Sacha Baron Cohen: Facebook, Twitter, YouTube ve Google tarihteki en iyi propaganda araçları

Baron Cohen yaptığı konuşmada; "Eğer Facebook 1930'larda buralarda olsaydı, Hitler’in ‘Yahudi sorununa’ çözümüne dair 30 saniyelik reklamlar yayınlamasına izin verirdi." dedi.
Sacha Baron Cohen: Facebook, Twitter, YouTube ve Google tarihteki en iyi propaganda araçları

Son dönemde Netflix'in Spy yapımında Eli Cohen'i canlandırmasıyla gündeme gelen Sacha Baron Cohen Anti-Defamation League (iftira ve inkarla mücadele birliği) tarafından düzenlenen Never Is Now etkinliğinde ırkçılık üzerine bir konuşma yaptı. 

Konuşmasında teknoloji devleri Facebook, Twitter, YouTube ve Google'ı tarihteki en iyi propaganda araçları olarak tanımlayan Cohen, bu araçlar nedeniyle etnik ve dini azınlıkların uğradığı saldırılara da değindi. 

"Tüm bu nefret ve şiddet, tarihin en iyi propaganda aracı olarak konumlanan bir avuç internet şirketi tarafından kolaylaştırılıyor." yorumunu yapan Cohen konuşmasına şöyle devam etti: 

“Bu platformların bel bağladığı algoritmalar, kullanıcıları meşgul eden içeriğin türünü kasıtlı olarak yükseltiyor. Bu içerikler; temel içgüdülerimize hitap eden ve öfke ve korkuyu tetikleyen hikayeler. Bu yüzden YouTube komplocu Alex Jones tarafından hazırlanan videoları milyarlarca kez tavsiye ediyor. Bu yüzden sahte haberler gerçek haberlerden daha iyi performans gösteriyor, çünkü çalışmalar yalanların gerçeğe göre daha hızlı yayıldığını gösteriyor… Bir haber başlığında da belirtildiği gibi, Goebbels'in Facebook'ta neler yapabileceğini bir düşünün. ”

Baron Cohen, konuşmasında son zamanlarda gündeme oturan siyasi reklamlar konusuna da yer verdi:

“Eğer onlara ödeme yaparsanız, Facebook yalan olsa bile istediğiniz “politik ”reklamı yayınlar. Üstelik, bu yalanlarda maksimum etkiyi elde etmeniz için kullanıcıları mikro hedeflemenize bile yardımcı olacaklar. Bu çarpık mantık altında, eğer Facebook 1930'larda buralarda olsaydı, Hitler’in ‘Yahudi sorununa’ çözümüne dair 30 saniyelik reklamlar yayınlamasına izin verirdi."

Baron Cohen konuşmasının ilerleyen bölümlerde Mark Zuckerberg ve Facebook ekibinin "ifade özgürlüğü" savunmasını da eleştirdi. Yobazlara ve pedofillere özgür bir yayın platformu verilmemesi gerektiğini söyleyen Baron Cohen'in konuşmasını aşağıda izleyebilirsiniz:

İnternet şirketlerinin platformda yer alan içeriklerden sorumlu tutulması gerektiğini söyleyen Cohen, bu şirketlerin tarihin en büyük yayıncıları olduğunu öne sürdü. Bu nedenle bu şirketlerin, gazetelerin, dergilerin ve de TV haberlerinin tabi olduğu standartlar ve uygulamalara uyum sağlaması gerektiğini dile getirdi. 

İnternet şirketlerinin artık platformunda çocukları hedefleyen pedofilleri barındırmaktan sorumlu tutulabildiğini söyleyen Cohen, ırkları ve dinleri nedeniyle çocukların katliama uğramasını savunanları barındırmaktan da sorumlu tutulmaları gerektiğini söyledi. Cohen, Mark Zuckerberg'in seçimlere dış güçlerin müdahale etmesine ve Myanmar'daki katliama göz yumduğunu hatırlatarak, bunları bir daha yaptığında hapse gönderilmesi gerektiğini savundu. 

Cohen'in konuşmasına Facebook'tan cevap gecikmedi. Bir Facebook yetkilisi, yaptığı açıklamada nefret söyleminin Facebook'ta yasak olduğunu dile getirdi:

“Sacha Baron Cohen, Facebook’un politikalarını yanlış tanıtıyor. Nefret söylemi esasen platformumuzda yasaklandı. Şiddeti savunan insanları engelliyoruz ve şiddeti öven veya destekleyen herkesi uzaklaştırıyoruz. Hiç kimse - politikacılar dahil - Facebook'ta nefret, şiddet veya toplu cinayeti savunamaz, bunun reklamını yapamaz. ”

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.