Skyryse'ın otonom uçuş kabiliyetine sahip helikopteri ilk uçuşunu gerçekleştirdi

California merkezli girişim Skyryse, mevcut helikopterlere otonom uçuş kabiliyetleri kazandırmak amacıyla geliştirdiği sistemini tanıttı. Girişim, gerekli izinleri aldığı helikopter ile ilk test uçuşunu da gerçekleştirdi.
Skyryse'ın otonom uçuş kabiliyetine sahip helikopteri ilk uçuşunu gerçekleştirdi

California merkezli girişim Skyryse, diğer havacılık girişimlerine kıyasla daha farklı bir yaklaşım sergilemesiyle karşımıza çıkıyor. Kendisi yeni bir hava aracı üretmek yerine, taşımacılık sağlayan mevcut helikopterlere otonom uçuş kabiliyetleri kazandırmayı hedefleyen girişim, uçuş platformunu test etmeye başladı.

Amerikan Havacılık Dairesi FAA'den gerekli izinleri alan, modifiye edilmiş bir helikoptere entegre edilen sistem Skyryse Flight Stack, helikopteri kendi başına uçurdu. Skyryse adlı girişim, helikopter pilotlarının denetimi altında helikopteri havalandırdı ve Skyryse'ın geliştirdiği sistem uçuşu başarıyla gerçekleştirdi.

Robinson R-44 marka helikopterin özel olarak modifiye edilmiş bir versiyonuna entegre edilen otonom uçuş sistemi, gerekli izinler, testler ve onayların ardından yaygınlaşarak bir standart haline gelebilir. Bu da hava taksi taşımacılığı anlamında devrim yaratmaya yetecek bir yenilik. Zira uçuş sisteminin yeni bir donanım yatırımı olmadan, mevcutta zaten pilotlarla uçan helikopterlere entegre edilebiliyor olması en önemli özelliği. Böylece helikopterler, pilotlardan ve pilotların çalışma saati gibi pek çok bağlayıcı fiziksel ya da psikolojik koşulundan bağımsız olarak operasyon yapabilecek hale gelecek.

Skyryse'ın bu alanda ciddi rakipleri var. Uçak üreticileri Airbus ve Boeing kendi hava taksi projeleri üzerinde çalışırken, helikopter üreticisi Sikorsky'nin de SARA (Sikorsky Autonomy Research Aircraft) adını verdiği bir projesi bulunuyor. Proje, bu köklü isimlerin arasından sıyrılabilirse helikopter ile hava taşımacılığı alanında ciddi bir marka olabilme potansiyeline sahip. 

Skyryse'ın kurucusu ve CEO'su Mark Groden, otonom uçuş alanında geliştirdikleri yazılımın kapasitesinin, hava taşımacılığı anlamında büyük bir adım olduğunu belirtiyor. Havacılık alanında oldukça tecrübeli bir ekibin uzmanlığı ile ortaya çıkan otonom uçuş yazılımı, insan pilotlara sıkı bir alternatif oluşturmuş durumda. Skyryse'a göre, otonom uçuş yazılımı pilotlara göre daha güvenli ve daha verimli bir şekilde uçuş gerçekleştirebiliyor.

Hemen aşağıdaki videoyu izleyerek, Skyryse'ın geliştirdiği ilk otonom helikopter uçuşuna şahitlik edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.