pazarlara açmak istiyor.

Türkiye İş Bankası'nın girişimcilik programı olan Workup'ın 6. dönemine seçilen girişimlerden biti olan Bartme'yi iOS için App Store'dan, Android için Google Play Store'dan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.