2019'da Fintech: KPMG'den 3 araştırma

KPMG ortaklarından Sinem Cantürk, Pulse of Fintech, Fintech100 ve Küresel Fintech Araştırması'nı Webrazzi Fintech 2019 katılımcılarıyla paylaştı.
2019'da Fintech: KPMG'den 3 araştırma

Türkiye fintech ekosisteminin nabzını tutan Webrazzi Fintech 2019'da sahne alan KPMG ortaklarından Sinem Cantürk
2019'da Fintech ekosisteminin yansıtan 3 KPMG araştırmasını paylaştı. Cantürk konuşmasına başlarken, ilk 100 Fintech raporunun lansmanının ilk kez Webrazzi Fintech 2019'da gerçekleştirdiğini belirti. 

Raporları aktarmadan önce bankacılığin nasıl değiştiğine değinen Cantürk, konuşmasında günümüzde neden fintechlerden bahsettiğimize de yer verdi.

Bankacılık sektörünün 2019'un 4. çeyreğinde 4 milyar TL'yi bulduğunu söyleyen Cantürk, bunun 2 trilyonunun kredilere, 608 milyarının ise menkul değerlere ait olduğunu belirtti. Kredilerin 2017'ye yüzde 2'lik düşüş gösterdiğini belirten Cantürk menkul değerlerin ise yüzde 4 lük büyüme gösterdiğini ifade etti. 

Bu büyüme rakamlarının yanı sıra bankacılık sektörünün şube ve çalışan sayıları açısından küçüldüğünün de altını çizen Cantürk, sektörün daha alternatif yöntemlerle büyüdüğünü dile getirdi. 

Konuşmasında bankacılığın önündeki zorluklara da yer veren Cantürk, en büyük zorluğun yıkıcı teknolojiler karşısında pazar payını korumak ve büyütmek olduğunu söyledi. Aynı şekilde bu pazar payını büyütürken, değeri yüksek müşteri segmentini kaybetmemenin de diğer bir büyük bir zorluk olduğuna dikkat çekti. 

Konuşmasında seyirlere "Fintechler ortak mı yoksa rakip mi? " sorusunu yönelten Cantürk, sektörün gündeminde olan konulardan da bahsetti. Özellikle regülasyonun önemini vurgulayan Cantürk "Finasn sektöründe regülasyon olmazsa olmaz."dedi. Cantürk, bu kapsamda yeni ürün ve hizmetlerin müşteriye ulaşması için regülasyonun öncü olması gerektiğini dile getirdi. Aynı şeklide Blockchain'in tam olarak regüle olmaması nedeniyle müşteriler tarafından gereken değeri görmediğini de belirtti. Cantürk, Regülasyon ile ürünlerden daha büyük fayda sağlandığını sözlerine ekledi.  

Sektördeki temel zorluklardan birinin de müşteri beklentileri olduğunu söyleyen Cantürk, bu beklentilerin değiştiğini ifade etti. Müşterilerin yaşadıkları en iyi müşteri deneyimi, alınan herhangi bir hizmetten beklediğini söyledi. Burada Apple cihazlarının sunduğu pürüssüz deneyimi örenk gösteren Cantürk, bu deneyimi başka sektörlerde başka hizmetlerde aradığını belirtti. 

Bankacılık sektöründe 90'lı yıllarda yapılan demografik segmentasyonun artık yeterli olmadığını belirten Cantürk, Bağlantı (connectivity) kavramına dikkat çekerek, yeme içme alışkanlığı ve sosyal medya kullanımı izleri gibi verilerin etkili olduğunu söyledi.

Sektörün doğru yerde doğru zamanda doğru ürünü tanıtması gerektiğini söyleyen Cantürk, bu esnada müşterilerin çok vakit harcamaması gerektiğine de vurguladı. 

Değişen harcama kararlarından da bahseden Cantürk, iş hayatına yeni girdiği dönemde araba almanın önemli olduğunu ancak şu anda Y jenerasyonunun harcama kararına göre arabanın külfet olduğunu aktardı. Y kuşağının araba almak yerine dünyayı gezerek, bu deneyimi sosyal medyada paylaşmaya önem verdiğini de sözlerine ekledi. 

Bu noktada kişiselleştirmeye dikkat çeken Cantürk, bütün bu yüzeylerin kişiselleştirmeye çıktığını belirtti.Artık Bulk marketing'in çok geride kaldığını söyleyen Cantürk, bankaların kişiye özel pazarlama yapması gerektiğini dile getirdi. 

Tüm bu yüzeylerin ve zorlukların bankaları Fintechlerle iş birliği yapmaya yönlendirdiğini belirten Cantürk, KPMG'nin Fİntechlere yönelik uzun süredir devam eden 3 araştırmasını paylaştı. 

İlk olarak araştırmasını paylaşan Cantürk, bu araştırmanın sonuçlarını her çeyrekte açıkladıklarını söyledi. Senede 4 kez paylaşılan araştırmada yatırımlardan bahsedildiğini belirtelim. 2019'un ilk yarısında 37,9 milyar dolar yatırım alındığını söyleyen Cantürk, 2018'de bu rakamın 120 milyar dolar ile daha yüksek olduğunu belirtti. Aynı şekilde M&A hacminin de 35 milyar ile 2018'de daha yüksek olduğunu söyleyen Cantürk, Blockchain pazarının da geçtiğimiz yıl 5 milyar dolar olduğunu aktardı. Cantürk, 1,1 milyar olan Insurtech yatırımlarının geçtiğimiz yıl 6 milyar dolar civarında olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Türkiye'deki yatırımların küresele göre mütevazi olduğunu belirten Cantürk, buna rağmen  iyzico'nun payU tarafından fonlanmasını hatırlatarak pazarın umut vadettiğini de söyledi. 

Bu sene 6.cısını gerçekleştrdikleri Fintech100 araştırmasını ilk defa Webrazzi Fintech 2019'da açıklayan Cantürk, araştırmada finansal kurumlarla en iyi köprü kurabilen 50 önde gelen ve 50 gelişmekte olan Fİntech'i listelediklerini söyledi. 

Bu kapsamda belirlenen Fintechlerin 30 ülkeden çıktığını aktaran Cantürk geçen sene ülke sayısının 36 olduğunu ifade etti. Bu yıl Türkiye'den Papapara'nın listeye girdiğini söyleyen Cantürk, bu listeye giren ilk türk şirketinin iyzico olduğunu hatırlattı. Bu yılki listede Menapay'İn de yer aldığını belirten Catürk, şirketin Birleşik Arap Emirlikleri'nde faaliyet göstermesi nedeniyle Türkiye'den sayılmadığını ancak bir Türk girişimciye ait olduğunu da sözlerine ekledi. 

İlk 100'e giren Fintechlerin 15'inin ABD'den 11'inin Birkleşik Krallık'tan 10'unun Çin'den ve 8'inin Hindistan'dan çıktığını belirtti. Bu anlamda  ilk yüz fintech'in 44'ünün 4 ülkeden olmasına dikkaten çeken Cantürk, 42'i şirketin ise Asya Pasifikten çıkmasının önemini vurguladı.  

İlk 10'da yer alan Fİntechlere de değinen Cantürk Ant Financial'ın geçen yıl da ilk sırada yer aldığını hatırlatı. İlk 10'daki fintechlerin çoğunun Çin ve Hindistan'dan çıktığını söyleyen Cantürk, bu iki ülkenin pazara geç ama güçlü giriş yaptığını dile getirdi. 

İlk 100'e giren Fintechlerin 27'sinin ödeme yöntemleri alanında çalıştığını söyleyen Cantürk, listeye son 4 senedir Neo-Bank ve Multiplatform'ların girdiğini söyledi. Cantürk, Neo-Bank ve Multiplatform'ların önümüzdeki sene paydalarının yükseleceğini de sözlerine ekledi. 

Üçüncü olarak Küresel Fintech Araştırması'nı katılımcılarla paylaşan Cantürk, araştırmanın dünya sonuçlarıyla Türkiye sonuçlarının parallelik gösterdiğini belirtti. 36 ülkede 160 katılımcıyla gerçekleştirilen Araştırmaya Türkye'de 5 Banka, 1 Sigorta şirketi, 2 Fİntech StartUp, 1 Fitech Hub, 1 Fintech/startUp Metor'u ve 1 Fintech/startUp Market Intelligence şirketi katılım gösterdi

Araştırmaya katılanların yüzde 57'si "İş yapış şeklimizi Fintechler dönüştürüyor" diyerek sektördeki en büyük yıkım kaynağının fintechler olduğunu söyledi. 

Cantürk sektördeki katılımcıların yüzde 90 oranında bir fintech stratejisine sahip olduğunu veya stratejiyi  hazırlamak üzere olduklarını belirtti. 

Staretjik fintech hedefleri sıralamasına bakıldığında müşteri deneyimine odaklanıldığını söyleyen Cantürk, içeride yöneltilemeyen süreçlere dikkat çekti. Cantürk Fintech geliştirmelerinin müşteri deneyimine hizmet etmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi. 

Cantürk, gerçekleşmesi beklenen Fintech inavosyonu konusunda bankacılık sektörünün Fintechlerden gelecek olan inovasyonlara odaklandığını da dile getirdi. Bu anlamda Cantürk, bankacılık sektörünün Fintech start-uplarından gelecek olan inovasyonu kabul etmiş durumda olduğunu belirtti. 

Bankacılık şirketlerinin ilk tercihin Fintechlerle ortaklık kurmak oladuğunu söyleyen Cantürk, son tercihinin satın alma olduğunu söyledi. Cantürk, önümüzdeki dönemde satın almanın ikinci veya üçüncü alternatif olarak konumlanacağını da paylaştı.  

Bankacılık sektörünüm fakiplerle ortaklık yapmayı düşünmediğini söyleyen Cantürk, "Sektörde rekaberlik olmalı"  diyerek hep birlikte çalışarak büyüyeceğimiz ortamın yaratılması gerektiğini vurguladı.  

Katılımcıların 3 yıllık süreçte en ilgi çekici yeni fintech teknolojisi olarak analitik ve büyük veriyi gördüğünü söyleyen Cantürk, ikinci sırada API'n yer almasını Türkiye'deki regülasyon desteği  ile ilişkilendirdi. 

İlerleyen süreçte atılan teknolojik adımlarla müşterilerin kazancağını söyleyen Cantürk, sektörün de kazanmak için ne için  4 sorunun yanıtına odaklanması gerektiğini söyledi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.