Hazır giyim sektörünün en büyük ihracatçı birliği İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ve Alibaba Group'un küresel perakende pazar yeri AliExpress,düzenledikleri basın toplantısında yeni bir anlaşmaya imza attıklarını duyurdu.
E-ihracata adım atmak isteyen KOBİ’ler, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ve AliExpress iş birliğiyle, ürünlerini tüm dünyaya ihraç edebilecek. Anlaşma kapsamında KOBİ’ler ve İhraacatçıların, AliExpress’in ekosistemi ve altyapısından faydalanacağını da belirtelim.
Bu yeni ortaklıkla birlikte AliExpress, 15 bin İHKİB üyesine küresel ekosistemini açarak; tahsilat, lojistik ve pazarlama gibi alanlarda İHKİB üyelerine 18 dilde altyapı desteği sağlayacak. Böylece Türkiye'deki ihracatçılar dünyanın dört bir yanındaki yeni müşterilere müşterilere ulaşabilecek.
Bu noktada AliExpress’in çözüm ortağı İhracatnamenin de kayıt ve mağaza açma süreçlerinde satıcılara rehberlik edeceğini ekleyelim. Hali hazırda AliExpress'te satış yapmak isteyenlere destek veren İhracatname, başvuru ve kayıttan mağazalarının açılıp ürünlerinin yüklenmesine kadar her bir adımda KOBİlerin yanında olacak.
Bunun yanı sıra AliExpress’te mağaza açan ihracatçılar ve KOBİ’lerin, platforma katılım ücreti veya periyodik ücretler ödemeyeceğini belirtmekte fayda var. AliExpress satıcılara, ürün kategorisine bağlı olarak yüzde 5 ile yüzde 8 arasında değişen uygun komisyon oranları sunacak.
Dünyada e-ihracat pazarının hızla büyüdüğüne dikkat çeken İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyim ve ayakkabı sektörünün e-ihracattan yüzde 31 pay aldığını belirtti. Gültepe,yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“2016’da 401 milyar dolar olan küresel e-ihracatın 2020’de 994 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Özellikle Rusya, Ortadoğu ve Avrupa’da AliExpress’teki tüketici profili, e-ihracat konusunda firmalarımıza önemli avantajlar sağlıyor. Bu anlaşma sayesinde küçük büyük 15 bin İHKİB üyemize AliExpress üzerinden dünyanın kapılarını açıyoruz. Şirketlerinin büyüklüklerine bakmaksızın mikro girişimcilerimiz bile dünyanın en ücra köşesine doğrudan perakende satış yapabilecek. Bu avantajların birçok girişimcimizi ihracatçı olma konusunda cesaretlendireceğine inanıyorum”
AliExpress Global Tüketici ve Pazar Operasyon Direktörü Cheer Zhang ise,
“AliExpress, Alibaba Group’un küreselleşme stratejisinin önemli ve bütünleyici bir parçası. İHKİB ile gerçekleştirdiğimiz bu anlaşma ile Türkiye’deki ihracatçıların ve KOBİ’lerin küresel pazarda rekabet etmelerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Başta altyapı ve lojistik olmak üzere bu süreçte kendilerine gereken tüm desteği vermeye hazırız. Türkiye’deki KOBİ’lerin AliExpress üzerinden yurt dışına açılmasında hedeflediğimiz ana pazarlar arasında Rusya, Avrupa ve Ortadoğu yer alıyor. Ayrıca, ABD ve Brezilya, Şili gibi Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde de önemli bir potansiyel olduğunu görüyoruz”.
AliExpress Bölgesel İş Geliştirme Yöneticisi Yaman Alpata, şirketin Türkiye'de sunduğu destekleri aktardı. Alpata, İstanbul Fashion Week'e sponsor olmanın yanı sıra etkinliğe Rusya'dan Influencerlar getirerek Türk modasını Rus tüketicilerine tanıttıklarını ifade etti. Alpata, Rusya'daki tüketicilerin Türk modasına ve hazır giyim ürünlerine ciddi bir ilgi göstermekte olduğunu da sözlerine ekledi.
Ciroya göre en çok satış yapılan ilk 10 ülkeyi de Paylaşan Alpata, Türkiye'nin Türk dizileri sayesinde Rusya ve Latin Amerika'dan ilgi gördüğünü belirtti. AliExpress'te mağazaların canlı yayın yapma olanağına sahip olduğunu söyleyen Yaman Alpata, Türkiye'deki KOBİ'lere sundukları dijital altyapıyı şu sözlerle aktardı:
“Satıcıların 200’den fazla ülke ve bölgede satış yapmasını sağlayan ve 18 dilde hizmet veren AliExpress, Türkiye’deki KOBİ’lerin küresel düzeyde rekabet edebilmesini kolaylaştıracak tüm dijital altyapıya ve hizmetlere sahip. Türkiye’den tüm girişimciler, markalar ya da perakendeciler basit birkaç belge ile ücretsiz bir şekilde mağaza açabiliyor. KOBİ’ler, AliExpress’te mağazalarını açtıktan sonra ürünlerini Türkçe olarak listeleyebiliyor, biz 18 dilde tercüme ediyoruz. Siparişleri lojistik ortağımızla birlikte kapılarından alıp global altyapımız sayesinde dünyanın dört bir yanına götürüyoruz”
Toplantıda Türkiye’deki satıcıların AliExpress'in dijital varlıklarını ve tüketici kitlesini nasıl kullanabileceklerine dair başarı hikayelerine de yer verildi. Bu noktada 1958'de kurulan ve tanınmış bir yerel ayakkabı markası olan Saillakers'ın, son 11.11 küresel Alışveriş Festivali’nde ürünlerini Avrupa dahil, 20'den fazla ülkeye sattığı belirtildi. Asya, Amerika ve Afrika pazarı dahil olmak üzere, markanın ilk 24 saatteki işlem tutarının, günlük ortalama satışından 25 kat daha yüksek olduğu da vurgulandı.
Bu arada İhracatname’ye ulaşan KOBİlerin, 2 gün içerisinde AliExpress’te mağaza açabildiğini ve ürünlerini satışa hazır hale getirmesi için destek alabildiğini de ekleyelim. Satışlarını arttırmak isteyen KOBİler, İhracatname üzerinden eğitimlerin gerçekleştiği AliExpress satıcı grubuna da katılabiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap