Instagram'ın çözülemeyen yaş sorunu

Günümüzün en popüler sosyal medya uygulamalarından Instagram, her yaştan kullanıcıyı platformda ağırlamaya devam ediyor ve bunu yaparken FTC'nin Online Çocuk Gizlilik Koruma Yasası'nı ihlal ediyor.
Instagram'ın çözülemeyen yaş sorunu

Günümüzün en popüler sosyal medya uygulamalarından Instagram, her yaştan kullanıcıyı platformda ağırlamaya devam ediyor ve bunu yaparken FTC'nin Online Çocuk Gizlilik Koruma Yasası'nı ihlal ediyor. Normal şartlar altında Instagram'da hesap açmak için 13 yaş ve üzerinde olmak gerekiyor, ancak platformun hesap oluşturma sürecinde yaş ile ilgili herhangi bir kıstas bulunmuyor. Kullanıcı adı, mail adresi ya da telefon belirten herkes platforma üye olabiliyor. Bu da aslında ciddi bir ihlal anlamına geliyor.

"Kimin kim olduğunu bilmiyoruz."

FTC'nin yasası, 13 yaşın altındaki çocukların kişisel rızaları olmadan kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler toplamasını yasaklıyor. Oysa Instagram, reşit olmayan kullanıcılar hakkındaki hassas bilgiyi, kimin kim olduğunu bilmediği bahanesiyle örtbas ediyor. Fakat bunun için üyelik sırasında doldurulması gereken forma herhangi bir yaş filtresi de eklemiyor. Bunun oldukça tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz, zira böyle bir önlem alamamanın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini kestirmek mümkün değil. Her geçen gün daha fazla çocuk tacizi haberi duyduğumuz şu günlerde, sosyal medya çocukların en rahat hedef alındıkları alan. Fakat Instagram gibi dünya çapında milyarlarca kullanıcıya sahip bir platform bile bunun önüne geçemiyor ve işin içinden "kimin kim olduğunu bilmiyoruz" cahilliğiyle sıyrılmaya çalışıyor. 

Neler yapılmalı?

Instagram'ın onları dışlama anlamına gelse bile çocukları korumak için sorumluluk alması gerekiyor. Instagram kullanıcılarına kaydolurken yaşlarının sorulması, doğru doğum tarihlerini tüm pratik yöntemlerle doğrulanması şart. Bununla birlikte platformun şu anda sistemde kayıtlı olan 13 yaşın altındaki kullanıcıları kaldırması gerekiyor. 

TikTok, Snapchat gibi uygulamaların bu konuda daha başarılı olduğunu belirtelim. Her ne kadar kişisel yanıltmalar mevcut olsa da iki platform da kayıt sırasında yaş konusunda bir bilgi istiyor. Fakat TikTok'un da zamanında bu ihlallerden dolayı ceza aldığını bu noktada belirtmemiz gerekiyor. Aynı şekilde Instagram'ın da sahibi olan Facebook, kurulduğu günden bugüne yaş onayı talep ediyor. En azından Facebook, reşit olmayan kullanıcıları uzak tutmak için temel bir çaba sarf ediyor, ancak Instagram'da böyle bir çaba dahi bulunmuyor.

Daha fazla kullanıcı için mi?

Platformun neden böyle bir yol izlediği de aslında oldukça açık; daha fazla kullanıcıya sahip olmak. Fakat bunu yaparken bütün kuralları ihlal ediyor ve platformun bizlerde bıraktığı intiba giderek daha kötü bir hal alıyor. Instagram, zorbalık, zararlı madde satışları, kendine zarar verme ve seçim müdahalesi gibi konularda kendini geliştirmeye çalışsa da gündeminde yaş ile ilgili herhangi bir yenilik bulunmuyor gibi görünüyor.

Sonuç olarak, gerekli düzenlemeler yapılana kadar ebeveynlerin Instagram konusunda dikkatli olması ve Instagram'ın alamadığı önlemleri analog yollarla alması gerekiyor. 

Güncelleme: Bugün yapılan bir açıklama ile Instagram'ın yaş ile ilgili bir güncellemeyi yayına almayı planladığını belirtelim. Bundan sonra 13 yaşın altındaki kullanıcılar platforma üye olamayacaklar. Facebook ile Instagram, 13 yaşın altındaki kullanıcıların hesaplarını kilitlemek üzere yeni moderatörler görevlendirdiğini açıkladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.