E-ticaret kullanıcılarının kredi kartı bilgilerinin çalındığı iddiasına yetkililer ne diyor?

Kredi kartları bilgilerinin çalındığı iddiasının ne denli doğru olduğunu ve sorunun neden kaynaklandığını söylemek ne yazık ki mümkün değil. Ancak konuyla ilgili yetkililerin açıklamaları ciddi anlamda kayda değer diyebiliriz.
E-ticaret kullanıcılarının kredi kartı bilgilerinin çalındığı iddiasına yetkililer ne diyor?

Son günlerde hemen hemen her mecrada karşımıza kullanıcıların kredi kartları bilgilerinin çalındığıyla ilgili haberlerle karşılaşıyoruz. Konunun ne denli doğru olduğunu ve sorunun neden kaynaklandığını söylemek ne yazık ki mümkün değil. Ancak konuyla ilgili yetkililerin açıklamaları ciddi anlamda kayda değer diyebiliriz.

PayU'nun eski Ülke Müdürü, Mobilexpress'in yeni CEO'su Yunus Emre Güzer, konuyla ilgili olarak oldukça önemli bir noktaya değiniyor. Güzer, Webrazzi'ye yaptığı açıklamada bu minvalde duyumların birkaç aydır alındığını, ancak ilk kez bu detayda gözlemleme imkanı bulduklarını söylüyor. Bahsi geçen verilere göz attığımızda kart bilgilerine ek olarak e-posta, kullanıcı ismi gibi verilerin de göze çarptığını belirtiyor.

Yunus Emre Güzer, burada datanın nereden kaybolabileceğine ilişkin konunun uzmanları tarafından yorumların mevcut olduğunu ve bunların üzerine bir yorum yapmaktansa dijital ticaret yapan işletmeleri bu konuda gerekli altyapıyı sağlayabilen, PCI DSS level 1 gibi sertifikasyonlara sahip partnerler ile çalışmaya başlamaları yönünde yönlendirebileceğini söylüyor. Ele geçirilen kart bilgilerine ilişkin MasterCard & VISA kuralları da gereğince de bankalar tarafında işlemlerin başlatılmış olacağını ve gerekli önlemler alındığını da sözlerine ekliyor.

ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi ise sektör meclisinde yapılan değerlendirmelerde, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili herhangi bir güvenlik ihlali tespit edilmediğini, kredi kartı bilgilerinin uluslararası standartlara göre saklandığını aktarıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de yoğun olarak geçen kampanya dönemlerinde sosyal medya ortamında zaman zaman asılsız paylaşımlar olabildiğinini, sektör olarak müşterilerin güvenliği ve yüksek hizmet seviyesinin her daim sağlanmasıyla için çalışmalara özenle devam ettiklerini belirtiyor.

Bankalararası Kart Merkezi ise basına yansıyan, Türkiye'de bazı kredi kartı bilgilerinin çalındığına ilişkin haberlerin, düzenleyici otoriteler, kart çıkaran kuruluşlar ve ilgili tüm paydaşlarca titizlikle takip edildiğini söylüyor. BKM, banka kartı ve kredi kartları kanun ve yönetmeliklerine göre ülkemizde tüm ödeme kartlarının, kullanıcıları dolandırıcılık risklerine karşı güncel uluslararası standartlarla korunduğunun altını çiziyor.

Türkiye'de faaliyet gösteren tüm kart çıkaran kuruluşların, güvenlik hizmetleri ve sahtekarlıkla mücadele eden çözümleriyle kart bilgilerini sıkı bir biçimde korumaya her daim özen gösterdiğini açıklayan BKM, bu kapsamda, zaman zaman bazı internet sitelerinden çalındığı iddia edilen kartlara ilişkin işlemlerin, kart çıkaran kuruluşlar tarafından yakından takip edildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını söylüyor. Ayrıca tüm kullanıcıların kart güvenliğiyle ilgili her türlü güncel bilgiye www.bilgiguvende.com adresinden her zaman ulaşabileceklerinin altını çiziyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.