2019'daki yatırımlara baktığımızda fintech fonlarında borçlanma, insurtech ve ödeme sistemleri öne çıkıyor

2019'daki fon tutarlarına baktığımızda borçlanma, insurtech'ler ve ödeme sistemleri önde geliyor. Türkiye'deki yeni girişimlere baktığımızda da bu segmentlerle birlikte yapay zekanın da öne çıktığını görüyoruz.

2022'ye kadar global GSMH'nın %60'ının dijitalleşeceği tahmin ediliyor. Her sektör dijital ile büyüyüp yeniden şekillenirken etkilenmekle birlikte finans ve bankacılık bu gelişmelerin ilk olarak yaşanmaya başladığı endüstrilerden. Borçlanma, sermaye yönetimi, regtech gibi alt segmentlerle de çeşitliğini artıran sektörde son birkaç senedir girişimlerin sayısında, yatırım turlarında, fonlarda ve birçok konuda büyüme yaşanıyor. 

Fintech'ler sadece bankacılık işlemlerinin daha kolay halledilmesi, her işlemin dijital olarak yapılması ya da geleneksel bankacılığın rekabet koşullarını değiştirmekte başarılı değil yeni bir ekosistem oluşturarak faaliyet gösterdiği şehir ve ülkelere de olumlu etki bırakmakta. Kuzey Amerika'da sayıları yoğun olan fintech'lerin Latin Amerika ülkelerinde de çoğaldığını, Avrupa'da Londra, Amsterdam gibi merkezlerin yanı sıra Vilnius, Varşova gibi eski Sovyet başkentlerinde de yeni girişimlerin ve fonların olduğunu, Afrika ve Ortadoğu gibi coğrafyalarda ise özellikle bankacılığa erişimi olmayan kesim için yeniliklerin yer aldığını görüyoruz. 

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.