Mete Güneş: "Değişime yetişemeyen kurumlar küçülmek zorunda."

"Her yerde bankacılık" adlı sunumuna dijitalleşme konusundan bahsederek başlayan Güneş, dijitalleşmenin etkilerinin her alanda olduğu gibi finans alanında görüldüğünü de belirtti.
Mete Güneş:

Ülkemizdeki finans sektörünü buluşturacak olan Webrazzi Fintech 2019 konferansımızın 11 Aralık tarihinde gerçekleşeceğini sizlere daha önce aktarmıştık. Webrazzi Fintech 2019 konferansımız bugün tüm hızıyla başladı. Etkinliğimizin geçtiğimiz günlerde Türkiye İş Bankası'nın girişimcilik programı olan Workup'ın beşinci döneminin Demo Day'inde bir röportaj yapma imanı da yakaladığımız Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Bölüm Müdürü H. Mete Güneş'in konuşması ile başladı.

"Her yerde bankacılık" adlı sunumuna dijitalleşme konusundan bahsederek başlayan Güneş, dijitalleşmenin etkilerinin her alanda olduğu gibi finans alanında görüldüğünü de belirtti. Bu değişimin sektörü değiştireceğini de aktaran Güneş, bankacılığın 1400'lü yıllarda başladığını da dile getirdi.

Teknolojinin ise 1950'li yıllarda bankacılığa dahil olduğunun altını çizen Güneş, 1980'li yıllarda bankamatiklerin, 1990'larda internetin bankacılığa dahil olduğunu aktardı. 2007 yılında ise İş Bankası olarak mobil bankacılığa adım attıklarını belirten Güneş, İşCep uygulamasının bugün 8 milyon kullanıcıya ulaştığını da aktardı.

İşCep'in günlük 2 milyon kullanıcıya sahip olduğunu da paylaşan Güneş, kullanıcıların ortalama olarak 3 dakika boyunca uygulamada kaldıklarını da sözlerine ekledi. Paylaşılan bilgilere göre İş Bankası müşterilerinin yüzde 55'i İşCep'i kullanıyor ve bankadaki işlemlerin yüzde 55'i uygulamada gerçekleşiyor.

Regülasyonların sektörü etkilediğini ve şirketleri zorladığını da dile getiren Güneş, ülke olarak bu konuda şanslı olduğumuzu da paylaştı. Kurumların regülasyonlara hazır olması gerektiğini de paylaşan Güneş, değişime yetişemeyen kurumların küçülmek zorunda olduğunu da dile getirdi.

Girişimciliğin gelişmesi ile birlikte finans dünyasına yeni oyuncuların girdiğini de belirten Güneş, artık bankaların sadece kendileri ile rekabet etmediklerini de paylaştı. Türkiye İş Bankası'nın girişimcilik programı olan Workup'tan da bahseden Güneş, 2017 yılında kurulan Workup'ın 9 binden fazla başvuru aldığını da 5 dönem ile 49 mezun verdiğini de paylaştı. 

2018 yılında API portallarını açıklarını da dile getiren Güneş, 14 API ile açtıkları portalın bugün 32 API sunduğunu da belirtti. API portalının bugüne kadar 25 binden fazla ziyaret aldığını da ekleyelim. Maxis ile 2019 yılında iki yatırım yaptıklarını belirten Güneş, bu yatırımların 2020 yılında devam edeceğini de paylaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.