FTC'den Facebook'un WhatsApp ve Instagram'ı birleştirme planına darbe

FTC'nin, Facebook aleyhine karar vermesi beklenirken, şirketin hisseleri yüzde 4 düşüş gösterdi. Çıkan kararla birlikte Facebook'un uygulama ailesini birleştirme planları da suya düşebilir. 
FTC'den Facebook'un WhatsApp ve Instagram'ı birleştirme planına darbe

Bir süre önce Facebook'a, pazarda tekelleşme yaratması nedeniyle anti-tröst soruşturması açan Federal Ticaret Komisyonu'nun, Facebook aleyhine karar vermesi bekleniyor. Gündeme gelen bu karar ile birlikte Facebook'un hisseleri yüzde 4 düşüş gösterirken, şirketin uygulama ailesini birleştirme planları da suya düşebilir. 

Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Mark Zuckerberg, yeni bir mesajlaşma uygulaması için WhatsApp ve Instagram'ı Facebook ile birleştireceğini açıklamıştı. Facebook, uygulamaları birleştirme planlarının, rakipleri devre dışı bırakmak ya da yasaları saptırmak için değil, bu uygulamaları kullanıcılar için daha elverişli hale getirmek için yapıldığını öne sürdü.  

FTC yetkilileri ise uygulamaları birleştirmenin anti-tröst davasında Facebook'u parçalara ayırmayı zorlaştıracağını düşünüyor. Facebook bu konuda yorum yapmayı reddettiğini de ekleyelim.

Bu arada şirketin hisselerindeki yüzde 4'lük düşüşün, Facebook için yeni bir gelişme değil.  Şimdiye kadar Federal Ticaret Komisyonu, Adalet Bakanlığı ve farklı eyaletlerin bölge savcıları Facebook'a anti-tröst davası açtı. Her bir davanın Facebook hisselerine etki ettiğini söyleyelim. 

Öte yandan Cambridge Analytica davasının 5 milyar dolarlık ceza ile sonuçlanması Facebook hisselerinin artışına yol açmıştı. Ceza bedelinin Facebook için mali olarak pek de ağır olmadığını düşündüğümüzde, alıcıların şirkete karşı güven tazelediğini söyleyebiliriz. Wall Street analistleri, dava haberleriyle sarsılmaya devam etse de, Facebook'un hisselerinin gelecek yıl boyunca yüzde 17 artış göstereceğini düşünüyor. 

Bu noktada şirketin hisse değerinin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 54 artış gösterdiğini söylemekte fayda var. Kısacası ne şirketin kullanıcılara uyguladığı gizlilik ihlalleri, ne siyasi reklamlar ne de anti-tröst soruşturmaları Facebook'un yükselişini durduramaz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.