Yazılım konferansımız Webrazzi Developer 2019‘da GE Yazılım Mühendisliği Genel Başkan Yardımcısı Evrim Erdoğuş, Bir Yazılım Organizasyonu Gizemi: Veri Güdümlü Liderlik başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında verinin yazılım organizasyonları için önemine dikkat çeken Erdoğuş, yazılım organizasyonlarının veriye dayalı olarak kendilerini nasıl düzenleyebileceğini aktardı.
Geçtiğimiz aylarda bilim admalarının toplanan veriler sayesinde ilk defa modelleyebildiği kara deliğe gönderme yapan Erdoğuş, verinin organizasyonlar içindeki kara deliğin görünür hale gelmesini sağladığını söyledi. Erdoğuş, toplanan veriler sayesinde organizasyonların, hem şu anki durumunu görüntüleyebildiğini hem de geleceğe yönelik öngörülerde bulunabildiğini belirtti.
Yazılım organizasyonu için iç müşteri ve dış müşterilerin ne düşündüğünün önemli olduğunu söyleyen Erdoğuş, yazılım organizasyonlarının faaliyet alanlarına da değindi. Buna göre yazılım organizasyonlarının üretimini üç başlıkta toplayan Erdoğuş, organizasyonların ürün ve veri çözümleri üretmenin yanı sıra bazı ürünlere yeni özellikler eklediğini söyledi.
Müşterilerin istedikleri şeylerin; istedikleri kalitede ve istedikleri zamanda ellerinde olmasının önemini de vurguladı. Bu noktada yazılım organizasyonlarının daha iyi ürünler çıkarmak için çevik, culture&organization gibi konular üzerine konuştuğunu belirtti.
Yazılım organizasyonlarında yapılan bütün işin kodların test edilmesi, yeni PRlar açılması ve koddaki yeniliklerin değerlendirilmesi üzerine olduğunu söyleyen Erdoğuş, yazılımcıların bizi bir sonraki dijitalleşme sürecine taşıdığını da vurguladı.
Bu noktada müşteri beklentisinin hala işin beklenen zamanda teslim edilmesi olduğunu söyleyen Erdoğuş, "Big datayı kendimiz için kullanıyor muyuz?" ve "Daha iyi bir organizasyon için ne yapıyoruz?" sorularını yönelti. Organizasyonda önemli olan şeyin, takımın nasıl hissettiği olduğunu söyleyen Erdoğuş, ekibe bir health check uygulanarak insanların kabiliyetlerine bakmanın önemini vurguladı. Aynı şekilde ekibin kurum içinde iş yaparken eğlenmesinin, orada olmak istemesinin ve oyunun sahibi gibi hissetmesinin ürün kalitesini etkilediğini belirtti.
Ekibe uygulanan Health check'in yanı sıra ürüne de bir health check uygulaması gerektiğini söyleyen Erdoğuş, bunun için Riley, Jira, Sonarcube gibi hizmetlerin üzerinde çalışan bir ürün geliştirdiklerini söyledi. Bu sayede ürünün kalitesi ve ürün özeti gibi modüller üzerinden ürünün sağlığını kontrol ettiklerini de sözlerine ekledi.
Sonraki adımda mühendislik organizasyona health check uyguladıklarını söyleyen Erdoğuş, değerlendirmeyi yaparken Code Churn, PRlar ve kodun etkinliği gibi faktölere baktılarını belirtti.
Erdoğuş, Tüm bunları yaparak aslında takım içinden içgörü toplamaya ve takımı iyi bir yere getirmeye çalıştıklarını belirtti. Bütün dünyaya big datanın önemini anlatan dijital kurumların, verimliliği ölçmenin zorluğunu bilerek bunu ölçmekten kaçtığını da vurguladı. Ancak Yazılım organizasyonlarının bu duruma farklı bir yönden bakması gerektiğini belirten Erdoğuş, konuşmasında GE olarak ürettikleri ürün ve çözümlerden de bahsetti.
GE Türkiye olarak ürettikleri tüm ürünlerin dünya çapında kullanıldığını söyleyen Erdoğuş bu anlamda dünyayla yarıştıklarını belirtti. Bu nedenle üretimin dünya standardında olmasına odaklandıklarını belirten Erdoğuş, havacılık alanında digital twinlerden öngörü analizlerine, uçağın içinden veri toplamaktan ve 3D Baskıya kadar birçok alanda faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Konuşmanın sonlarına doğru üretimlere dair veriler paylaşan Erdoğuş, birkaç örnek ile kurumun 18 milyon dolar tasarruf etmesinin sağlandığını ve AirAsia'nın yakıt maliyetlerini yüzde 1 oranında aşağıya çekildiğini paylaştı.