Elektrikli scooter’lar için altyapı çözümleri geliştiren yerli girişim: DUCKT

DUCKT, tak-çalıştır adaptörü ve istasyonlarıyla, marka ve modelden bağımsız olarak scooter pazarının tamamına park etme, güvenli bir şekilde kilitleme ve şarj etme hizmeti sunuyor.
Elektrikli scooter’lar için altyapı çözümleri geliştiren yerli girişim: DUCKT

Son dönemde hem globalde hem de ülkemizde elektrikli scooter kullanımının yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Ancak söz konusu şehir içi ulaşım olunca, bu ulaşım türünün yeni oyuncusu elektrikli scooter'ların da daha efektif olarak kullanılabilmesi için bazı yenilikler gerekiyor. Elektrikli scooter’ların şehirlerdeki ulaşım çözümlerine entegre olmasını kolaylaştırmak amacıyla altyapı çözümleri geliştiren yerli girişim DUCKT, tak-çalıştır adaptörü ve istasyonlarıyla, marka ve modelden bağımsız olarak scooter pazarının tamamına park etme, güvenli bir şekilde kilitleme ve şarj etme hizmeti sunuyor.

Tüm scooter modelleri ile uyumlu istasyonlar

Aslında globale baktığımızda DUCKT'nin yaptığı işi yapan başka girişimler de bulunuyor, ancak girişim 4 yönüyle rakiplerinden ayrıldığını belirtiyor.

  • DUCKT'ın geliştirmiş olduğu adaptörler sayesinde tüm scooter modelleri aynı istasyonu kullanabiliyor. Hatta gelecekte çıkacak modellerin dahi bu istasyonlara uyumlu olduğunun altı çiziliyor. Girişimin rakipleri tek model scooter için çalışıyor. Ancak DUCKT, gerçek bir altyapı çözümünün tüm markete cevap vermesi gerektiğini düşünüyor.
  • DUCKT adaptörleri üzerlerindeki teknoloji sayesinde scooter ID'lerini istasyonlar ile eşleştiriyor. Dolayısıyla güvenlik ve takip kolaylaşıyor.
  • DUCKT'ın istasyonları alan firmanın iş modeline ortak olmayan bir model geliştirdiğini söyleyebiliriz. Müşteri dostu bir iş modeli bulunuyor.
  • DUCKT varolan scooter paylaşım işlemini kolaylaştıran hibrit bir kullanım imkanı sağlıyor.

Çağrı Selçuklu, Gökşen Atalay ve Evren Yazıcı tarafından hayata geçirilen girişim, 6 kişi ile operasyonlarını yürütüyor. DUCKT'ın tüm altyapısını kendileri tarafından hazırlandığını da belirtelim. 

DUCKT aralık ayında ilk pilot projesine başlayacak fakat satış ve pazarlama çalışmalarına ekim ayı itibarıyla başladı. Bu geçen süre içerisinde dünya üzerinde birçok ülkeden toplam 95 müşteri ile görüştü. Bu müşterilerin yüzde 45'i DUCKT'ı sosyal medya mecralarından bularak kendisi ulaştı ve DUCKT bu iletişimlerin 41'i ile devam eden satış görüşmeleri içerisinde. Girişimin sadece bir ürün geliştirmediğini ve varolan birçok problem için tercih edilen bir çözüm sunduğunu da hatırlatmış olalım.

Yatırım süreci ve gelir modeli

DUCKT, yatırım olarak belirli bir değerlendirme sürecinden geçtiğini ve tohum yatırım aldığını belirtiyor. Girişim, şimdi ise ilk dış yatırım turuna bu hafta başladı ve bu yatırım sürecini ocak sonuna kadar kapatmayı hedefliyor. DUCKT gelir modeli olarak "satış modeli"ni tercih ediyor. Talep bazlı olarak geliştirilen modele göre kullanıcılarına adaptörlerini ve istasyonlarını satıyor. Sağladığı yazılım desteği için aylık ödeme modeli bulunuyor. Girişim, süreç içerisinde yazılım temelli hizmetlerini çeşitlendirmek ve topladıkları şehir ve ulaşım bazlı data havuzu ile de yeni kar modelleri oluşturmayı hedefliyor.

Tüm ulaşım çözümlerinde bir şarj standardı bulunuyor. DUCKT, mikromobilite şarj standartını tanımlamak istiyor. Bu konuda SAE ve POLISnetwork ile uluslararası anlamda çalışmalarına başladı, aynı zamanda almış olduğu ve ileride alacağı patent stratejisini de bu yönde şekillendirdi.

Girişim bu hafta Estonya'nın Tallinn şehrinde gerçekleşmekte olan startup haftasında da yatırımcılar ve teknoloji partnerleri ile bir araya gelecek. Ayrıca girişimin her sene Las Vegas’ta gerçekleştirilen Elektrik, Elektronik Fuarı’nda (CES) ise Amerikalı yatırımcıların karşısına çıkacak.  Son olarak DUCKT'ın, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek olan Techcrunch Disrupt Berlin’de TC Top Picks'e Mobility alanındaki 5 şirketten biri olduğunun altını çizelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.