Libella Gene Therapeutics adlı bir biyoteknoloji girişimi, şu anda geliştirmekte olduğu genetik tedavinin yaşlanmayı yavaşlatabileceğini iddia ediyor. Şirket, 1 milyon dolar karşılığında yaşlı müşterilere, koruyucu kapaklar gibi kromozomlarımızın sonunda oturan ancak yaşlandıkça giderek daralan yapılar olan telomerlerini uzatacaklarını söyleyen deneysel bir tedavi sunacak.
Libella, telomerler yeniden inşa edilirken hasta hücrelerine spesifik bir genin aktarılması teknolojisini kullanıyor. Şirket, müşterilerin yaşlanmasının yavaşlayacağını, hatta daha genç görünmelerini sağlayacaklarını tahmin ediyor. Libella, telomerlerin uzunluğunu artırmak için gerekli molekülü taşıyan virüsü hastalara enjekte etmeyi öneriyor. Libella CEO'su Jeff Mathis, yapmaya çalıştıklarının bilim kurgu gibi geldiğini bildiğini, ancak bunun bir bilim gerçekliği olduğuna inandığını söyledi. Bununla beraber sahadaki uzmanlar, şirketin yaptığının ticari olduğunu söyleyerek ikna olmuyor.
Minnesota Üniversitesi Biyoloji Uzmanı Leigh Turner, Libella Gene Therapeutics'in ABD merkezli olmasına rağmen, ABD federal yasalarından kaçmanın bir yolunu bulmayı başardıklarını söyledi. Zira şirketin bu çalışması ABD dışında bir yerde, Bogota’nın 40 kilometre kuzeyindeki Zipaquirá'da gerçekleşiyor, çünkü bu konuda gerekli izinler sağlanamıyor. Turner, biyoteknoloji firmasının yaşlanma karşıtı deneyini herhangi bir büyük hastanede gerçekleştirmediğini, bunun yerine düşük bütçeli bir klinik seçtiklerini ve bunun sıkıntı verici olduğunu söyledi. Turner, bunun birçok şeyin yanlış gidebileceği bir çalışma olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Libella'nın tedavi için gerekli olan virüsleri nereden aldığı da belirsiz. Virovek adlı Kaliforniya merkezli şirket, Libella'nın üreticisi olarak bilinse de Virovek, soruları cevaplamayı reddediyor. Sonuç olarak Libella, bilim kurgu filmlerinde olabilecek bir şeyi vadediyor, ancak bunun ne kadar gerçek olduğu ise tartışılır.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap