ABD ve Çin arasındaki ticari savaş, Apple CEO'su Tim Cook'un masraflarını artırdı

2019'daki masrafları toplamda yaklaşık 800 bin dolar tutan Cook, 2019 yılında toplam 3 milyon dolar maaş ve 7.6 milyon dolar teşvik primi aldı.
ABD ve Çin arasındaki ticari savaş, Apple CEO'su Tim Cook'un masraflarını artırdı

Apple, ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'na verdiği vekil beyanı dosyasında Apple CEO'su Tim Cook'un seyahat ve güvenlik masraflarının 2019 yılında iki kattan fazla artış gösterdiğini açıkladı. 

Tim Cook'un masraflarındaki artış Cook'un bu yıl Washington'a yaptığı ziyaretlerle ilişkilediriliyor. Dosyada yer alan bilgilere göre, Apple CEO'su Tim Cook'un maaşı son üç yılda görece sabit bir şekilde kalsa da, güvenlik ve havayolu seyahatleri geçtiğimiz yıla kıyasla çok ciddi bir artış gösterdi. 

Hava yolu seyahatleri geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 239 artış gösterirken, bu seyahatler şirkete 315 bin 311 dolara mal oldu. Aynı şekilde Cook'un özel güvenlik masraflarınında yüzde 104 artış göstererek Apple'a 457 bin 83 dolar olarak yansıdığını belirtelim. 

Bu arada Tim Cook'un Apple'a geçtiğimiz yıl 11.6 milyar dolara mail olduğunu belirtmekte fayda var. Apple'dan 3 milyon dolar maaş alan Tim Cook, 7.6 milyon dolar teşvik primi alıyor. Güvenlik ve seyahat masraflarının toplamı ise yaklaşık 800 bin dolar ediyor. 

Şirket yaptığı açıklamada Tim Cook'un orta seviyedeki bir Apple çalışanından 200 kat daha fazla gelir elde ettiğini belirtti. Küresel olarak orta seviyede 130 binden fazla çalışana sahip olan Apple, 2019 finansal yılında 130 binden fazla tam zamanlı çalışanın ve yarı zamanlı çalışanların şirkete maliyetinin 57 bin 596 dolar olduğunu açıkladı.

Tim Cook'un masraflarındaki artış vergi indirimlerine yansıyacak mı?

Şimdiye kadar Başkan Trump ile en az beş kez görüşen Cook, ABD ve Çin arasındaki ticari savaşta Apple'ın zarar görmemesi adına, Trump'ın kendisine kulak vermesini sağlamaya çalışıyor olabilir. 

Öte yandan Başkan Trump'ın Çin'le 18 aydır devam eden ticaret savaşı, 2016 seçim kampanyasındaki vaatlerini yerine getirmek için yaptığı bir hamle olarak öne çıkıyor. Trump, kampanya kapsamında; Apple gibi şirketlerin "diğer ülkeler yerine bu ülkede lanet bilgisayarlarını ve şeylerini inşa etmesini" sağlayarak ABD'deki imalat sektörünü canlandıracağını belirtmişti.  

Geçtiğimiz 18 ay boyunca, Çin tarafından üretilen mallara uygulanan vergilerin artması,  iPhone ve Apple Watch gibi Apple'ın en karlı ürünlerini tehdit etti. Buna karşı Tim Cook, Trump ve ailesiyle yakın bağlar kurarak, Başkan'ı etkisi altına almaya çalıştı. Hatta Başkan Trump yaptığı bir açıklamada, Cook'un Beyaz Saray'a doğrudan hat bağlantısı olan tek teknoloji yöneticisi olduğunu dile getirdi. Böylece Cook gergin durumlar karşısında bakış açısını Başkan'a doğrudan aktarabiliyor. 

Bu arada Kasım ayında ikilinin Apple'ın Austin'deki merkezini gezdiğini hatırlatalım. Apple, milyar dolarlık yeni kampüsünü Austin'de kuracağını duyururken, Başkan da Apple'ın Çin'e uygulanan ithalat vergilerinden muaf tutulup tutulamayacağını araştıracağını söylemişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.