Mercedes-Benz ve Çinli Geely elektrikli otomobil için bir araya geliyor

Alman Mercedes-Benz ve Çinli Geely, kurdukları 780 milyon dolarlık ortaklıkla smart markasını elektrikli hale getirecek.
Mercedes-Benz ve Çinli Geely elektrikli otomobil için bir araya geliyor

Alman otomotiv devi Mercedes-Benz, Çin'li otomobil üreticisi Geely ile önemli bir ortaklık anlaşmasına imza atarak güçlerini birleştirdi. Yarı yarıya ortak sermaye ile toplamda 780 milyon dolarlık yatırım yapacak olan iki firma, elektrikli otomobil üretmeyi hedefleyecek.

Mercedes-Benz ve Geely, yaratacakları otomobilleri için Almanya ve Çin pazarlarını hedefleyecek. Aracın platformu ise Mercedes-Benz'in kompakt otomobil markası smart üzerine kurulacak. Bildiğiniz gibi birkaç sene önce Mercedes-Benz, smart araçlarını elektrikli olarak sunmaya başlamış ancak ABD pazarında aradığı ilgiyi bulamamıştı. Daha çok şehiriçi otomobil konsepti ile anılacak olan bu segmentteki araçlar, boyutlarıyla küçük olsa da içerisinde lüks öğeler de barındıracak.

Toplamda 780 milyon dolarlık yatırım yapacak olan iki firma, elektrikli otomobili küçük boyutlu smart otomobili üzerine kurgulayarak özellikle Çin ve Almanya'da başarıya ulaşmak istiyor. Mercedes-Benz, Çin'in elektrikli motor konusundaki tecrübesini kullanacak; Geely ise dünya genelinde oldukça tanınan ve iyi bir marka değeri bulunan smart markasını kullanacak. Tüm regülatör izinlerinin alındığı anlaşmayla, Almanya ve Çin arasında önemli bir konsorsiyum oluşturmuş oldu.

smart Automobile Co., Ltd. adı altında yeni bir şirket kuracak iki dev markanın, ilk tam elektrikli otomobillerini 2022 yılında piyasaya sürmesi bekleniyor. Yeni ortaklığın başına geçen isim ise Tong Xiangbei oldu. Xiangbei, daha 2015 yılında Geely ekibine katılmış ve 24 yıldır otomotiv sektöründe çalışan bir isim. Şirketin altı kişilik yönetim kurulunda ise Mercedes-Benz tarafından üç, Geely tarafından ise üç yönetim kurulu üyesi görev yapacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.