Hollandalı ünlü John de Mol, kendisinin ve diğer ünlülerin platfromdaki sahte Bitcoin reklamlarında kullanılmasıyla ilgili Facebook'a Nisan ayında dava açmıştı. Hollanda Mahkemesi, bugün açıklanan kararda Facebook'un platformundan medyanın önde gelen ismi John de Mol ve diğer tanınmış ünlülerin görselini taşıyan sahte reklamları kaldırmasını istedi.
Karar kapsamında kripto dolandırıcılıklarında mağdur olan kişiler, Hollanda Hükümetine 1.8 milyon dolar zarara uğradıklarını belirtti. Hollanda'daki bu dava, geçtiğimiz yıl müşteri danışmanı Martin Lewis'in sahte reklamlarda görsellerinin kullanılmasına konusunda Birleşik Krallık'ta Facebook'a karşı açtığı davaya benzerliğiyle dikkat çekti.
Davanın sonuçlanmasıyla birlikte Facebook gelecek ay Hollanda pazarında sahte ve dolandırıcılık içeren reklamlara karşı bir şikayet düğmesi yayına alacağını duyurdu. Bu düğmenin Temmuz ayından bu yana Birleşik Krallık'ta kullanıldığını da ekleyelim.
Mahkemede Facebook'un ünlülerin görsellerinin kullanıldığı Bitcoin reklamlarını platformdan kaldırmak konusunda proaktif olmadığı konuşuldu. Bu durumun Internet platformlarının genel gözetim şartlarına yönelik AB yasalarını ihlal ettiği belirtildi.Ancak kadar bu yaklaşım, Avrupa üst mahkemesinin yakın zamanda yayınladığı platfrom yükümlülükleri yönetmeliği kapsamında mahkeme tarafından reddedildi.
Mahkeme tarafından rededilen bir diğer argüman ise Facebook tarafından üretildi. Facebook'un avukatları sahte reklamların kısıtlanmasının ifade özgürlüğünü, haber alma özgürlüğünü kısıtlamak olduğunu öne sürdü. Bu noktada Twitter'ın CEO'su Jack Dorsey'nin reklam hedeflemesinin, ifade özgürlüğü olmadığını belirten açıklamalarını hatırlamakta fayda var.
Sonuçlanan Mahkeme emri kapsamında, Facebook'un, etkilenen ünlü kişiye, kararı takip eden yedi gün içinde fotoğrafını kötüye kullanan hesaplar hakkında veri sağlamasını ve günlük olarak en fazla 100.000 Euro 'ya bir ceza verilmesini zorunlu kıldı. Karara uymaması durumunda, şirketin gün başına maksimum 1000 Euro'luk ceza ödeyeceğini de ekleyelim.
This is a pivotal judgement of a Dutch court: Facebook ordered to remove fake news with penalty payments of 10.000 euro for each day of non-compliance 1/x: https://t.co/tdwCeGN7x6
— Mireille Hildebrandt (@mireillemoret) November 12, 2019
Penalty payments up to 1 million euros 3/x: https://t.co/FicKtQeXXA
— Mireille Hildebrandt (@mireillemoret) November 12, 2019
Davayı değerlendiren Hukuk profesörü Mireille Hildebrandt ise cezaya GDPR ihlalinin de dahil edilmesi gerektiğini ve verilen cezanın 1 milyon Euro'ya çıkarılması gerektiğini savundu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap